Låt den rätte komma in

Let the Right One In
Bok av John Ajvide Lindqvist
Finns det vampyrer i Blackeberg? Nej, det är väl bara vanliga människor som lever sitt vardgasliv? Eller? Boken följer tolvårige Oskar som bor i Blackeberg och när en ny flicka flyttar in på gården och vill bli Oskars vän så förändras hans liv på ett sätt han bara hade kunnat drömma om.
Den bästa svenska vampyr roman som någonsin skrivits i Sverige. Igen kännings faktorn är hög i blackeberg och man kan se karaktärerna framför sig.
Nyskapande och komplex historia som förändrade skräcklitteraturen i Sverige. Relationen mellan huvudkaraktärerna är både fin och skrämmande samtidigt.
En väldigt intressant berättelse på vampyrtemat som tar oss tillbaka till ett realistiskt Blackeberg i Sverige på 80-talet. Boken känns både kuslig och spännande när tolvårige Oskar drömmer om att slå tillbaka mot sina mobbare i skolan. Det flyttar in nya grannar i hyreshuset som visar sig vara vampyrer.
För den som gillar det lite övernaturliga men som ändå smälter in väl i vardagen så är det här en perfekt bok. Vi får följa tolvårige Oskar som bor i Blackeberg som ligger nordväst om Stockholm. Livet är som vanligt, tunnelbanan går, tonåringar sniffar lim i källaren medan alkisgänget hänger på kinakrogen. Oskar bor med sin mamma i ett av hyreshusen och han älskar att läsa skräcknoveller. Han kan drömma sig långt bort och han drömmer om att hämnas på de som mobbar honom i skolan. Han drömmer om att en dag kunna gå till skolan utan att bli förnedrad av de andra killarna.

När det plötsligt, i Vällingby bara några stopp längre bort på tunnelbanan, hittas en mördad pojke så får Oskar för sig att det kanske är han som varit med och påverkat att detta kunnat ske. Oskars liv börjar snart förändras och när en flicka flyttar in på samma gård som Oskar så byggs ett, till en början svårt, men starkt kärleksband. Dock är det någonting speciellt med den här flickan, vad vet inte Oskar till en början men snart blir han varse.

Den här boken vill man aldrig lägga ifrån sig, den är perfekt för sträckläsning och riktigt skrämmande stundtals. Texten överaskar ibland och man vill bara veta mer hela tiden, vad är det som är så speciellt med den här flickan? Ajvide har lyckats enormt med den här boken, den har även blivit film, både på svenska och engelska samt spelats som teater flertalet gånger. Ajvide berör relationer, mobbning, utsatthet, hämnd och revansch men även många mörka sidor hos människor som annars inte vävs in så uppenbart i en berättelse.