Nattavaara

Bok av Thomas Engström och Margit Richert
Utspelar sig i ett Sverige som blivit påverkad av klimatförändringar och pandemier. Men i byn Nattavaara är somrarna svala och man har möjlighet till att arbeta sig till ett medborgarskap. Vi får följa tonåringen Erik som hittar föräldrarna döda. Byns invånare fruktar att det är början på en ny epidemi så Erik och hans lillasyster blir utslängda ur byn och för att överklaga domen måste de ta sig till Kiruna.
Engström och Richert har med boken ”Nattavaara” skrivit en svensk dystopi. Det är en mörk skildring av en annalkande framtid där klimatkriser, pandemier och ekonomiska kollapser inte längre är en utopi utan den värld som man lever i. Men det är inte detta som är det primära i boken, utan det är människans upplevelser och känslor som är det centrala. Genom några personer får vi inblick i hur det är att leva i en ny värld som är präglad av ett mörker. På ett väldigt smakfullt sätt ges läsaren inblick i vad världen gått igenom och på ett dramatiskt sätt hur det är att leva i en dystopi. Från första sidan är jag fast i denna fängslande, skrämmande svarta berättelse. Den utspelar sig i de nordligaste delarna av Sverige med Kiruna som högsäte. Efter att ha spenderat många barndoms somrar i dessa trakter blir boken än mer spännande för mig att läsa.

Jag rekommenderar boken starkt till alla som tycker om att läsa dystopier med högt tempo, men också till de som tycker om att läsa om människoöden. Jag ser mycket fram emot del två och tre i den här trilogin med den övergripande titeln ”Nordmark”. I följande böcker hoppas jag få veta mer om hur världen blivit som den blivit och hur det ser ut utanför de nordligaste delarna av vårt avlånga land. Och inte minst, hur det ska gå för Erik, Sonja, Hartmann och alla de andra.