Änkorna på Österlen, #1

Änkorna på Österlen

Bok av Sara Paborn
Filippa och Fredrik ska tillbringa den årliga semestern på Österlen. Det har blivit ännu viktigare sedan mamma blev änka för tre år sedan. Men vasstaket på huset läcker och Filippa måste hitta någon som kan lägga om det. Genom en mystisk förening på nätet får hon oväntat napp. Så dyker takläggaren Ali upp, och allt ställs på ända. Vem är denne obekymrade man som dricker rosé med mamma på glasverandan? Flirtar han rent av med henne? Listan på allt som måste göras på huset är lång. Samtidigt knakar Filippas och Fredriks eget äktenskap i fogarna. Med samma humor och skarpa blick för relationer och situationer som i Blybröllop bjuder Sara Paborn på en smått fantastisk berättelse med både gråt och skratt, en varm och rolig mor-dotter-historia med hög igenkänningsfaktor.
En kortroman om två väldigt vanliga ämnen. Dels om ett äktenskap som inte får tillräckligt mycket omvårdnad, så paret har glidit ifrån varandra rejält, dels om ett mor och dotter-förhållande som inte är så jämlikt. Och om en överarbetad kvinna, huvudpersonen, som känner att hon "måste" göra allting, för alla andra så hon helt glömt bort vem hon själv är och vad hon vill. Eftersom det är en kortroman så hinner författaren inte gå på djupet alls, men ändå lyckas romanen vara lite tänkvärd, även om det inte är så lätt att förändra i verkligheten. Hela historien utspelar sig i ett gammalt hus på Österlen som behöver mycket omvårdnad det också.
Boende på Österlen så bara "måste" jag läsa denna bok.

Filippa och hennes man åker till Österlen på sommaren. Mamma Mona bor i en Skånegård och behöver hjälp. Vasstaket är i akut behov av renovering.
Hon ringer runt och får hjälp av en förening med änkor. Ett gäng män kommer och börjar jobba. Men det är nåt mystiskt med förmannen Ali. Vad är han för man?
Och vad håller Filippas man på med?
Vad är Föreningen för nåt egentligen?

En festlig kort bok med mycket innehåll.
Finns en fortsättning på den...
”Änkorna på Österlen” av Sara Paborn är en fin liten pärla om livets viktigheter. Jag älskar det lilla formatet och uppslukades av berättelsen som jag läste ut på en dag. Det är en varm, fin och underfundig berättelse om familjerelationer. Speciellt tyckte jag om att läsa om den inte helt okomplicerade mor- och dotterrelationen och hur den utvecklas.

Den här kan jag verkligen rekommendera! Jag hade gärna haft en längre berättelse. Vilken tur att det kommer en fortsättning på berättelsen i mitten av oktober ”Änkorna på Österlen. Stormen”.
En sådan mysig och härlig bok som får mig att tänka på mina sommar i Österlen med familjen , om att ha hand om sin mamma/mormor vilja hennes bästa njuta av god fika i det fina landskapet. Vara bestämd och inte lätt alla gånger när båda är så envisa, rädda familjehuset med olika reperationer. Finns inget mer somrigt än Österlen för mig har varit där sedan jag var liten varje sommar. Denna bok får alla stjärnor skulle jätte gärna läsa en liknade bok igen som jag kan njuta av ute på balkongen med. Så fin bok glad att jag läst denna, får 5 stjärnor av 5 stjärnor.
Berättelsen var väldigt tråkig i början. Det var inte förrän mot slutet som den fick ett uppsving i och med att Filippa reagerade.

Det är en kortroman så mer vill jag inte säga.