The Cemetery of Forgotten Books, #4

Andarnas labyrint

The Labyrinth of Spirits
Bok av Carlos Ruiz Zafón
Mauricio Valls, minister i Francos regering och före detta fängelsechef, är försvunnen. Med det hemliga uppdraget att ta reda på vad som hänt återvänder Alicia Gris till sin hemstad Barcelona. En mytomspunnen bok funnen hos ministern leder Alicia djupt in i stadens skuggvärld, men svaren hon finner riskerar inte bara hennes liv utan även de människor hon älskar mest.
I slutet av augusti 2019 började jag läsa den sista födelsedagsboken jag fick. En vän har genom åren har berikat min litteratursamling med böcker av Carlos Ruiz Zafón. Till årets födelsedag fick jag den fjärde delen i De bortglömda böckernas gravkammare, Andarnas labyrint, en tegelsten på 789 sidor! Min plan var förstås att läsa boken under semestern eftersom den är både omfångsrik och tung. Men se det gick alldeles utmärkt att frakta den till och från jobbet i jobbryggsäcken. Jag blev också förvånad över hur snabbt det faktiskt gick att läsa boken. Det är väl så med en riktigt god roman…

Platsen är Spanien och tiden Francoregimens år. Efter en kort introduktion tidigare i historien förflyttas läsaren till slutet av 1950-talet. Alicia Gris är en underlig kvinna med en svår höftskada. Alicia har tidigare varit tjuv, men genom mer eller mindre utpressning tvingats över på polisens sida. Nu får hon ett uppdrag som för henne tillbaka till sin barndomsstad Barcelona från Madrid. Uppdraget går ut på att tillsammans med en polis hitta en försvunnen minister, Mauricio Valls, tidigare fängelsechef. Ministern äger en bok, Andarnas labyrint, en bok som påminner Alicia om hennes barndom och tuffa händelser där. Detta leder även Alicia tillbaka till en förtrollad bokhandel. Boken knyter ihop de tidigare böckerna i serien, Vindens skugga, Ängelns lek och Himlens fånge.

Å vad jag önskar att jag hade läst böckerna direkt efter varandra! När jag nu har läst den fjärde boken i serien är det fyra år sen jag läste del tre. Jag inser att jag har tappat en del av historien. Icke desto mindre är det här helt klart ett riktigt mästerverk. Den som älskar böcker och att läsa tjocka böcker, den som älskar kärleken och samtidigt räds den, den som hatar förtryck och krig, den tycker nog som jag om den här serien: mycket! Karaktärer och miljöer är otroligt skickligt beskrivna, så skickligt att en ser allt från elände till det vackra – och då också känner lukter och dofter. Bäst av allt: alla frågor får svar. Ungefär…

Mitt omdöme blir det högsta.
Det här är den 4:e och sista delen i serien om ”De bortglömda böckernas gravkammare”. Bokens början utspelar sig under Francoregimen och vi får träffa en väldigt ung Fermin (min absoluta favoritkaraktär i serien) som räddar en ung flicka, Alicia Gris, från att dö när Barcelona bombas, men han tror att han misslyckats.

Alicia, som blir agent hos säkerhetstjänsten, får till uppdrag att ta reda på vad som hänt fängelsechefen, tillika tidigare ministern, under Francos tid.
Genom sitt arbete kommer hon i kontant med bokhandeln Sempere & Sons och därmed också Fermin och vi läsare får hjälp att knyta ihop lösa trådar från de tidigare 3 böckerna.
Det visar sig även att Daniel Semperes son spelar en viktig roll..
Andarnas labyrint är den senaste romanen av den spanske författaren Carlos Ruiz Zafon och kretsar, liksom de förra, om familjen Sempere, som äger en bokhandel i Barcelona. Huvudpersonen denna gång är dock den unga kvinnan Alicia Gris, som arbetar för en sorts underrättelsetjänst som samarbetar med polisen. Alicia har ett mörkt förflutet och bär på en allvarlig skada efter spanska inbördeskriget, och hennes smärta lyser igenom i hennes bittra och ibland känslokalla personlighet.
Själva intrigen utgår dels från ett mysterium med en försvunnen högt uppsatt politiker, dels från mordet på Daniel Semperes mor Isabella, som aldrig fått en tillfredsställande lösning. De båda fallen vävs sakta men säkert ihop, allt eftersom romanen fortskrider. Alicia är den person man får följa närmast, och man fattar omedelbart en sympati för henne, samtidigt som man ibland blir irriterad över hennes avoghet mot människor som försöker bli hennes vän.
Liksom Ruiz Zafons övriga böcker ger också Andarnas labyrint en tidstypisk och romantisk bild av Barcelona under det tidiga 50-talet. Det skildras hur det spanska inbördeskriget fortfarande hänger som en skugga över staden och påverkar människorna.
Det politiska maktspelet beskrivs på ett brutalt och hänsynslöst sätt, och de rika och mäktiga personer som förekommer i boken framställs alla som onda och brutala.
Boken är ganska våldsam och rå, samtidigt som där finns en humoristisk ton. Författaren har ett karaktäristiskt språk som kommer fram på ett bra sätt i den svenska översättningen.
Det bästa med boken är den historiska bakgrunden, den komplicerade intrigen som knyts ihop på slutet, samt porträttet av Alicia. Överlag är alla karaktärer beskrivna på ett trovärdigt och mångfacetterat sätt, med både goda och onda sidor.
Något som är mindre bra är bokens längd, vilket gör den utdragen, och kan göra att man glömmer saker som hänt i början och ibland tappar tråden. Historien om Isabella Semperes mord hade till exempel kunnat bli en egen separat bok och hade inte behövt klämmas in i den här.
Jag skulle rekommendera boken till någon som är historiskt intresserad, kanske i synnerhet av spansk historia, och någon som vill läsa en bok med fint utmejslade karaktärer.