Nattavaara

Bok av Thomas Engström och Margit Richert
Utspelar sig i ett Sverige som blivit påverkad av klimatförändringar och pandemier. Men i byn Nattavaara är somrarna svala och man har möjlighet till att arbeta sig till ett medborgarskap. Vi får följa tonåringen Erik som hittar föräldrarna döda. Byns invånare fruktar att det är början på en ny epidemi så Erik och hans lillasyster blir utslängda ur byn och för att överklaga domen måste de ta sig till Kiruna.
Nattavaara av Margit Richert och Thomas Engström.
Detta är första delen i en kommande trilogi om Nordmark, de nordligaste delarna av Sverige som utpekat sig själv med eget styre.
Vi är i en mörk, fattig, hungrig och girig framtid på landsbygden. Pandemierna har avlöst varandra, människorna har utarmat naturens resurser så de börjat ta slut. Sjukdomar härjar och nöden är stor. I städerna finns lite mer resurser kvar och husen har el samt rinnande vatten men kampen om överlevnad är konstant.
Erik måste vandra i detta ogästvänliga land med sin lillasyster för att nå Kiruna som är huvudsätet i Nordmark. Detta för att överklaga att byborna i hembyn kastat ut dem från deras hus i samband med att föräldrarna dött. Farorna och utmaningarna är många efter vägen.
Marja tillfångatas av ett cykelgäng som överlever genom att bryta sig in och sno allt av värde hos det redan fattiga folket. Marja blir accepterad i gänget men glömmer inte oförrätter de gjort mot henne...
I Kiruna styr en drogpåverkad jarl mest med hjälp av sin vicejarl. Planerna är stora på att öka lydnaden i området men resurserna och manfolket saknas.
En fascinerande bok med imponerande miljöskildringar. Att komma på allt och återspegla mot gamla tider kring typ dagens nutid är häftigt. Inflationen i betalsystemet. Bristen av el och vatten i byarna gestaltas bra när personer får uppleva detta för första gången i stan. Maten och dess smaker vi inte har idag, men kanske då 😃 Jag är imponerad av denna mörka bok om det land jag ser som hemma. Ska bli spännande att följa allas resor i kommande böcker!
Utgiven 2020
Det här är den bästa dystopi jag läst! Mörk, vacker & rapp! Älskar att den utspelar sig i norrländsk miljö. Sättet den vänder upp & ner på hela ens tankeverksamhet är otroligt stimulerande & spännande! Ser fram emot kommande uppföljare!
Nattavaara av Thomas Engström och Margit Richert kom ut i november och sen dess har jag hört väldigt mycket bra om den.

Efter att bara ha lyssnat en halvtimme på boken insåg jag varför, då jag sögs in i historien direkt. Inläsaren Jonas Malmsjö gör läsupplevelsen än bättre!

Boken utspelar sig några år framåt i tiden i republiken Nordmark, där Kiruna är huvudstad. Vi får följa flera personers kamp för att överleva hunger, fattigdom, sjukdom, sorg och politiska kamp. Karaktärerna är välbeskrivna och lätta att lära känna.

De starka karaktärerna och den otroliga historien blir än bättre av att boken är så välskriven. Varje ord, scen och kapitel behövs och driver historien framåt.

Det samhälle och den värld som beskrivs i boken är hårt och rasistiskt. Naturens resurser är förbrukade och klasskillnaderna enorma. Det framkommer också att flera pandemier har härjat i världen, vilket har dödat många, men även lett till att samhällsstrukturer har krashat. Detta är ju sjukt otäckt att läsa om just nu 😬 men en bra påminnelse om att vi måste hjälpas åt för att stoppa pandemin och också ta vårt ansvar när det är val i vårt land! Egentligen borde alla röstberättigade i Sverige bli tvingade att läsa den här boken och sedan fundera på hur de vill att framtiden ska se ut innan de röstar! 💪

Boken är del ett i en tänkt serie, så nu längtar jag efter fler böcker, för den här historien kommer bli svår att släppa!
Första delen i serien om Nordmark, ett område i norra delarna av dagens Sverige, men som har förändrats mycket efter pandemier & klimatförändringar.
Vi får följa olika personers liv och hur de försöker överleva, samt lära oss mer hur samhället i Nordmark ser ut.
Jag ser fram emot dom kommande delarna av serien!
(Sen får gärna inläsaren av ljudboken lära sig hur Nattavaara uttalas till nästa del)
Mitt intresse fångas direkt då boken öppnas med orden ”Du lämnar nu Sverige. Välkommen till Nordmark - Lycka till”. Efter följer en något långsam första halva med uppbyggnad inför vad som komma skall. Genom boken varvar värlskriven löptext med slagord, regler och information gällande Nordmark. Jag gillar upplägget mycket! Andra halvan blir ett lyft och slutet när ”the shit hits the fan” så att säga är värt den något långsamma början.

