Grottbjörnens folk, #1

Grottbjörnens folk

The Clan of the Cave Bear
Bok av Jean M. Auel
Lärorik bok som förutom en välarbetad handling skänker lärdom om hur neandertalare och cromagnonmänniskor levde och bodde. Vad de livnärde sig på av naturens tillgångar och hur ett visst språk talades. Man skulle kunna säga att boken är en nyttig faktabok som ger oss en bild av hur människan överlevde till modern tid.
Cro mangon flickan Ayla överlever en jordbävning där de andra i hennes lilla samhälle dör. En kvinna från neandertalarna förbarmar sig över Ayla och låter henne växa upp med klanen som de kallar sig själva. Cro mangon och neandertalare lever helt olika liv där ett personlighetsdrag hos cro mangon anses som dygd, medan samma beteende kan uppfattas som hotfullt hos klanen. Jag tycker att det är en oerhört fascinerande skildring om hur livet kan ha sett ut för 30.000 år sedan. Personerna skildras fint och vi får följa med de i deras vardag och äventyr. Boken får en att tänka till om vanor och instinkter.
Rekommenderas för den som är intresserad av historia
Mycket fina miljöskildringar och en spännande historia om överlevnad och tillhörande makt. Det är ett nöje att läsa dessa böcker.
Jag har börjat läsa om denna boken som jag läste för många år sedan. Jag tycker serien är lite småmysig och väl värd att läsa om igen.
En av mina favoritserier jag började läsa i åttonde klass tror jag. Lite naiv och oförstående över vad boken handlade om läste jag först bok 2 eftersom den hade häst i titeln och jag var hästgalen.

Vi får i denna serie följa Ayla. En stark kvinna som i denna första bok växer upp och lär sig bli medicinkvinna i princip, hon ser inte ut som de andra i klanen.

Jag kommer läsa om dessa en dag.
Boken utspelar sig långt tillbaka i vår tid där neandertalare och cromagnonmänniskor möts i en värld som fortfarande har långt kvar till modern tid. En tid när allt handlade om överlevnad till varje pris.

I boken får vi lära känna en ung flicka som härstammar från cromagnonstammen men som skiljs från sin klan efter en jordbävning. Hon hittas av en stam neandertalare och blir sedermera adopterad av medicinkvinnan Iza. Flickan får namnet Ayla och vi får följa hennes tid i neandertalarnas klan som inte alltid blir lätt. Att se annorlunda ut och bete sig annorlunda kan vara en avgörande skillnad, beroende på vilken klan man är medlem i.

Jean M Auel lyckas fantastiskt med att få sina läsare totalt uppslukade av denna bok som finns i en serie på sex böcker.