När sista strofen klingat ut

Bok av Marianne Cedervall
Julen står för dörren i Mullvads socken och allt ser ut att bli en vanlig långhelg med bak och hundmys. Plötsligt dyker Ankis och Tryggves gamla vänner Nils och Tomas upp, och den sistnämnde är fast besluten att lösa ett gammalt mysterium rörande sin gammelmoster som försvann någon gång på 40-talet.
I år (2021) fick jag många födelsedagsböcker. Dessutom har alla varit bra. Nu när jag har läst Marianne Cedervalls bok När sista strofen klingat ut återstår bara två olästa presentböcker. Men den här boken, som är den femte i serien om Anki och Tryggve, kom levererad med bud.

Det är vinter och på väg mot jul i Mullvalds på Gotland. Anki och hennes barnbarn Maja väntar på ett gäng familj från fastlandet. Tryggve däremot tänker fira med sin hund. Men så dyker Tomas och Nils upp, ett par som Anki och Tryggve träffade på en resa till Italien. Tomas släktforskar och försöker ta reda på vad som har hänt hans mammas moster Dagny. Dagny var missionär i Afrika, återvände till Gotland på 1950-talet – och försvann spårlöst. Spännande tycker till exempel Tryggve som gillar cold cases, men alla är förstås inte lika glada över Tomas efterforskningar.

Det här är en typisk svensk mysdeckare. Trots att det är på väg mot sommar här, ryser och njuter jag av det vintriga Gotland, där stormen rasar dagarna före jul och ytterligare en person försvinner. Jag gillar det stundtals lite pratiga sättet att skriva och beskriva karaktärerna och är säker på att många av dem har verkliga förlagor. Dessutom, en bok där det inte bara finns ett HBTQ-tema (ett bögpar) utan två (Majas mamma har en tjej), den kan en sån som jag inte dissa. Lagom spännande, lagom mysigt och lagom med hästar. Och bara ett korrekturfel.

Mitt omdöme blir högt.
Jag älskar Marianne Cedervalls böcker om Mirjam och Hervor (särskilt ljudböckerna inlästa med de rätta dialekterna), men mysdeckarna med Anki Karlsson och Tryggve Fridman är riktigt bra de också.
I denna femte bok i serien börjar det gå mot jul i Mullvalds socken. Anki och barnbarnet Maja håller på att förbereda inför julen som ska firas med familjen. Tryggve tänker sig däremot en lugn och skön julhelg ensam med sin rottweiler Putte.
Plötsligt dyker Tomas och Nils upp, ett par som Anki och Tryggve lärt känna under en resa. Paret ska semestra på Gotland över jul och Tomas har bestämt sig för att lösa mysteriet med vad som hände hans gammelmoster Dagny när hon på fyrtiotalet kom tillbaka till Gotland från ett liv som missionär i Afrika.
Det blir inte som de har tänkt sig på något sätt. Tonårsproblem dyker upp och Tomas sökande väcker inte direkt några glada minnen i socknen. Till råga på allt drar en rejäl snöstorm in över Gotland och lamslår hela ön. När Anki sedan som vanligt handlar först och tänker sedan blir situationen riktigt farlig...
Det här är den femte boken i serien om Anki och Tryggve, jag har läst de två första och hoppade nu till den femte delen och jag tror inte att det påverkade min läsning eller åsikt, jag tycker att det gick bra att hänga med ändå.
I den här boken är det vinter och julen nalkas runt hörnet. Ett oväntat besök dyker upp, Tomas och Nils som Anki och Tryggve lärde känna under en resa till Italien. De har kommit till Gotland för att ta reda på vad om hände Tomas gammelmoster Dagny under 50-talet då hon kom tillbaka till Gotland efter att varit missionär i Afrika.

För mig är det här en mysig, underhållande och lättläst feelgooddeckare där det hela tiden händer saker i boken - bra driv. Jag gillar Mariannes beskrivningar både på karaktärerna och miljöerna där man ofta får en titt in i stallet. Jag förstår att hennes böcker gillas de är mysiga, har en viss spänning, dåtid och nutid vävs ihop och aktuell vardagsproblematik beskrivs. Boken får dock bara en trea av mig då detta inte är min typ av genre på böcker men jag förstår verkligen bokseriens popularitet.
Den här boken har precis allting som en riktig mysdeckare behöver. Marianne Cedervall kan konsten att blanda typiska Agatha Christie-ingredienser, som gamla mystiska brev från ett främmande land, med modernare inslag som jobbiga tonåringar och familjeproblem. För att höja stämningen ytterligare låter hon Gotland drabbas av en förfärlig snöstorm som fullkomligt lamslår ön. Situationen känns härligt pressad med avskurna kommunikationer och en familj som riskerar att kollapsa. Det finns stunder då boken blir väl vardaglig med ingående beskrivningar av matlagning och andra husbestyr, men samtidigt bidrar dessa element till att göra boken till den perfekta juldeckaren.