Andarnas labyrint

Andarnas labyrint är den senaste romanen av den spanske författaren Carlos Ruiz Zafon och kretsar, liksom de förra, om familjen Sempere, som äger en bokhandel i Barcelona. Huvudpersonen denna gång är dock den unga kvinnan Alicia Gris, som arbetar för en sorts underrättelsetjänst som samarbetar med polisen. Alicia har ett mörkt förflutet och bär på en allvarlig skada efter spanska inbördeskriget, och hennes smärta lyser igenom i hennes bittra och ibland känslokalla personlighet.
Själva intrigen utgår dels från ett mysterium med en försvunnen högt uppsatt politiker, dels från mordet på Daniel Semperes mor Isabella, som aldrig fått en tillfredsställande lösning. De båda fallen vävs sakta men säkert ihop, allt eftersom romanen fortskrider. Alicia är den person man får följa närmast, och man fattar omedelbart en sympati för henne, samtidigt som man ibland blir irriterad över hennes avoghet mot människor som försöker bli hennes vän.
Liksom Ruiz Zafons övriga böcker ger också Andarnas labyrint en tidstypisk och romantisk bild av Barcelona under det tidiga 50-talet. Det skildras hur det spanska inbördeskriget fortfarande hänger som en skugga över staden och påverkar människorna.
Det politiska maktspelet beskrivs på ett brutalt och hänsynslöst sätt, och de rika och mäktiga personer som förekommer i boken framställs alla som onda och brutala.
Boken är ganska våldsam och rå, samtidigt som där finns en humoristisk ton. Författaren har ett karaktäristiskt språk som kommer fram på ett bra sätt i den svenska översättningen.
Det bästa med boken är den historiska bakgrunden, den komplicerade intrigen som knyts ihop på slutet, samt porträttet av Alicia. Överlag är alla karaktärer beskrivna på ett trovärdigt och mångfacetterat sätt, med både goda och onda sidor.
Något som är mindre bra är bokens längd, vilket gör den utdragen, och kan göra att man glömmer saker som hänt i början och ibland tappar tråden. Historien om Isabella Semperes mord hade till exempel kunnat bli en egen separat bok och hade inte behövt klämmas in i den här.
Jag skulle rekommendera boken till någon som är historiskt intresserad, kanske i synnerhet av spansk historia, och någon som vill läsa en bok med fint utmejslade karaktärer.
Jämför priser från 97 kr
Recenserad av
Emelie Hallenberg
29 augusti 2019
Fler recensioner från Emelie Hallenberg
Läs alla rekommendationer från Emelie Hallenberg
Mrs Osmond av John Banville
Mrs. Osmond, skriven av den prisbelönta författaren John Banville, kom på svenska 2018 och är en Vi ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 1 oktober 2019
Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes
Mysteriet på Asthall är skriven av Jessica Fellowes - brorsdotter till skaparen av Downton Abbey, - ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 20 september 2019
Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Bränn alla mina brev är Alex Schulmans senaste roman och kan beskrivas som en fiktiv biografi, det ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 9 september 2019
Den mörka ängeln av Elly Griffiths
Den mörka ängeln är den senaste delen i Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway. Boken med ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 26 augusti 2019