Moratorium

Bok av Monica Rehn
David Bergman har precis förlorat sitt arbete och blivit lämnad av sin fru. Så en dag kontaktas han av ungdomskamraten Jonathans pappa som vill ha hjälp med att hitta sin försvunne son. Plötsligt inträffar ett mord, och David undrar om det kan ha något att göra med en hemsk olycka som inträffade när han och Jonathan var scoutledare för många år sedan.
Moratorium är en mörk berättelse om skuld och hemligheter. Det är omöjligt att förutspå slutet. Berättelsen tar nya vändningar gång på gång. Familjehemligheter avslöjas och mörka hemligheter kommer upp till ytan. Trots de många vändningarna är det aldrig svårt att hänga med. Historien är tajt och tappar aldrig i tempo. Mitt intresse väcker författaren vid första sidan och håller det sedan levande tills sista sidan är läst.  Det är en elegant komponerad  deckare som är annorlunda och intressant . 
Det är sommar år 1996 och det är dags för ett scoutläger vid en vacker insjö. Ledarna är två unga män, Jonathan Sandberg och David Bergman. De känner de allra flesta barn sedan innan, men två av dem är helt nya. De är ett syskonpar från en familj som har en del problem.

Lägret börjar och allt går bra. Alla barn är nöjda, de sover i stugan på platsen och ledarna sitter ute och pratar med varandra. De slappnar av, dricker lite vodka och sedan bestämmer de sig för att försöka ta en simtur över sjön. De simmar över och allt är frid och fröjd. Men väl på andra sidan ser de att att stugan brinner. De simmar tillbaka snabbare än vad de någonsin simmat förr för att rädda barnen. Alla barn utom en liten flicka klarar sig. De hinner helt enkelt inte rädda henne. Den här händelsen ska dock komma att få konsekvenser för lång tid framöver.

Jonathan känner sig skyldig till det som hänt och han kan inte trycka bort känslorna. Men så försvinner han plötsligt. Det går bättre för David och han blir en duktig jurist. Men plötsligt börjar hans liv ta konstiga vändningar. David och Jonathan har sedan länge glidit ifrån varandra men när Jonathans pappa ber David att ta reda på vad som hänt hans son, accepterar David. Plötsligt ska flera mörka hemligheter se dagens ljus. Det hela leder fram till en spännande upplösning men riktigt klart blir det aldrig. Till och med i slutet är läsarens huvud fullt av frågor kring vad som egentligen har hänt.

Vad jag tycker om boken
Det här är en bok jag gillar. Den är full av ledtrådar som gör att man kan gissa sig till vad som har hänt och vad som kommer att ske men man kan aldrig vara helt säker. Ibland gissar man rätt och är glad för det. Men minst lika ofta blir man än gladare av att ha gissat fel. För den som gillar att läsa berättelser som utspelar sig i olika tidsperspektiv och från olika författarperspektiv med mera är det här helt rätt bok. Det kan te sig komplicerat och komplext men så är inte fallet. Författaren lyckas sy ihop de olika delarna till en struktur som man absolut inte vill sluta ta del av. Det är helt enkelt svårt att lägga ifrån sig boken när man väl kommer in i den.

Det kan dock inte bortses från att det blir en hel del karaktärsbeskrivningar och ibland hade berättelsen tjänat på att karaktärerna fått växa fram istället för att beskrivas med ord.
En debutroman som jag verkligen hade svårt att släppa. Det här är en deckare, spänningsroman som innehåller det mesta med både mord och familjehemligheter.
Moratorium utspelar sig under flera olika år som vi får följa parallellt. Sakta men säkert får vi ledtrådar till vad som egentligen har hänt och varför. Monica är bra på att bygga upp spänningen och ge oss oväntade vändningar. Jag sträckläste boken, var tvungen att få reda på hur det skulle gå. Boken tvingar mig att tänka efter och dra egna slutsatser och det gillar jag. Rekommenderas varmt!