Får jag följa med dig hem

Kan jeg bli med deg hjem
Bok av Marie Aubert
I nio noveller får läsaren följa händelser som börjar som längtan, men utvecklas till skamlöshet och övertramp. Alla människor gör ibland saker de skäms över. Här porträtteras hur dessa människor rättfärdigar beteendet i vänskapsrelationer såväl som kärleksrelationer. Läsaren möter bland annat mannen som reser tillsammans med sin fru till ett främmande land för att adoptera ett barn, men blir istället förälskad i någon annan under resans gång.
Alla noveller berör, är tänkvärda och det är mycket som skaver, blir obekvämt och pinsamt. Alla gör de saker som de skäms över men försöker ändå intala sig om att det är okej. Det är mycket känslor och novellerna har även ett stort innehåll med tanke på hur få sidor som varje novell är.
Precis som med "vuxna människor" har Aubert lyckats fånga en känsla av karaktärer som är äkta. I denna bok ges vi noveller där karaktärerna alla kämpar mot begär.
Hon lyckas fängsla mig som läsare väldigt väl.
Först vill jag bara ägna ett ögonblick åt formgivningen av den här novellsamlingens omslag. Så snyggt och stilrent!
Jag tycker mycket om Marie Auberts språk, det är sparsmakat och avskalat. Med få ord och små medel lyckas hon skapa en berättelse, och hennes nio noveller ryms på bokens hundra sidor.
Tyvärr tyckte jag att boken som helhet föll ganska platt. Vid det här laget har det gått några dagar sedan jag läste boken och jag minns få av novellerna. Ett par av dem gjorde djupare avtryck, men de flesta kändes ganska tunna och skissartade.
Jag är dock nyfiken på Marie Aubert som författare, kanske skulle hennes roman passa mig bättre.
Får jag följa med dig hem får ⭐️⭐️+ (2,5/5) i betyg.
Jag gillade verkligen Marie Auberts första bok som blev översatt till svenska, Vuxna människor, och tog mig därför an denna samling noveller. Annars är det sällan jag läser just det. Eller, som i detta fall, lyssnar. Duktiga Lo Kauppi läser nio olika noveller som alla har några beröringspunkter gemensamt; ensamhet, desperation, viljan att höra till.. överlag mycket mörker och det är nästan så att jag behöver plocka fram skämskudden. Men det är ju så bra beskrivet! Och igenkänningsfaktorn är kanske inte hög.. men visst känner man igen människorna och deras beteenden och det är nog det som gör detta så bra. Marie Aubert kan verkligen med få ord och på få sidor sätta fingret på så mycket känslor! Jag hade gärna läst mer om flera av karaktärerna i en roman istället.. ja.. detta gav mersmak!
Jag hade bara tänkt läsa några sidor, få en känsla av boken, men det slutade med att jag läste ut den på bara en kväll. Jag gillar verkligen hur Marie Aubert skriver, hon är otroligt skicklig på inre monologer och beskrivande känsloliv. Till skillnad från ”Vuxna människor” som hon skrivit tidigare så är ”Får jag följa med dig hem” en novellsamling med berättelser från olika människor, korta utdrag ur deras liv. Persongalleriet är jätteintressant. Men jag tyckte ändå att böckerna påminner mycket om varandra, att novellerna med enkelhet hade kunnat bli sina egna romaner.