Central Park

Bok av Guillaume Musso
En tidig morgon i Central Park vaknar Alice och Gabriel på en bänk, fastlåsta i varandra med handbojor. De kan inte minnas att de någonsin har träffats. Och kvällen innan var Alice hemma i Paris med sina väninnor och Gabriel spelade piano på en jazzbar i Dublin. Hur hamnade de i den här situationen? Vems är blodet på Alices blus? Varför saknas det en patron i hennes tjänstevapen? Alice och Gabriel har inget annat val än att söka efter svaren tillsammans så att de kan återvända till sin vardag, men de är inte beredda på att sanningen kommer att vända upp och ner på deras liv.
En tidig morgon på en bänk i Central Park vaknar Alice och Gabriel fastlåsta i varandra med handbojor, de har inget minne av att de träffat varandra tidigare. Igår kväll var Alice hemma i Paris med sina vänner och Gabriel spelade piano på en jazzbar i Dublin. Hur hamnade de här? Vems blod har Alice på sin blus? Och varför fattas det en patron i hennes tjänstevapen?

Wow vilken bok! Den börjar verkligen på ett nervkittlande sätt och jag är fast direkt och sträckläser sedan boken. Jag tycker att boken är välskriven med ett bra driv framåt, det är många oväntade twister och den bjuder på överraskningar. Genom hela boken är det en katt och råtta lek, där jag som läsare kastas fram och tillbaks och undrar vart och hur det ska sluta. Jag har tidigare läst författarens bok "Samtal från en ängel" och tyckte den var precis lika bra så mina förväntningar var höga inför denna bok och mina förväntningar uppfylldes med råge. En psykologisk thriller som bjuder på en nervkittlande läsning - LÄS!
Med den nervkittlande inledning hopar sig förstås frågorna. Hur hamnade de där? Varför har Alice blod på sina kläder? Var är kopplingen mellan dem, om det ens finns någon?

Musso har en förmåga att rivstarta med maximilt spänningspåslag, för att sedan fortsätta gasa hela vägen till slutet. Alice är bokens starkaste berättarröst, och med hjälp av hennes tillbakablickar får läsaren ledtrådar hur dåtid kan ha betydelse för det som sker i nutid. Korta kapitel och snabb dialog bidrar till ett högt tempo, känslan är närmast filmisk. Allt som händer känns inte helt sannolikt, men det är inget som stör mig. Jag skulle bli förvånad om Mussos böcker inte rullar upp på filmduken framöver, jag vet en här som kommer att hänga på låset!

Söker du en underhållande psykologisk spänningsroman med överraskande vändningar och mycket action, då är det Central Park du ska läsa!
4,5/5

Den här boken är precis i min smak. Den är full av spänning, action och oväntade vändningar. Katt-och-råtta-lek på hög nivå, och slutet är så pass oväntat att jag både blir förvånad och sitter och skrattar.

Den franska polisen Alice vaknar upp en morgon och känner inte igen sig i sin omgivning. Hon inser att hon är fastbunden med en okänd man, och tillsammans försöker de lösa mysteriet med varför de har hamnat i New York, när Alice är säker på att hon senast hon minns något var i Paris, och främlingen Gabriel påstår sig ha varit i Dublin. Har allt koppling till ett gammalt mord som Alice försökte lösa, och som kostade henne hela hennes familj, och nästan henne livet?

Det här är andra boken jag läser av Musso, och jag gillar verkligen hans sätt att skriva. Det är spännande och med ett driv från första till sista sidan. Visst är det smått otroligt och overkligt, alla händelser, men det gör mig ingenting, för jag behöver inte alls att allt jag läser är verklighetstroget. I det här läget undrar jag hela tiden vad som kommer att hända, ska ”bara läsa ett kapitel till” och plötsligt är boken slut. Slutet är, som skrivet, väldigt oväntat och jag tycker också att det är snyggt. Det är inget som jag hade kunnat räkna ut, och alla lösa trådar och frågetecken jag har haft längs vägen föll på plats.

Persongalleriet är lagom stort. Det är absolut mest fokus på Alice och Gabriel, och några viktiga figurer runt deras liv. Längs vägen börjar Alice polispersona att ta över, och hon börjar nysta i så mycket det bara går, men samtidigt gör det att hennes misstänksamhet mot alla runt om henne också ökar. Vi får också följa med i Alice bakgrundshistoria och den är gripande, så pass att jag många gånger har svårt att läsa för alla tårar som är i vägen.

Språket är bra, framåtdrivande och gripande. Christina Norrmans översättning är bra och flyter på utan problem.
Guillaume Musso är en ny bekantskap för mig och jag fick möjligheten att förahandsläsa han senaste bok - Central Park som släpps idag den 1 april.
Redan från första sidan är jag fast i Alice och Gabriels öde och det var helt omöjlig att lägga ifrån sig boken. Det blir en spännande jakt på sanningen om hur de hamnade fastlåsta på bänken i Central Park. De får hjälp av Alices vän och poliskollega i Paris, men under vägens gång så kommer tvivlen. Vem kan Alice lita på egentligen?
Jag måste säga att jag är så imponerad utav den här historien! Inte någon gång under vägens gång har jag någon som helst aning om hur den egentligen ska sluta. Jag kunde ju gissa och ha hundra teorier, men jag var inte ens i närheten!

Det enda som jag hajade till lite på var hur man i boken skrev arrondissemanget om Paris "områden". Jag har bara hört arrondisement och kunde inte heller hitta någon version när jag googlade som visade att det kunde benämnas med -anget? Inte för att det störde mig i läsningen, men jag har funderat en del på just det valet.
Men bortsett från den lilla detaljen, så var det här en bok helt i min smak. Den är i samma anda som Harlan Coben men kanske att jag gillar Guillaume en liten gnutta mer. Är ju rätt så svag för franska författare även om jag inte läser dem alltför ofta, men när jag gör det så golvar de mig nästan alltid!
"En tidig morgon i Central Park vaknar Alice och Gabriel på en bänk, fastlåsta i varandra med handbojor.
De kan inte minnas att de någonsin har träffats. Och kvällen innan var Alice hemma i Paris med sina väninnor och Gabriel spelade piano på en jazzbar i Dublin.

Hur hamnade de i den här situationen? Vems är blodet på Alices blus? Varför saknas det en patron i hennes tjänstevapen? Alice och Gabriel har inget annat val än att söka efter svaren tillsammans så att de kan återvända till sin vardag, men de är inte beredda på att sanningen kommer att vända upp och ner på deras liv"

Boken är riktigt spännande till en början. En riktig bladvändare som tyvärr inte håller i längden. Författaren hade kunnat göra så mycket mera av den här och slutet gjorde mig besviken.