Reload : så blir du återhämtningssmart

Bok av Henrik Fexeus
Många av oss lever stressiga liv med karriär och familj. Att leva i stress kan vara destruktivt och farligt för både din psykiska och fysiska hälsa. Med rätt metoder för återhämtning behöver det dock inte vara så. Detta är en praktisk handbok om hur du återhämtar dig. Genom boken får du konkreta tips för hur du återhämtar dig efter stress. Allt är baserat på den senaste forskningen inom området.
En tänkvärd bok med en massa bra tips på återhämtning! Jag gillade att de delade upp övningarna och skrev ut tider på dem, till exempel en minut, en timme. En bok jag kommer läsa igen!
En bok som ligger rätt i tiden då det är viktigt att finna ett sätt att återhämta sig från vardagsstressen. Oavsett om man är en väldigt aktiv person med många bollar i luften eller en grubblare, en latmask eller någon som oroar sig ofta och inte orkar ligga på topp så finns det bra tips på förändring. Boken är lätt att ta till sig med ett enkelt välskrivet språk. Igenkänningsfaktorn är stor.
Mindre bra är alla de upprepningar som förekommer i flera kapitel. De är inte nödvändiga för sammanhanget och kunde tas bort. (Nu är boken visserligen redan gansk tunn). Vissa delar är mer slarvigt skrivna än andra vilket kan hänga ihop med det som författarna medger: att de blev stressade för att hinna skriva färdigt boken innan deadline. Det finns några frågeformulär som läsaren kan fylla i. Dessa ska fungera som vägledning till mående och förändring. Vissa påståenden är dock inte helt välformulerade. Överlag klart godkänd!
I boken Reload får läsaren ta del av olika tekniker för att återhämta hjärnan. Författarna beskriver hur reload eller återhämtning är viktigt i dagens intensiva samhälle och ger läsaren en bakgrund till varför hjärnan behöver ta en paus dagligen. Det som beskrivs i boken är hur det finns tre olika personligheter och hur de här personligheterna är i behov av tre olika sorters återhämtning. Den aktiva personlighetstypen behöver exempelvis mer passiv återhämtning genom att titta på en serie på tv än den passiva som snarare behöver en aktiv återhämtning genom exempelvis promenader. De tre typerna av återhämtning som beskrivs i boken är passiv återhämtning, aktiv återhämtning och sömn. Det som den passiva reloaden innefattar är när hjärnan inte behöver vara aktiv, exempelvis genom att lyssna på musik, titta på film eller att måla. Medan aktiv reload innebär att antingen hjärnan eller kroppen behöver vara aktiv, genom exempelvis träning, promenader, när man lär sig något nytt eller umgås med en vän som man tycker om. Sömnen som reload förklarar sig själv, då en god natts sömn kan fylla en del utav det hela återhämtningsbehovet som både hjärnan och kroppen har. I boken exemplifierar författarna utifrån de olika personlighetstyperna olika tekniker och sätt för att få in mer reload i vardagen än genom sömnen. Det kan exempelvis vara att gå på lunchpromenad, se till att träffa den där vännen och att lyssna på en ljudbok på bussen istället för att scrolla på Instagram.

Boken är lättläst och bra, då den ger läsaren bra tips på hur man kan få in mer återhämtning för både kroppen och hjärnan i vardagen. För det som författarna menar är att återhämtning inte ska ta utav ens tid, utan det ska ge en extra energi till annat. Nackdelen med boken är att själva reloadteknikerna kommer sent i boken och istället för att beskriva dem hänvisar författarna till att teknikerna tas upp senare i boken. Något som gör att boken är lite frustrerande att läsa.