Jubileumsserien, #2

Maskmakaren

Bok av Anna Ihrén
Maskmakaren Louis skapar maskerna för föreställning av Fantomen på Operan som snart ska visas på Göteborgsoperan. Tiden är knapp och stressen är hög. Mitt i allt märker han att maskerna för otur med sig. En annan stressad person är polisen Sandra Haraldsson som ska lösa två mord på framgångsrika affärsmän. Mystiken tätnar och maskerna från operan kopplas ihop med morden.
Maskmakaren är bok nr. 2 i författarens "Jubileumsserien" där handlingen utgår från Göteborg.

Återigen träffar vi på polis Sandra Haraldsson som har fullt upp på sitt arbete, många utredningar finns att lösa. Ändå är det hon som får ta sig an två nya fall, tillsynes utan relation till varandra.

På Göteborgsoperan händer det mystiska saker. Maskmakaren Louis vackra masker blir saboterade och vid första föreställningen av Fantomen på Operan släpper en balk från taket vilket gör det hela än mer mystiskt och hotfullt.

I samma veva sker ett mord på en välkänd affärsman. Sandra som känner att hon har svårt att räcka till ber om att få ta hjälp av Dennis Wilhelmson och de börjar tillsammans att nysta i trådarna. Precis som i den tidigare boken leder oss fallen ut i världen, denna gång till Asien. Och när en av utredarna försvinner tar en spännande jakt sin början.

Boken är rakt igenom spännande och läsaren drivs att läsa vidare. Trovärdiga karaktärer målas upp, själv tycker jag förutom huvudkaraktärerna Sandra och Dennis att deras chef Camilla Stålberg får större utrymme i denna del 2. Miljön beskrivs så att man ser den framför sig. Oavsett var karaktärerna befinner sig.

Det enda som stör läsningen något är att det till slut blir många karaktärer inblandade. Men jag ser helt klart fram emot att kasta mig över del 3.
Jag upplever det lite rörigt och svårt att hänga med. Kanske för att polisarbetet inte riktigt fängslar mig. Något jag däremot verkligen tycker om är att få följa maskmakaren! Och historien som bit för bit avslöjas i den här boken är både hemsk och spännande.
Maskmakaren av Anna Ihrén
-----------------------------------------------------------

I den här boken, som är den andra i Anna Ihréns Jubileumsserien, får vi återigen träffa polisen Sandra Haraldsson. Hon har nu jobbat med Göteborgspolisens specialgrupp Nike i ett år när en framgångsrik affärsman hittas död på en golfbana. Sandra känner trycket från sin chef Camilla Stålberg och känner att hon behöver ha extra hjälp i utredningen. Hon ber att hennes förre chef, från Kungshamnspolisen, Dennis Wilhelmsson samt hans danske kollega Mik kallas in. Stålberg är tveksam till Dennis, av personliga skäl, men går motvilligt med på Sandras önskemål. Nu börjar en kamp mot klockan i syfte att lösa mordet på Oscar Bengtsson.

Samtidigt på Göteborgsoperan hittar vi den franska maskmakaren Louis som gör maskerna till musikalen Fantomen på Operan. Under repetitionerna händer många småolyckor, skämt tror man i början, men det eskalerar allt eftersom man närmar sig premiären. För maskerna olycka med sig? Kan skrönan om Fantomen på Operan ha någon sanning i sig? Men, framför allt kan maskerna ha något med Oscar Bengtssons mord att göra?

Maskmakaren är en spännande roman i högt tempo. Det händer mycket i boken och man följer polisarbetet och de frustrerande poliserna i deras utredningar. Anna Ihrén skriver på ett bra sätt och hennes böcker är lätta att hänga med i. Jag rekommenderar varmt både hennes böcker om Smögenmorden och hennes böcker i Jubileumsserien .
I Maskmakaren, del två i Jubileumsserien, får Sandra Haraldsson uppdraget att utreda morden på två affärsmän. Haraldsson, som fullkomligt badar i arbete, ber att få hjälp av sin förre chef Wilhemson. Sandras nuvarande chef, Camilla Stålberg, är dock tveksam till samarbetet eftersom hennes historia med Wilhemson är minst sagt komplicerad. Pressen på poliserna är dessutom osedvanligt hård då Göteborgs fyrahundraårsjubileum närmar sig med stormsteg.

Intressant persongalleri
Den här boken går bra att läsa även för den som är helt obekant med Ihréns tidigare böcker. Den som läst Jubileumsseriens första del, Nattvakten, kommer dock ha mer behållning av berättelsen. Allra störst glädje får naturligtvis den läsare som började med författarens första romansvit, Morden på Smögen, då flera av karaktärerna i Jubileumsserien fanns med även i den. Och det är just karaktärerna som gör Ihréns böcker så intressanta. De är alla människor av kött och blod som man vill lära känna på djupet. Det uppstår dessutom roliga kontraster mellan de hårt arbetande utredarna och Wilhemsons småtokiga syster Viktoria, som i vanlig ordning anser att polisen arbetar för långsamt och är i stort behov av hennes hjälp.

Spännande upplägg
Maskmakaren är en historia som tar ut svängarna när det gäller själva berättarformen. Handlingen hoppar fram och tillbaka mellan olika världar, vilket blir lite rörigt emellanåt men samtidigt bidrar till att öka spänningen. I en delberättelse berättar någon, troligtvis mördaren själv, om sin hemska barndom. I en annan delberättelse får vi följa Göteborgsoperans maskmakare, som har en obehaglig känsla av att hans skapelser kommer bringa olycka. Alla dessa hopp mellan olika personer skapar en sorts positiv osäkerhet och en mycket speciell stämning som genomsyrar hela boken.