Den osynlige vännen

Imaginary Friend
Bok av Stephen Chbosky
Den osynlige vännen är en episk, storslagen skräckroman som kommer att få dig att se efter under sängen mer än en gång. Sjuåriga Christopher Reese försvinner spårlöst i sex dagar. När han kommer hem igen är han helt oskadd. Men han minns inte var han har varit. Och han har förändrats. Christopher upptäcker att han vet saker som han inte borde veta. Han har en röst i sitt huvud. En röst som säger åt honom att bygga en trädkoja i skogen innan juldagen. Om han inte gör det kommer något fruktansvärt att hända hans mamma Kate, och alla andra han känner. Snart befinner sig mor och son i en kamp för sina liv. Deras lilla stad, Mill Grove i Pennsylvania, blir slagfältet i ett krig mellan gott och ont. Stephen Chbosky är den hyllade författaren till bästsäljaren Wallflower, som också blev en framgångsrik storfilm. "Den osynlige vännen är en av de mest effektfulla och ambitiösa skräckromanerna som skrivits de senaste åren. Inget för de lättskrämda." Washington Post
OBS! Jag har läst del ett av två!!!

Även min sambo köper och läser böcker. Ganska ofta har vi samma litterära smak. Jag lockades mycket av omslaget till Stephen Chboskys bok Den osynlige vännen Del 1 som köpte och tog sig ganska god tid att läsa. I höst blev det min tur att låna boken och läsa den. Det var egentligen då jag upptäckte att det var den första delen av två. Del två har jag nu nätshoppat. Ett gott tecken, eller hur?

Boken inleds med en kort berättelse om lilla David Olson, men sen går åren och Christopher Reese, sju år, och hans mamma är centralfigurer. De två lämnar mammans hårdhänte sambo för att skapa sig ett nytt liv i en liten stad i Pennsylvania. De har dåligt med pengar och mamman är fantasifull för att klara tillvaron. Men en dag försvinner Christopher. Han är borta i sex dagar innan han plötsligt kommer ut ur skogen. Han verkar helt OK, förutom att han inte minns var han har varit och vad han har varit med om. Ganska snart upptäcker emellertid pojken att han vet och kan saker som han inte visste och kunde tidigare, till och med sånt han inte borde veta. Plötsligt är Christopher och hans mamma i stor fara – för att inte tala om människorna i resten av staden…

Visst ger den här boken starka Stephen King-vibbar! Författarna delar inte bara förnamn. Den här boken har ganska typiska King-beröringspunkter: den är läskig och spännande och innehåller en del övernaturliga inslag samt har en liten pojke som centralfigur.

Men det här är bra, riktigt bra och inte alls nån kopia. Författaren lyckas dra in mig i den otäcka berättelsen precis som Christopher dras in i nåt han inte förstår. Jag vill bara läsa och läsa och läsa. En riktig bladvändarskräckis, med andra ord. Perfekt läsning så här på hösten. Det rådde ingen tvekan om att den andra delen skulle införskaffas, för boken slutade med en cliffhanger, förstås.

Mitt omdöme blir det högsta.
Christoffer Reese är 7 år, han flyttar med sin mamma till en liten stad i Pennsylvania,
En dag försvinner Christoffer och är borta i 6 dagar, han kommer hem oskadd men har inget minne av var han varit. Han upptäcker snart saker han inte borde veta, han har en röst i huvudet som säger till honom att bygga en trädkoja annars kommer nåt hemska att hända. Christoffer och hans mamma befinner sig snart i en kamp för sina liv, i ett krig mellan gott och ont.
Vi följer Christopher, sju år gammal, som plötsligt en dag försvinner spårlöst. Sex dagar återvänder han och ingenting är sig likt. Plötsligt hör han en röst i huvudet som tjatar om en koja som ska byggas och han, som alltid haft svårt i skolan, klarar plötsligt allt. Och han inser att han vet massa saker om folk som han inte borde veta.

Plötsligt befinner sig han och hans mamma i en mardröm utan slut. Det råjar nämligen finnas två parallella världar. Den vanliga världen och den osynliga världen

Spännande skräck som får mig att inte vilja sluta läsa. Välskrivna karaktärer och ett konstant driv. Det är också något extra när huvudkaraktären är ett barn. Något blir mer närvarade och vad gäller spänning sätter det en extra nerv.
En mycket spännande bok som är svår att lägga i från sig. Christopher är 7år och flyttat till en ny ort med sin mamma som flyr från ett våldsamt förhållande.
Christopher börjar i en ny skola och får nya vänner men en vän, den som bara han kan höra ber honom bygga en koja, en portal till den andra världen och där finns det dom som inte vill Christopher något gott. De kommer I hans drömmar så Christopher gör allt för att inte somna. För det finns även fördelar med att besöka fen andra världen.