Vända hem

Homegoing
Bok av Yaa Gyasi
Familjen Berglund är en vanlig medelklassfamilj, som så många andra familjer. Där makarna Patty och Walter förespråkar medvetenhet och tillsammans försöker kämpa för en bättre värld i 2000-talets USA. Hur spelar relationer in i detta? Och hur mycket kan man som förälder faktiskt göra för att ge sina barn en bättre värld?.
Historien tar sin början i Ghana i slutet av 1700-talet. Två flickor växer upp utan att veta om att den andra existerar, de är systrar. Deras liv blir helt olika. En av dem blir bortgift med den engelske guvernören och den andra säljs som slav till Amerika.
I första delen av boken får man som läsare följa den ena sidan av familjen och i del två den andra. Varje nytt kapitel följer en ny familjemedlem. Varje generation påverkas av slavhandeln. Det är en grym och helt ofattbar historia.

Den här boken berör mig på ett sätt som är svårt att beskriva. Det är utmanande att begripa hur människor har tagit sig rätten att äga andra människor och att behandla dem så oerhört grymt. En fantastisk välskriven debut.
En oerhört bra och välgjord bok om två systrar i 1700-talets Ghana, en blir gift med en engelsman som säljer slavar och en blir såld som slav till Amerika. Man får följa hur släkten breddas. Den stora frågan är slaveriet som följer med som en stor skugga genom hela boken.
Jag föll för denna boken. Språket och handlingen är fantastisk. Dock ett litet rörigt persongalleri men om man tar det lugnt och lyssnar in så faller det på plats. Denna kommer jag att bära med mig länge, länge...
En stark skildring av slaveriets historia. Fantastiska människoporträtt. Väldigt gripande, intressant och spännande handling.
Otrolig bok om strukturell rasism, där man får följa en familjs öden genom generationer. Så känslosam, orättvis och sorglig. Griper verkligen tag i en och gör det svårt att sluta läsa.