Ester Karlsson med K, #1

Ester Karlsson med K

Bok av Christina Olséni och Micke Hansen
Ester Karlsson, 78 år och änka, bor tillsammans med kakaduan Roland i den välmående bostadsrättsföreningen Lärkan. Livet går sin gilla gång med dispyter om tvättstugan och den trasiga gallerhissen som de mest spännande inslagen i vardagen fram till dagen då Lärkans vaktmästare hittas död i sitt vindsförråd. Polisen konstaterar snabbt att det rör sig om mord och Ester, som behöver fylla sina dagar, beslutar sig för att starta en egen utredning. Med kafferep och vaniljdrömmar nästlar sig Ester in hos både poliser och grannar, i hopp om att finna ledtrådar. När det kort därpå inträffar ytterligare ett dödsfall i fastigheten så går ingen av Lärkans invånare fri från misstankar - allra minst Ester själv. Ester Karlsson med K är en varm pusseldeckare skriven av författarna bakom succéserien Mord i Falsterbo.
Ester Karlsson är en 78-årig dam som bor med sin kakadua Roland. En dag hittas vaktmästaren i Esters bostadsrättsförening död i sitt förråd. Polisen tror att det rör sig om ett mord och Ester vill också utreda mordet. Därför påbörjar hon en egen utredning men plötsligt sker ett till dödsfall och ingen kan uteslutas från misstankar.

Rekommenderas till de som gillar lättlästa mysdeckare.
Änkan Ester Karlsson bor med sin kakadua Roland i bostadsrättsföreningen Lärkan. Hon saknar sin make Bengt som var rättsläkare, speciellt då hon ofta fick diskutera dödsfallen han utredde.

När husets vaktmästare hittas död på vinden får Ester av en slump direkt insyn i vad som visar sig vara mordplatsen och hon inleder en egen utredning, eftersom hon frustrerande nog inte blir inbjuden till polisens utredning. Ester är dock en listig kvinna som genom oskyldiga frågor och ihärdig list lyckas nysta upp ledtrådar och har en egen whiteboard där hon uppdaterar sitt case.

Då ytterligare ett dödsfall sker i huset blir allt obehagligare och Ester finner sig insyltad på ett mindre gynnsamt sätt. Tack och lov bor även systern Barbro med maken Arne några våningar under Ester och då de slår ihop sina huvud kommer de närmare lösningen.

Ester är ett kaxigt fruntimmer som i början känns något irriterande, men medan handlingen framskrider visar hon sig besitta många goda sidor. En underhållande bok som ger mersmak för författarnas andra böcker!
Äldre damer som blivit änkor kan lätt få tråkigt. Ester vill helst vara ifred. Ett lik på bostadsrättens vind livar upp det lite och varför inte en kakätande kakadua. Microvågsugnar kan dessutom vara livsfarliga. En underhållande bok även om Ester är lite irriterande när hon lägger sig i allt.
En riktig mysdeckare med många härliga karaktärer. Spännande och rolig. Man både ler och skratta. Man kan inte annat än älskar Ester Karlsson.
Christina Olsénis och Micke Hansens bok Ester Karlsson med K hittade jag i fint skick second hand.

Bokens centralfigur är den 78-åriga änkan Ester Karlsson. Ester bor i bostadsrättsföreningen Lärkan tillsammans med sin kakadua Roland. I huset bor även Esters syster Barbro och hennes man Arne. Ja, en kan tro att boken handlar om min släkt, men det gör den inte! En dag hittar Esters granne Maja deras vaktmästare Rolf död på vinden. Rolf har inte dött nån naturlig död – han har en skruvmejsel i hjärtat. Ester, som har det lite tråkigt i sitt liv, bestämmer sig att öppna maken Bengts arbetsrum i lägenheten och starta sin egen utredning om mordet. Bengt jobbade inom rättsmedicinen och det hände att Ester hjälpte till med hans fall.

Enligt omslaget är det här en pusseldeckare. Så mycket pussel är det väl inte, men nog är Ester Karlsson en svensk version av miss Marple. Visserligen sker ytterligare ett mord och jag lyckas inte lista ut vem mördaren är. Men… det här är inte nån spännande bok. Och med det konstaterat är jag också lite besviken. Kanske hade jag högre förväntningar. Kanske är det också så att en bok med en gammal tant i huvudrollen måste ha vissa humoristiska element för att gå hem – hos andra. I övrigt är boken välskriven, språket är bra, även om jag noterar att det är två olika författare som skriver. Men nånting fattas och det är väl just… spänningen.

Mitt omdöme blir medel.
En härlig bok om pensionären Ester som löser mord med hjälp av sin syster och hennes man. De hamnar i dråpliga situationer och man ler åt deras bestyr.
En lättläst bok som man har svårt att släppa. Rekommenderas å det varmaste.jag kommer definitivt att läsa fler böcker av dessa författare.
Vi får följa pensionären Ester och hennes grannar i deras dråpliga och spännande vardag. Här händer verkligen allt, och Ester hamnar verkligen mitt i händelsernas centrum. En underbar och lättläst bok!
Ha ha ha ja så e det man skrattar mycke. Där står så många roliga uttryck som får mig att le mången gång. Även om det också är en lite tragisk story. Lite melankolisk. När hon går till sin makes grav & står & pratar med han där så känner jag hur en tår trillar ner för min kind. Ensamheten på äldre dar är nog väldigt tung och hon försöker jaga iväg den genom att sysselsätta sig med dektektiv arbete. Vilket resulterar i en hel del action. Där hon blir inblandad på ett delvis hiskiligt sätt 🟡🟠🔴🔴🟠🟡
"Det italienska kakelt var så dyrt så de borde fått en italienare med på köpet"
En rolig bok även om det är lite mord också. Det börjar mörkt och med lite död. Sedan bygger författarna upp så vi får lära känna invånarna i bostadsrätts föreningen Lärkan. Gillar att den utspelar sig i Lund och alla karaktärerna är fantastiska. Så en gnutta mord och mycket samarbete knyter ihop säcken i denna boken.
En bok att skratta åt. Ja vill man läsa något roligt ska man välja denna. Allt blir så tokigt när pensionären Ester Karlsson lägger sig i med att utreda mordet i hennes bostadsrättsförening Lärkan. Så varför inte bjuda grannar och polisen på kafferep för att få reda på mer om fallet. Hon trasslar även till det för sig själv. Många andra roliga karaktärer som systern Barbro och systerns hypokondriske make Arne. Ett hett tips.
Ester Karlsson är en pigg pensionär som bor i en våning i Lund tillsammans med sin kakadua Roland. På dagarna brukar Ester gå ner till sin syster Barbro, som bor våningen under i samma trapphus som Ester, för att fika med förhoppningen om att Barbros hypokondriske make Arne inte är hemma. Ester brukar även fördriva tiden med att besöka sin bortgångna make Bengt på kyrkogården. Dit går hon varje dag med en bukett rosor som är Bengts favoritblomma och uppdaterar honom om allt som händer i bostadsrättsföreningen Lärkan. Men en dag hittas lärkans vaktmästare död och Ester får fullt upp med att bistå polisen, något som varken faller i god jord hos polisen eller hos den person som ligger bakom mordet.
.
Jag älskar böckerna med Ester Karlsson. Karaktärernas personligheter är underbara och får mig att skratta högt flera gånger. Miljöbeskrivningarna bidrar med sitt och jag har njutit så av att få befinna mig i Esters värld.