Jag tycker att det är intressant att karaktärerna man får följa varierar så i ålder. Man får de som är uppvuxna i Nordmark, de som levt ett helt liv innan Nordmark etablerades och de som hamnar någonstans i mittemellan. Dessutom får man se olika samhällsklasser i Nordmark. Utöver de ”vanliga” människorna som lever i samhället får man även följa de som har en maktposition och som därmed har vissa... förmåner, som de inte drar sig för att utnyttja.

Kort och gott sagt, en mycket läsvärd bok om en dystopisk värld som kanske trots allt inte är så långt ifrån oss...? Jag längtar redan efter uppföljaren!
Jag älskar TV-serier som handlar om dystopier men har inte läst allt för många böcker med samma tema. Därför blev denna bok extra intressant.
Det krävdes heller inte många sidor innan jag var fast.
Jag gillar verkligen att man får följa flera olika karaktärer, det gör att boken kan hålla uppe spänningen hela tiden.
Bokens innehåll känns ändå inte allt för långt borta från verkligheten då vi befinner oss i en pandemi och har ett klimathot liggandes över oss, något som även blandas in i handlingen. Detta gör att boken griper tag i mig mer och jag längtar verkligen efter nästkommande bok i serien. Måtte tiden dit gå fort!
En dystopisk framtidsvision där pandemier, klimatförändringar och andra katastrofer har ändrat hela Sverige. Man får följa olika karaktärer i deras kamp för överlevnad. Den utspelar sig i ett annorlunda Norrbotten där ingen går säker.
En bok i sin tid som skildrar hur världen kan komma att se ut efter pandemier och miljöförstörelsen,
Otroligt spännande bok som jag ser fram emot att läsa fortsättningen av.
En mycket bra och spännande dystopi som utspelar sig i Norrland, fast i republiken "Nordmark" efter att se bröt sig loss från Sverige. Handlingen börjar med Erik, han lillasyster och Marja. Det är en alldeles lagom börjar men senare dyker även andra karaktärer upp från Nordmark och gör hela handlingen än mer spännande. Man sögs in i handlingen väldigt snabbt och det var rena nöjet att läsa boken. Ibland kändes det dock surrealistiskt att läsa om en framtid utan mat, vatten, el och med pandemier osv eftersom vi ju är på väg ditåt. Stundtals kändes det lite läskigt faktiskt. Men trots ämnet är boken inte alls tung eller jobbig! En mycket bra början på denna trilogi.
En inblick i hur framtiden efter flera pandemier kan komma att se ut. Klimatet har fortsatt att bli svårare att leva i och människorna gör vad som krävs för att överleva. Vi följer bland andra ett syskonpar som tar sig till storstaden Kiruna. Ibland tror jag att allt går deras väg och löser sig till det bästa för att i nästa ögonblick inse att de är mer illa ute än någonsin. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen
Det här är en mycket intressant bok. Några år in i framtiden, efter 3:e pandemin, sjukdomar som spridits, krig, svält och fattigdom. Alla lever på det minimala. El finns inte överallt. I Kiruna är en stad som tagit över makten. Det är dit Erik på 16år och hand lilla syster Sofia 9år blir tvungna att gå efter att Erika hittat båda deras föräldrar i bastun döda. By rådet tvingar bort syskonen då Erik dolt detta. Erik vill prata med domstolen i Kiruna för att få tillbaka deras hur och gård men på vägen dit mots de av hinder och det slutar med att han i Kiruna får jobba under täckmantel för högt uppsatta i rådet.
På ett helt annan del av landet har vi 40+ Margit, som istället för att få hem sin man Mårten som varit på en marknad kommer det ett rövartåg och vänder upp och ner på hennes vardag. Margit har lite kunskaper inom sjukvård som kan vara till en fördel i rövargänget som släpar med Margit i sitt gäng. Hon velar mellan hämnd och Stockholmssyndromet för rövartåget.
En grabbig katastrofbok om en nära framtid!

