Ester Karlsson med K, #2

Ett lik i garderoben

Bok av Christina Olséni och Micke Hansen
ESTER KARLSSON, 78 ÅR OCH ÄNKA, blir tillsammans med systern Barbro och hennes hypokondriske make, Arne, bjudna på åttioårskalas på Hjularöds slott. Barbro som älskar god mat och stora sällskap, blir entusiastisk över inbjudan. Arne och Ester däremot hittar bara nackdelar med det tre dagar långa firandet. När en av gästerna oväntat dör under mystiska omständigheter får Ester äntligen något vettigt att fördriva sin tid med och hon drar med full entusiasm igång en egen mordutredning. När sedan även Arne får blod på händerna så gör Ester vad hon kan för att leda polisen på villovägar. Det visar sig snart att det är fler än Arne som har ett lik i garderoben ... Ett lik i garderoben är den fristående fortsättningen på Ester Karlsson med K. En pusseldeckare med starka karaktärsskildringar och en stor dos humor. »Om läsaren här får associationer till Agatha Christies miss Marple eller Maria Lang och hennes alter ego Almi Graan, så är det helt i sin ordning.« DAST Magazine om Ester Karlsson med K CHRISTINA OLSÉNI föddes 1968 i Malmö, men är uppvuxen på Falsterbonäset. Hon har en internationell civilekonomexamen från Lunds universitet. Numera är hon entreprenör med eget företag och ett skrivande som tar allt mer plats. MICKE HANSEN föddes 1966 i Lund och har under många år arbetat som artist, låtskrivare och manusförfattare till tv. »Uppföljaren till STORSÄLJAREN Ester Karlsson med K. »Olséni & Hansen skriver med säker hand deckare med en stor dos HUMOR. »Över 150 000 SÅLDA böcker.
Första gången jag läser om Ester Karlsson med K och det var en mycket underhållande och rolig bok som innehåller mycket humor även fast det är tragiskt att mord inträffar i boken.

Ester är 78 år och änka med skinn på näsan och hon drar sig inte för att vara uppriktig och säga vad hon tycker!

Tillsammans med sin syster Barbro och hennes man Arne blir de inbjudna på en tredagars 80-årsfest på Hjularöds slott.

Arne och Ester vill helst stanna hemma men Barbro älskar stora tillställningar och övertalar alla att åka.

Ester är tvungen att be sin granne Lennart att passa hennes papegoja Roland under vistelsen på slottet.

När en av gästerna oväntat dör under mystiska omständigheter drar Ester med full entusiasm igång en egen mordutredning.

När sedan även Arne får blod på händerna så gör Ester allt för att leda polisen på villovägar .
Det visar sig snart att det är fler än Arne som har ett lik i garderoben.....

Jag rekommenderar verkligen alla att läsa denna boken, oavsett ålder!

Mycket mycket underhållande och svårt att lägga ifrån sig boken.
Ester Karlsson, en änka på 78 år, systern Barbro samt hennes man Arne blir bjudna på 80-årskalas. Ett firande som ska pågå i tre dagar på ett slott. Barbro ser fram emot kalaset, till skillnad från Arne och Ester som bara ser det som negativt. När en av de övriga gästerna plötsligt dör mystiskt under firandet startar Ester en mordutredning för att ta reda på vad som egentligen har skett.

Detta är en mysdeckare som är en fristående fortsättning på Ester Karlsson med K.
Efter att motvilligt ha följt med sin syster på ett släktkalas dras Ester in i ett nytt mordfall. När det tar tid för polisen att komma framåt så tar Ester som vanligt utredningen i egna händer.
Ester Karlsson, änka och 78 år blir bjuden på 80års-kalas på ett slott samman med sin syster Barbro och hennes man Arne.
Allt är pampigt och storslaget.
Ett oväntat besök och ett mystiskt dödsfall - Ester och gänget dras in i ett riktigt äventyr.
En lättläst, härlig bok med intressanta karaktärer och en historia som känns som det mycket väl kunde ha hänt- en bok med mycket humor men även ett fint allvar.
Att läsa uppföljaren till Ester Karlsson med K var inte nåt jag planerade att göra. Nu hampade det sig emellertid så att jag fick ett recensionsexemplar av Olséni och Hansens bok Ett lik i garderoben från förlaget Bokfabriken.

Även denna gång är den 78-åriga änkan Ester Karlsson i farten. I uppföljaren deltar hon tillsammans med systern Barbro med make Arne i ett födelsedagsfirande av en släkting. Firandet sker storslaget på ett slott dit några av de närmaste släktingarna är inbjudna att tillbringa en helg med aktiviteter och god mat. Men även en objuden gäst hittar dit, nåt som upprör många. Ännu större upprördhet blir det förstås när en person på slottet hittas död. Att det inte är nån naturlig död vittnar den instuckna kniven i bröstet om. Ester, som samma natt mordet skedde upptäcker och hjälper sin svåger i en olycklig situation, kan förstås inte låta bli att lägga näsan i blöt och nysta i mordfallet på egen hand.

Ester påminner inte så lite om miss Marple, till och med lite mer i den här boken än i den första boken i serien. Slutscenen i biblioteket där mördaren avslöjas anses som typisk för Agatha Christie. Jag drar också paralleller till Karin Brunk Holmqvists böcker om mer eller mindre roliga pensionärer. För det här är egentligen en deckare som är lite för rolig för att falla mig på läppen helt och hållet. Även om det alltså inte är så många nya grepp utan snarare flera som redan använts av andra författare, känner jag att jag uppskattar denna den uppföljande delen mer än den första delen. I den här boken lyckas författarna bygga upp en viss stämning, om än inte särskilt kuslig. Det uppstår en del dråpliga situationer, men det är mest karaktärerna som skildras dråpligt. Författarna liksom skrattar åt sina karaktärer. Karaktärer, som har en del yttre skavanker och som dessutom är minst sagt lite egna.

Det gäller att hitta rätt balans mellan det spännande och det roliga. Det ena får inte överväga, för då tror jag att man tappar en del läsare. (Personligen föredrar jag det spännande.) I Ett lik i garderoben har författarna lyckats något bättre med balansen än i den första boken i serien om Ester Karlsson. Mitt omdöme blir högt.
Ett lik i garderoben är en bok med mycket humor! Ester Karlsson är sedan några år änka och bor i samma hus som sin syster Barbro och hennes man Arne. Hon trivs i sitt eget sällskap med sin älskade fågel som hon göder med för mycket kakor. Men så kommer en inbjudan till en stor fest för att fira Arnes brors födelsedag, hon följer mycket motvilligt med efter övertalning av sin syster Barbro. Detta blir början på en kaotisk helg!