Carol

The Price of Salt
Bok av Patricia Highsmith
»Patricia Highsmiths Carol är en utsökt febrig kärlekshistoria med en perfekt inledningsscen bland varuhusets julglitter.« Vald till en av 2016 års bästa böcker | PHILIP TEIR, DN Therese Belivet, 19, drömmer om att bli scenograf och jobbar extra i en leksaksaffär. En dag expedierar hon en elegant kvinna och tillsammans hittar de en julklapp åt kvinnans dotter. Kvinnans namn är Carol Aird. Therese får impulsen att skicka henne ett julkort, vilket blir början på en passionerad kärleksaffär - men som också gör att Carol riskerar förlora vårdnaden av sin dotter. Maken har hyrt en privatdetektiv som förföljer kvinnorna och buggar dem. Patricia Highsmith publicerade Carol 1952 med titeln The Price of Salt och bakom pseudonymen Claire Morgan. Förlagets beskrivning på omslaget löd: »Romanen om en kärlek samhället förbjuder«. Fyrtio år senare trycktes romanen igen, med titeln Carol och i Patricia Highsmiths eget namn. I den hyllade filmen baserad på Patricia Highsmiths bok - i regi av Todd Haynes - spelar Cate Blanchett Carol och Rooney Mara gestaltar Therese. Vid premiärvisningen på Cannes Filmfestival fick filmen en tio minuter lång stående ovation av den samlade presskåren och den har därefter fått mer än 250 nomineringar och vunnit över 70 internationella filmpriser. PATRICIA HIGHSMITH [1921 - 1995], född i Fort Worth, Texas, är en av den amerikanska litteraturens stora författare. Highsmith är mest berömd för sina psykologiska thrillers om Tom Ripley - men litteraturhistorien har också kommit att värdera hennes debutroman Främlingar på ett tåg [Strangers on a Train, 1950] och den lesbiska kärleksromanen Carol [1952] högt. 2015 hade storfilmen Carol premiär i Cannes, regisserad av Todd Haynes och med Cate Blanchett i rollen som Carol och Rooney Mara som Therese. »Helt fantastiskt bra!« | SOFIA JONSSON, EN FÖRBANNAD PODD »Patricia Highsmith berättar sin passionerade historia med subtil elegans och klar blick. Den liksom lojt återhållna och precisa stilen laddar varje till synes trivialt ord eller gest med betydelse.« | EVA JOHANSSON, SVD »Det säger något om Highsmiths skicklighet som författare att hon så tidigt inte bara skriver en bok med ett ärende, som flyttar fram föreställningen om vilken typ av kärlek som ryms i en kärleksroman, utan dessutom gör den så rik att den når psykologiska skikt som finns i kärlek och förälskelser generellt.« | ÅSA BECKMAN, DN »Originell och uppriktig. En enastående roman.« | FINANCIAL TIMES »En mästerlig skildring av utsatt kärlek.« | THE INDEPENDENT »Med drivet hos en thriller, men med ett romantiskt bildspråk. Kräver att bli läst långt inpå natten med brinnande ögon och rusande hjärta.« | VAL McDERMID
Imponerande att denna roman om ett lesbiskt förhållande kom ut 1952. Jag hoppas att den öppnade ögonen för många med beskrivningen av Therese och Carols förhållande! Fin beskrivning av tiden med telegram, brev som skickas till hotell när någon är på resa, jakten efter telefoner när man måste ringa, samhällsliv, sociala samspel.
Kärleken (eller snarare besattheten) Therese känner för Carol känns som att befinna sig i en virvelvind som läsare. Att följa Therese sakta förstå att hon inte bara gillar män, till att öppet förstå hur vidriga männen i hennes liv är och att deras ord inte längre är hennes lag. Underbar bok, och så viktig! There växer upp framför ens ögon och man får se hennes självföretroende växa efter att hon lämnas av alla hon känner.