Bröllopsfesten

The Guest List
Bok av Lucy Foley
Årets bröllopsfest. Ett oväntat dödsfall. Tretton misstänkta. På en avlägsen ö utanför Irlands kust ska årets mest omtalade fest äga rum. Jules Keegan och Will Slater ska äntligen gifta sig. Det lyckliga paret, det perfekta paret. Vänner och familj är på plats, men bröllopstårtan hinner knappt ställas fram innan en av gästerna hittas död. Samtidigt som mordet chockar hela sällskapet blåser det upp till storm, och ingen kan ta sig tillbaka till fastlandet. Men det är inte bara vädret som ställer till det. Gammalt groll, svartsjuka och hemligheter bubblar snart upp till ytan. Tretton gäster befinner sig på ön, och alla har de sina motiv. Bröllopsfesten är brittiska Lucy Foleys andra fristående deckare. Den första, Nyårsfesten, har blivit en succé i England och blev också omtyckt när den släpptes på svenska 2019. Foley har kallats för vår tids Agatha Christie tack vare sina spännande persongallerier, miljöer och förmåga att hålla läsaren i ovisshet till sista sidan.
Jules och Will ska gifta sig på en liten ö utanför Irlands kust. Vi får följa Jules (bruden), Hannah (respektiven till Jules bästa kompis Charlie), Olivia (brudtärna och syster till Jules), Johno (Wills bestman) och Aiofe (bröllopskoordinator). Under festen hittas ett lik. En mördare och det kan bara vara någon av gästerna.

Första halvan av boken är seg och i mitt tycke händelsefattigt. Boken får ett rejält lyft när intrigerna tätnar och alla visar sitt rätta jag! I slutet av boken får man reda på vem som mördats och även vem som gjort det. Eftersom boken speglar de fem karaktärerna kan man på förhand räkna ut att det är någon av dem som mördat.
Språket helt ok. Boken är lättläst och är man inte ett stort fan av deckare så passar denna bra.
Årets stora bröllop är på intågande. På en ö utanför Irland ska Jules gifta sig med Will. Paret som verkar vara hur lyckliga som helst och de har hela familjen och alla vänner på plats. De ska dock knappt hinna äta sin bröllopstårta innan en av bröllopsdeltagarna hittas död. Vädret blåser upp till storm och det verkar som att flera relationer gör detsamma. Svartsjuka och hemligheter kommer upp till ytan och flera av gästerna har sina motiv att döda.

En riktigt gastkramande bok av Lucy i samma stuk som föregående bok jag läste vid den här tidpunkten förra året. Det är psykologiskt samtidigt som det är kärlek och drama. Boken innehåller de flesta genren skulle jag vilja säga. Jag har ingen aning om vad som ska hända eller vem som är skyldig och blir överraskad flera gånger under resans gång. Det hettar till flera gånger men allt har ändå ett samband. En helt klart spännande och läsvärd bok där det gäller att hänga med för att lösa gåtan!
Bokens handling kretsar kring ett bröllop som tar plats på en enslig irländsk ö. Under bröllopsnatten hittas en död kropp av en av servitörerna, men man får ej reda på vem som mördats. Boken följer perspektiven av festfixaren, bruden, brudtärnan, brudgummens best man och brudens bästa väns respektive. Ju längre boken går desto tydligare blir det att alla inblandade bär på stora hemligheter.
Boken var helt okej, dock förväntade jag mig mer av en tvist. Det blev tidigt ganska tydligt vem som troligast hade blivit mördad. Dock kände jag att det hände så mycket i boken att när väl mördaren avslöjades så var det inte så superintressant längre.
På en isolerad ö utanför Irlands kust har ett par bröllopsfixare startat upp en verksamhet. De har rustat upp en gammal herrgård och personerna de anlitas av är några av landets mest förmögna och framgångsrika. Nu ska ett bröllop mellan Will Slater och Jules Keegan, ett till synes perfekt par, gå av stapeln. På ön samlas vänner och familj, men under vigseln blåser det upp till storm och öns kontakt med omvärlden förloras. Samtidigt kommer gamla konflikter upp till ytan.
Kvällen ska sluta med ett mord, och alla gäster verkar ha motiv.

.

Tidigare i år läste jag Foleys första deckare, Nyårsfesten, som jag tyckte mycket om, och Bröllopsfesten är minst lika bra! Båda böckerna är alldeles lagom spännande, mellanmänskliga relationer står i fokus och driver handlingen framåt, de är snabb- och lättlästa. Bröllopsfesten är en underhållande och uppslukande pusseldeckare i Agatha Christies anda. Ett stort persongalleri och ett mord som utförs redan vid berättelsen inledning är ingredienser som förekommer.
Något jag särskilt tycker om med Lucy Foleys böcker är sättet på vilket hon väver samman naturen där boken utspelar sig med mysteriet. Den karga och ogästvänliga miljön lever sitt eget liv och bidrar till den andlösa spänningen.
Boken berättas genom många olika berättarperspektiv, författaren lägger ut många parallella trådar (både ledtrådar och villospår!). Även om förklaringen kräver ett visst mått av suspension of disbelief köper jag ändå det snygga sätt på vilket hon knyter samman det hela! ⭐️⭐️⭐️+ (3,5/5).
När jag såg Lucy Foleys bok Bröllopsfesten var det omslaget som först lockade mig. En vacker bild av ett stormigt hav och texten ”Årets bröllopsfest. Ett oväntat dödsfall. Tretton misstänkta.” Nu så här i efterhand förstår jag inte varför det bara var 13 misstänkta 🤔 det var betydligt fler på festen.

Bröllopsfesten är en mycket spännande pusseldeckare som höll mig ovetande och intresserad ända in i slutet. Det är två parallella tidslinjer. Där den ena utspelar sig från dagen innan bröllopsfesten fram tills någon blir mördad strax efter att tårtan skurits upp. Den andra tidslinjen börjar med att en av serveringsflickorna kommer inspringande i festtältet och säger att hon hittat ett lik i mossen utanför. Man får dock inte veta vem offret är förrän i slutet av boken, det bygger upp spänningen ytterligare. Man vet att någon på festen blir mördad och man vet att någon annan är mördare. Det är detta som gör det till en pusseldeckare. Det finns flera möjliga offer och ännu fler möjliga motiv. Undan för undan presenteras dessa motiv och mordgåtan nystas upp.