Främlingen

The Stranger Diaries
Bok av Elly Griffiths
I den här hyllade thrillern har en ung kvinna vid namn Ella blivit mördad. Det enda polisen vet är att Ella innan sin död blivit osams med sin väninna, engelskläraren Clare Cassidy. Bredvid Ellas kropp finner man en mening från en gotisk roman som Clare undervisar om, och brottsplatsen är dessutom identisk med en av brottsplatserna i boken.
En riktig sträckläsnings bok. Hade tappat läslusten ett tag . Nu har jag fått tillbaka den med råge. Underbar bok. Spännande och med intressanta karaktärer. Boken ger en lite rysningar men är samtidigt mysig. Perfekt kombo.
Så bra bladvändare!! Det var spännande till sista sidan, kanske lite förutsägbar emellanåt men verkligen ett mysterium och väldigt smart med den påhittade författaren och boken som spelar en väldigt står roll i boken och mysteriet. Älskar att man fick följa flera olika karaktärer och att de både är väldigt lika varandra men har egna fördomar om de andra.
En av mina klara brittiska favoritförfattare är Elly Griffiths (som egentligen heter nånting heeelt annat). Hennes ”hjältar” är väldigt mänskliga, som Ruth Galloway, till exempel. Nyast i Elly Griffiths produktion är boken Främlingen, en fristående spänningsroman som utspelar sig i skolmiljö, i en skrivarkurs.

Bokens huvudperson är Clare Cassidy, som undervisar i litteratur. En gång om året håller hon skrivarkurser. Hennes favoritförfattare är R. M. Holland, en gammal skräckförfattare som också har undervisat på skolan där Clare nu jobbar. Men en dag blir plötsligt fiktionen verklighet: en kollega till Clare hittas knivmördad. Mycket obehagligt, förstås, framför allt som polisen tror att mördaren är nån som kände offret – och därmed kanske också nån som Clare känner. Clare bloggar inte, men skriver dagbok för att få ur sig tankar och funderingar. En dag upptäcker hon att nån har skrivit i hennes dagbok, nån som definitivt inte har Clares handstil. Clares berättelse varvas med lesbiska polisen Harbinder Kaurs och Clares dotter Georgias tankar om det som händer.

Redan från början är boken både spännande och intressant. Jag själv jobbar ju i skolvärlden (på ett universitet) och liksom bokens Clare är jag mycket intresserad av litteratur. Växlingen mellan tre personers perspektiv på de händelser som utspelar sig är inte nåt nytt, men Elly Griffiths gör perspektivväxlingen ny med tanke på vilka de tre personerna är. Läsaren får en hel del sanningar och pusselbitar sig till livs. Mycket bra grepp! En liten touch av det övernaturliga tillför egentligen inte berättelsen nånting och den kunde jag nog ha klarat mig utan. Men se vem som är mördaren, det lyckas jag inte klura ut i förväg och det blir pluspoäng!

Mitt omdöme blir högt.
Clare Cassidy är inte främmande för mord. Åtminstone inte i teorin: Hon undervisar i litteratur, med skräckförfattaren R.M. Holland som specialintresse. En gång om året håller hon en kurs för att dryga ut lönekuvertet, där studenterna djupdyker i det mörka, sällsamma författarskapet.
En dag förenas teori och verklighet på ett brutalt sätt när en av Cassidys kollegor hittas död. Intill offret hittas en lapp meden rad av R.M. Holland. Polisen är övertygad: lösningen till det makabra mordet finns i böckerna.

Elly Griffiths är för mig en oläst författare. Så jag hade inga speciella förhoppningar kring boken när jag började läsa den.

I boken får vi följa tre röster som tar oss genom handlingen, vilket jag ofta tycker blir rörigt, men författaren är skicklig att göra det lätt för läsaren att hålla isär karaktärerna. Författaren skildrar miljöerna och personporträtten på ett fenomenalt sätt.

Även om jag tyckte att första halvan av boken saknade spänningen och drivet, så blev jag överraskad av vem mördaren är och stämde inte alls med min gissning.

Det är en helt okej deckare, men inte mitt förstahandsval av bok eller deckare.
Jag har läst flera av de tidigare Böckerna om Ruth Galloway, är väldigt förtjust i dem.
Var nu spänd på vad jag skulle tycka om Främlingen, boken uppfyller verkligen mina förväntningar. Spänning och mystik.
Karaktärerna är bra hopsatta med den sträve kommissarien Harbinder Och den skräckslagne läraren Clare Cassidy i huvudrollerna.
Läs boken, kan varmt rekommendera den.
I vanliga fall slukar jag böcker av Elly Griffiths men denna tog ett bra tag att komma igenom. Den har en premiss jag älskar: mord, spöken, författare och gotiska inslag men jag fick verkligen kämpa för att ta mig igenom boken. Karaktärerna var alldeles för tråkiga för min smak och själva upplösningen kändes forcerat och alldeles för kort på något sätt. Att det ändå blev tre stjärnor är för att jag gillar författarens stil och lär läsa bok nummer 2 i denna ”serie”.