Nattavaara

Bok av Thomas Engström
Utspelar sig i ett Sverige som blivit påverkad av klimatförändringar och pandemier. Men i byn Nattavaara är somrarna svala och man har möjlighet till att arbeta sig till ett medborgarskap. Vi får följa tonåringen Erik som hittar föräldrarna döda. Byns invånare fruktar att det är början på en ny epidemi så Erik och hans lillasyster blir utslängda ur byn och för att överklaga domen måste de ta sig till Kiruna.
3 utgåvor
Välj utgåva
NattavaaraSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178354283
NattavaaraSvenska - Inbunden
ISBN: 9789178354245
NattavaaraSvenska - Okänt
ISBN: 9789178354290
En grabbig katastrofbok om en nära framtid!

Om Erik och Sofia vars föräldrar tar livet av sig, och de tvingas bort från sitt hem efter att de har blivit bannlysta. Om torparna Marja och Mårten, en Mårten som försvinner spårlöst. Marja får påhälsning av ett kriminellt gäng som plundrar det lilla Marja och Mårten har, och det visar sig att de har med försvinnandet att göra. Om jarlen i Kiruna som härskar över Nordmark, tidigare Norrbotten, en del av Sverige som nu är fristående.

Det är mycket elände som naturkatastrofer, pandemier, svält och våld. Och så lite mer våld. På ett sätt är det en helt okej bok, men den funkar inte för mig. Och är det något jag är allergisk mot så är det att använda nedsättande kvinnliga könsord bara för att de ska användas. Det drar alltid ner mitt läsande på låg nivå.

Första delen i en trilogi!
Dystopier är ju my cup of tea, vilket knappast kan ha undgått de bokvänner som följt mig en tid. När jag fick veta att Engström och Richert var i färd med att skriva första delen i en dystopisk trilogi var mitt intresse väckt. Förväntningarna var således höga när boken landade i min låda. Skulle Nattavaara leva upp till mina förväntningar? Jodå. Engström och Richert har skrivit en bok helt i min smak. Läsupplevelsen tar sin början med bokens omslag som sätter tonen för vad som komma skall. They had me at hello och jag kan inte sluta läsa. Jag befinner mig i en postapokalyptisk framtid, inte alls långt från dagens datum. Detta faktum gör att storyn kryper in under huden och boken bjuder på scenarier som inte alls känns orealistiska. Pandemier och klimatkatastrofer är tyvärr inget hittepå, utan förekommer i detta nu.
Förutom en grymt bra handling så är karaktärerna intressanta och deras liv och öde engagerar mig. Språket är bra och jag finner inget att anmärka på. Det här är en riktigt, riktigt bra debut. Boksmällan är ett faktum. Och det enda som är dåligt med boken är att jag måste vänta till nästa höst på återställaren/ uppföljaren 😉. Nattavaara får full kanna, ☕☕☕☕☕ och en rejäl 🍰 för det grymt snygga omslaget. Läs!!
DU LÄMNAR NU SVERIGE
VÄLKOMMEN TILL NORDMARK - LYCKA TILL

Med det plakatet inleds denna dystopiska spänningsroman och jag sugs in i stämningen direkt. Det är kargt, desperat och fientligt.
I en inte alltför avlägsen framtid har epidemier, klimatförändringar och inbördes konflikter splittrat landet. Och de scenarion som författarna skildrar är både skrämmande och trovärdiga.

Alla karaktärer känns genomtänkta, har syfte och djup. Jag känner empati och ilska. Miljöerna flyttar jag in i.
Handlingen tar ordentlig fart mot slutet och jag vill veta mer. Mer om dåtiden. Mer om vad som komma skall. Och jag hoppas, @engstromrichert, att ni skriver så fingrarna glöder för jag vill tillbaka till Nordmark!
Engström och Richert har med boken ”Nattavaara” skrivit en svensk dystopi. Det är en mörk skildring av en annalkande framtid där klimatkriser, pandemier och ekonomiska kollapser inte längre är en utopi utan den värld som man lever i. Men det är inte detta som är det primära i boken, utan det är människans upplevelser och känslor som är det centrala. Genom några personer får vi inblick i hur det är att leva i en ny värld som är präglad av ett mörker. På ett väldigt smakfullt sätt ges läsaren inblick i vad världen gått igenom och på ett dramatiskt sätt hur det är att leva i en dystopi. Från första sidan är jag fast i denna fängslande, skrämmande svarta berättelse. Den utspelar sig i de nordligaste delarna av Sverige med Kiruna som högsäte. Efter att ha spenderat många barndoms somrar i dessa trakter blir boken än mer spännande för mig att läsa.

Jag rekommenderar boken starkt till alla som tycker om att läsa dystopier med högt tempo, men också till de som tycker om att läsa om människoöden. Jag ser mycket fram emot del två och tre i den här trilogin med den övergripande titeln ”Nordmark”. I följande böcker hoppas jag få veta mer om hur världen blivit som den blivit och hur det ser ut utanför de nordligaste delarna av vårt avlånga land. Och inte minst, hur det ska gå för Erik, Sonja, Hartmann och alla de andra.