Om Erik och Sofia vars föräldrar tar livet av sig, och de tvingas bort från sitt hem efter att de har blivit bannlysta. Om torparna Marja och Mårten, en Mårten som försvinner spårlöst. Marja får påhälsning av ett kriminellt gäng som plundrar det lilla Marja och Mårten har, och det visar sig att de har med försvinnandet att göra. Om jarlen i Kiruna som härskar över Nordmark, tidigare Norrbotten, en del av Sverige som nu är fristående.

Det är mycket elände som naturkatastrofer, pandemier, svält och våld. Och så lite mer våld. På ett sätt är det en helt okej bok, men den funkar inte för mig. Och är det något jag är allergisk mot så är det att använda nedsättande kvinnliga könsord bara för att de ska användas. Det drar alltid ner mitt läsande på låg nivå.

Första delen i en trilogi!
Dystopier är ju my cup of tea, vilket knappast kan ha undgått de bokvänner som följt mig en tid. När jag fick veta att Engström och Richert var i färd med att skriva första delen i en dystopisk trilogi var mitt intresse väckt. Förväntningarna var således höga när boken landade i min låda. Skulle Nattavaara leva upp till mina förväntningar? Jodå. Engström och Richert har skrivit en bok helt i min smak. Läsupplevelsen tar sin början med bokens omslag som sätter tonen för vad som komma skall. They had me at hello och jag kan inte sluta läsa. Jag befinner mig i en postapokalyptisk framtid, inte alls långt från dagens datum. Detta faktum gör att storyn kryper in under huden och boken bjuder på scenarier som inte alls känns orealistiska. Pandemier och klimatkatastrofer är tyvärr inget hittepå, utan förekommer i detta nu.
Förutom en grymt bra handling så är karaktärerna intressanta och deras liv och öde engagerar mig. Språket är bra och jag finner inget att anmärka på. Det här är en riktigt, riktigt bra debut. Boksmällan är ett faktum. Och det enda som är dåligt med boken är att jag måste vänta till nästa höst på återställaren/ uppföljaren 😉. Nattavaara får full kanna, ☕☕☕☕☕ och en rejäl 🍰 för det grymt snygga omslaget. Läs!!
DU LÄMNAR NU SVERIGE
VÄLKOMMEN TILL NORDMARK - LYCKA TILL

Med det plakatet inleds denna dystopiska spänningsroman och jag sugs in i stämningen direkt. Det är kargt, desperat och fientligt.
I en inte alltför avlägsen framtid har epidemier, klimatförändringar och inbördes konflikter splittrat landet. Och de scenarion som författarna skildrar är både skrämmande och trovärdiga.

Alla karaktärer känns genomtänkta, har syfte och djup. Jag känner empati och ilska. Miljöerna flyttar jag in i.
Handlingen tar ordentlig fart mot slutet och jag vill veta mer. Mer om dåtiden. Mer om vad som komma skall. Och jag hoppas, @engstromrichert, att ni skriver så fingrarna glöder för jag vill tillbaka till Nordmark!
Engström och Richert har med boken ”Nattavaara” skrivit en svensk dystopi. Det är en mörk skildring av en annalkande framtid där klimatkriser, pandemier och ekonomiska kollapser inte längre är en utopi utan den värld som man lever i. Men det är inte detta som är det primära i boken, utan det är människans upplevelser och känslor som är det centrala. Genom några personer får vi inblick i hur det är att leva i en ny värld som är präglad av ett mörker. På ett väldigt smakfullt sätt ges läsaren inblick i vad världen gått igenom och på ett dramatiskt sätt hur det är att leva i en dystopi. Från första sidan är jag fast i denna fängslande, skrämmande svarta berättelse. Den utspelar sig i de nordligaste delarna av Sverige med Kiruna som högsäte. Efter att ha spenderat många barndoms somrar i dessa trakter blir boken än mer spännande för mig att läsa.

Jag rekommenderar boken starkt till alla som tycker om att läsa dystopier med högt tempo, men också till de som tycker om att läsa om människoöden. Jag ser mycket fram emot del två och tre i den här trilogin med den övergripande titeln ”Nordmark”. I följande böcker hoppas jag få veta mer om hur världen blivit som den blivit och hur det ser ut utanför de nordligaste delarna av vårt avlånga land. Och inte minst, hur det ska gå för Erik, Sonja, Hartmann och alla de andra.