Jubileumsserien, #1

Nattvakten

Bok av Anna Ihrén
"Nattvakten" är första delen i Anna Ihréns "Jubileumsserien" - inspirerad av skandinaviska deckarsuccéer som Bron och Brottet. Hon har tidigare gett ut den lovordade och framgångsrika serien "Morden på Smögen", där huvudpersonerna är desamma som i "Jubileumsserien". Den stora skridskobanan i Göteborg är dekorerad med isskulpturer och gnistrande granar. Förälskade par och familjer njuter av stämningen. Men så gör en liten flicka en fasansfull upptäckt: i en av skulpturerna ligger en infrusen man! Den döde visar sig vara politikern Lennart Starck och fallet får genast högsta prioritet hos polisen, där Sandra Haraldsson nyligen tillträtt en ny tjänst. Hennes kollega Dennis Wilhelmson är ledig för studier och har lärt känna den unga kvinnan Jasmin, som en dag försvinner utan förklaring. Spåren leder till Amsterdam och Rembrandts mästerverk Nattvakten. Plötsligt har Sandra och Dennis dragits in i en härva av otäcka händelser. Men vad har den världsberömda målningen egentligen med Jasmins försvinnande att göra? Och med den döde politikern i Göteborg?
Jag älskade Anna Ihréns första serie som utspelade sig på Smögen, men nu har poliserna flyttat in till Göteborg och det blir en del andra brott och att Sandra har Camilla som chef kan ju verkligen bli hur tokigt som helst. jag gillar Sandra och Dennis så att få läsa mer om dem känns jätte roligt för jag kände mig inte riktigt klar utan ville ha mer.

Det här är bara första delen och det finns två delar till så jag kommer genast kasta mig över nästa bok som jag redan har hemma :)
Jag har fått äran att recensionsläsa de 3 hittills utgivna böckerna av författaren som hon kallar Jubileumsserien. Böckerna kan läsas fristående och nedan följer mina tankar om Nattvakten som är den första av de 3. Handlingarna utspelar sig i den snart 400-årsfirande staden Göteborg.

Inledningsvis hittas en mördad kommunpolitiker i centrala Göteborg. Sandra Haraldsson är den som får leda fallet tillsammans med kollegor i specialgruppen Operation Nike. I snabbt tempo tar de sig an fallet men ledtrådarna till trots har de svårt att komma någon vart. Av en tillfällighet dras Sandras vän som också är polis in I fallet. Han är egentligen tjänstledig för studier men på universitetet träffar han en annan student, Jasmin, som han fattar tycke för. Plötsligt är hon spårlöst borta och Dennis gör allt för att hitta henne.

Sandra och Dennis arbetar så snabbt de kan för att hitta Jasmin, samtidigt som Sandra har sitt andra fall att lösa. Tempot är drivet och tips leder dem ut i Europa.

Karaktärerna framstår tydligt och spänningen behålls boken igenom. Allting börjar och slutar i Göteborg. Detaljer om Göteborgs stad och de problem staden tampas med följer handlingen. Här ger Göteborg som hamnstad upphov till kriminell brottslighet vilket omger de fall Sandra och Dennis har att lösa.

Läsaren får lägga vis tid vid att inte blanda ihop karaktärerna i boken som blir fler allt medan man läser. Det var det enda som lite grann störde min läsning.

Tack till författaren, Mima förlag samt LB förlag för läsmöjligheten.