Den förlorade årgången

The Lost Vintage
Bok av Ann Mah
Amerikanska Kate satsar på att bli en av världens bästa vinkännare. Men för att bli det måste hon klara eldprovet Masters of Wine och hon har redan misslyckats två gånger. För att öva, och hämta inspiration, beger hon sig till sin familjs vingård i Bourgogne. Det är september, och skördetider i det böljande, mytomspunna vindistriktet. Hon får ett tillfälligt rum hos sin kusin Nico och hans förtjusande fru, och för att betala av sitt boende bestämmer hon sig för att städa ur den enorma källaren som tillhör ägorna. Väl därnere hittar hon bland annat broschyrer från andra världskrigets motståndsrörelse, samt mängder av gömda viner värda oerhört mycket pengar. Alla årgångar finns där. Alla utom en. Kate bestämmer sig för att börja gräva i sin familjs historia, och upptäcker snart att det förflutna innehåller mörka hemligheter ... Den försvunna årgången tar oss med på en eskapistisk och gripande färd genom Frankrikes vinvärld, och andra världskrigets inverkan på Bourgogne, ett av världens dyraste vindistrikt. Ann Mah blandar historia, mysterium och kärlek till en oemotståndlig läsupplevelse.
Amerikanska Kate vill bli vinkännare, men måste först klara av det svåra provet Masters of Wine. Tyvärr har hon redan kört på provet två gånger. Hon beger sig till sin familjs vingård i Bourgogne för att få inspiration och öva inför nästa försök. Kate får bo hos sin kusin Nico och hans fru under sin vistelse. Hon bestämmer sig för att röja upp i den enorma källaren som tillhör vingården som tack för att hon får bo där. I källaren hittar hon bland annat broschyrer från motståndsrörelsen under andra världskriget och en samling gömda gamla årgångsviner som är värda en förmögenhet. Alla årgångar finns där utom en... Kate börjar gräva i familjens historia och snart dyker det upp en del mörka hemligheter.

Jag hade svårt att komma in i denna bok, men jag gav inte upp och den blev bättre mot slutet. Det är en fördel om man kan lite franska för alla franska fraser översätts tyvärr inte. Är man intresserad av vin och vinodling är det också ett plus.
En spännande bok om hur en familjs hemligheter nystas upp genom städning av en källare.
Kate pluggar för ett vin prov på familjens vinsläktgård. Man får följa hennes sökan i familjens historia. Tillbaka till kriget och nazisternas påverkan. Romantik o spännande, gripande. Mycket bra
Kate, som tillbringat en del av sin barndom i Bourgogne och numera bor i USA, måste klara provet Masters of Wine. Hon har misslyckats två gånger och beger sig till släktens vingård i Bourgogne för att öva och lära sig mer om vinerna. Där får hon bo hos sin kusin Nico och hans fru mot att hon lovar att städa ur den stora källaren under huset. Där upptäcker hon en gömd gång bakom ett skåp och där innanför finns en mängd vinflaskor av gamla årgångar, värda mycket pengar. Dessutom finner hon gamla broschyrer från andra världskrigets motståndsrörelse. Hur har de hamnat där? Kate bestämmer sig för att undersöka sin släkts historia. Man får följa med bakåt i tiden, hur Bourgogne och traktens viner påverkades under andra världskriget. Boken innehåller historia, relationer och kärlek. Jag tyckte mycket om den och kan varmt rekommendera den.
Underbar bok som berättas i dåtid o nutid. I nutiden får vi möta Kate som återvänder till Bourgogne o sin släkts vingård Hon får bo hos sin kusin Nico o hans familj . När de börjar rensa källaren hittar de både papper om motståndsrörelsen o en gömd vinkällare. Kate börjar gräva i sin släkthistoria. Vilken många av de äldre inte vill prata om . Dåtiden är under andra världskriget när tyskarna ockuperar Frankrike. O där får vi följa Helene Marie . Det är vin , ostar , fina miljöer , kärlek , mod , hopp o tragiska öden. En bok man försvinner i.
Den förlorade årgången är verkligen en bok för mig. Dels är det nutid/dåtid, ett perspektiv jag verkligen gillar i böcker. Dels upptäcks bit för bit av ett pussel från förr som får påverkan på nutidens personer. Jag gillar dessutom känslan av "fighting back" som man får i dåtidens kapitel om motståndsrörelsen i Frankrike under andra världskriget. Något negativt om boken är dock att det är väldigt mycket franska fraser som jag inte förstår och som inte alltid förklaras. Det kan störa flytet i läsningen ibland. Men allt som som allt gillar jag historien!
Vilken härlig och charmig historia som man bjuds på i Ann Mahs bok Den Förlorade Årgången. Genom Kates återvändande till sin barndoms Bourgogne och hennes släkts vingård tar historien fart. Genom en slump snubblar hon över en gammal gömd bortglömd vinkällare och en för henne okänd kvinna som verkar vara knuten till släkten. I jakten på åtråvärda vinflaskor och kvinnan Helene Maries historia får vi som läsare följa två tidsperioder.

I nutid forskar Kate om de glömda vinerna och försöker ta reda på mer om denna mystiska kvinna och ta reda på vem hon var och varför ingen i familjen vill kännas vid henne. I dåtid tas vi tillbaka till 1940-talet och familjens kamp för att överleva 2:a världskriget och tyskarnas invasion i Frankrike. Här startar byggandet av den gömda vinkällaren och här växer den unga Helene Marie upp till en stark och modig kvinna som gör allt för att skydda sin familj.

Jag får lite feelgood-känsla av boken men med en hel del mycket mörka och dystra inlägg. Här blandas vin och mat och härliga soliga dagar med målet att lösa ett mysterium och hitta de allra finaste och dyraste årgångsviner. Detta speglas mot kampen under 40-talet i Bourgogne med nazismen, judehatet, invasionen av Frankrike, den franska motståndsrörelsen, kollaboratörer. Hur långt är en familj villig att gå för att överleva och för att dölja sina hemligheter?