En stund är vi vackra på jorden

On Earth We're Briefly Gorgeous
Bok av Ocean Vuong
I denna roman bygger handlingen på ett brev som huvudkaraktären, Little Dog, en kille i tjugoårsåldern, skrivit till sin mor. Nu kan modern inte läsa och kan därför inte ta till sig det han vill berätta för henne. Läsaren får även ta del av den fattigdom som hemmet präglades av efter kriget i Vietnam och hur modern och mormodern tog ut sin frustration på Little Dog.
Det är imponerande hur man med största mjukhet kan slå luften ur lungorna på sina läsare. I boken får vi följa en pojke som försöker överbrygga den spricka som uppstått mellan honom och hans mamma genom att sätta ord på deras gemensamma berättelse. De bor någonstans i USA. Han pratar språket, det gör inte hon. Och ofta hamnar man i tankar om just ord och språk under tiden man läser Ocean Voungs text. Vad händer när vi sätter ord på våra upplevelser, våra minnen? Vilken makt ger vi språket och vilken makt ger språket oss? Här är språket i alla fall poetiskt och knivskarpt. En berättelse fsom är lika intim som den är universell.
En hjärtskärande vacker berättelse skriven av en son till en mor. Boken utspelar sig i USA men ut en vietnamesisk mans perspektiv
Den här boken får 4/5 i betyg mer för språket och användningen av orden snarare än handlingen. Den är skriven med en stil jag aldrig tidigare har läst och det känns så vackert. Det är författarens första skönlitterära bok. Tidigare har han gett ut poesi.
Ett citat för att ge exempel på hur språket används

”Kanske var det deras liknande annanhet som gjorde att de drogs till varandra.”

Det är en historia som handlar om relationer och kärlek i en ruffig vardag.
Little Dog föddes i Saigon, Vietnam, men när han var två år kommer han till USA tillsammans med sin familj. Han växer upp tillsammans med mamma och mormor, som arbetar på en nagelsalong och utgör en del av massan av ansiktslösa invandrare i USA. Fasorna under Vietnamkriget är det som driver den till det nya landet och traumana läker väldigt långsamt. Sonen bestämmer sig för att skriva ett brev till mamman, som är analfabet, och försöker förstå sig själv och sin plats i världen genom att foga ihop allt som är trasigt. I bakgrunden finns minnena av ett krig, ett USA med stora klasskillnader och en opioidkris och den första kärleken.

En stund är vi vackra på jorden av den vietnamesamerikanske författaren Ocean Vuong är en vacker och bitvis jobbig berättelse om att hitta sin plats i världen och hur minnena av krigstrauman lever vidare när de förs vidare även till den generation som inte ens vad född under kriget. Det är också en förklaring till mamman om hur våldet påverkar ett barn och hur det är att vara den äldre generationens röst i det nya landet. Det är också en kärleksförklaring till mamman och allt som hon gjort för barnet. Det är en stark berättelse som jag verkligen rekommenderar.
Det här är en bok skriven som ett långt brev från en son till hans icke-läskunniga mamma. Berättarjaget, som kallas Little Dog, tar itu med sin uppväxt präglad av fattigdom. Vålnaderna från Vietnamkriget dröjer sig kvar in på tvåtusentalet, och huvudkaraktärens mor och mormor försöker hantera sitt förflutna samtidigt som de arbetar på en manikyrsalong för på tok för låga löner. En stund är vi vackra på jorden är en berättelse som spelas upp mot en bakgrund av fördomar, invandring, klassklyftor, rasism och trauman. Den lyfter de djupa sprickor som delar det amerikanska samhället, men den handlar minst lika mycket om berättandet och språkets kraft.

.

Det var länge sedan jag blev så fullkomligt golvad av en bok som när jag läste En stund är vi vackra på jorden. En bok som jag vill läsa långsamt för att riktigt kunna ta in varje ord och gå tillbaka och läsa om särskilt starka stycken, samtidigt som det är en bok jag vill läsa snabbt för att komma framåt i berättelsen. Språket är helt fantastiskt, det känns närvarande och levande. Många av formuleringarna är fullkomligt klockrena. Det här är en bok som många höjt till skyarna, med rätta! Om du tyckte om böcker som Gun love av Jennifer Clement och/eller Ett litet liv av Hanya Yanagihara så tror jag verkligen att den här boken skulle passa för dig. Det här är den sortens bok som jag säkerligen kommer bära med mig långt efter att jag vänt det sista bladet.