Dödens flod

The Ruin
Bok av Dervla McTiernan
När Aisling Conroys pojkvän Jack hittas död i floden skriver polisen av det som ett självmord. Aisling begraver sig i arbete men Jacks syster Maude är övertygad om att det är mord. Kommissarie Cormac Reilly får samtidigt i uppdrag att återöppna fallet om Maude och Jacks mamma som ett potentiellt mord. De två fallen kopplas ihop och Maude blir alltmer misstänkt, men allt är inte vad det verkar.
"När Aisling Conroys pojkvän Jack hittas i floden Corribs mörka, kalla vatten får hon veta av polisen att det rör sig om självmord. I ett försök att glömma begraver sig Aisling i arbete. Men så återvänder Jacks syster Maude till Irland – efter många år utomlands – och är fast besluten att bevisa att Jack blivit mördad.

Samtidigt har kommissarie Cormac Reilly, som nyligen omplacerats från insatsstyrkan i Dublin, fått i uppgift att gräva i ett tjugo år gammalt fall, som förföljt honom under åren: när Jack bara var en liten pojke dog hans och Maudes mor. Dödsfallet rubricerades som en oavsiktlig överdos. Nu utreds fallet på nytt, som ett möjligt mord.

Andra kommissarier på stationen kopplar Jacks död till moderns, och Maude framstår alltmer som huvudmisstänkt. Men Cormacs instinkt säger honom att allt inte är som det verkar… "

Jag gillade den här boken. Jag känner mig hemma i den på ett sätt som jag inte hittar i så många andra böcker. Troligen för att jag varit så många gånger i Irland och genom boken känner dofterna, hör ljuden, ser platserna framför mig...
Boken beskrivs som en psykologisk deckare och det stämmer rätt bra. Det handlar mycket om människors tankar och handlingar. Det handlar om religion, som så ofta när det gäller Irland, det handlar om samhällsproblem och hur gamla normer lever kvar.
Ibland är det lite långsamt tempo men mestadels är det spännande och man kan inte sluta läsa. Det här är den första delen av en serie och jag bara väntar på att de andra böckerna ska dyka upp.
Dödens flod är en bok som jag hade läst mycket gott om så mina förväntningar var väldigt höga. Det är en psykologisk thriller och jag brukar gilla dem men den här var det inte en bok i min smak.
Till en börja kände jag wow den här kommer att bli bra men sedan tog det stop ganska snart och jag hade svår att komma in i den och att drivet var trögt.
Som tur är gav jag inte upp och måste medge att den tog sig mot slutet men jag tycker att det fanns för långa transportsträckor som blev allt för sega.
Trots detta så är absolut läsvärd, den är välskriven och bitvis spännande
Denna boken är en vinst från Omnible, som jag nu ska recensera.

Denna boken är den första i en serie.

Har aldrig läst en bok av Dervla Mc Tiernan innan men detta blev en positiv överraskning för mig..
Kommer definitivt att läsa fler böcker av denna författare.

Handling:
När Aisling Conroys pojkvän Jack hittas i floden Corribs mörka, kalla vatten får hon veta av polisen att det rör sig om självmord. I ett försök att glömma begraver sig Aisling i arbete. Men så återvänder Jacks syster Maude till Irland - efter många år utomlands - och är fast besluten att bevisa Jack blivit mördad.

Samtidigt har kommissarie Cormac Reilly, som nyligen omplacerats från insatsstyrkan i Dublin, fått i uppgift att gräva i ett tjugo år gammalt fall, som förföljt honom under åren: när Jack bara var en liten pojke dog hans och Maudes mor. Dödsfallet rubricerades som en oavsiktlig överdos. Nu utreds fallet på nytt, som ett möjligt mord.

Andra kommissarier på stationen kopplar Jacks död till moderns, och Maude framstår alltmer som huvudmisstänkt. Men Cormacs instinkt säger honom att allt inte är som det verkar...

Min recension: Boken börjar spännande, dock mycket karaktärsbeskrivningar i början av boken så det blir lite rörigt innan man får grepp om alla personligheter men när du väl kommer in i alla karaktärer och in i boken så kan du inte sluta läsa. Ibland även onödiga detaljbeskrivningar.

Boken utspelar sig i Galway Irland och mycket miljöskildringar samt olika samhällsproblem te.x abort och självmord. Stundtals mörk och deprimerande läsning om Irland förr i tiden men dock intressant och genomtänkt.

En spännande psykologisk thriller som gör att man slukas in i boken och dras med i den levande karaktärsbeskrivningen och handlingen.

Allt är inte som det verkar i boken och den är spännande till sista sidan.

Så LÄS Boken!
Det här en debut som lämnar avtryck. Med en intressant inledning tar författaren med oss till Irland där polisen Cormac gräver i ett gammalt fall, numera mord? Samtidigt dyker ett nytt självmordsfall upp, el visar det sig att det är mord? Det här är en deckarserie som jag ska läsa!