Pojken från skogen

The Boy from the Woods
Bok av Harlan Coben
Ett barn hittas i skogen på USA:s östkust. Han har överlevt ensam utan mänsklig kontakt och har inget minne av var han kommer ifrån. Pojken får namnet Wilde. 30 år senare har Wilde återvänt till skogen där han lever isolerad och utstött från den stad han vuxit upp i. Han har lämnat sin lysande karriär som yrkessoldat och spårningsexpert bakom sig och föredrar ett avskilt liv utan några nära relationer. Men när en tonårsflicka försvinner spårlöst blir Wilde tillfrågad att använda sina unika färdigheter för att hitta henne. Han tvingas återvända till det samhälle han aldrig passat in i och upptäcker snart att staden och dess makt elit döljer mörka hemligheter som kan förstöra otaliga liv. Harlan Coben har utnämnts till en av nutidens bästa spänningsförfattare och toppar bästsäljarlistorna världen över. I Pojken från skogen väver Coben ihop ojämförlig spänning med fängslande karaktärer och otroliga vändningar. Med ett medryckande driv utforskas angelägna frågor som utanförskap, lögner och maktkorruption.   "Pojken från skogen innehåller tidsenlig politisk satir där trollfabriker, metoo, klimatkris och konspirationsteorier ger en realistisk inramning till de mer fantasi- och actionbetonade inslagen." Dagens Nyheter "En spännande och fartfylld berättelse [] Språket är rappt och Coben vet hur man berättar en historia genom att stegvis låta detaljerna klarna." BTJ "En storartad påminnelse om att Coben är lika skicklig på att bygga fängslande karaktärer som han är på att skapa oanade vändningar." Heat Magazine "Att ha Harlan Cobens namn på omslaget är en kvalitetsstämpel." The Philadelphia Inquirer "En bladvändare som fångar läsaren från första sidan." Entertainment Focus "En briljant konstruerad thriller som är omöjlig att lägga ifrån sig." Better Reading
Vi kastas in i boken med vetskapen om en ensam pojke som hittats i skogen för trettio år sedan. Ingen vet vem han är, vart han kommer ifrån eller hur länge han bott i skogen. Pojken, nu i vuxen ålder och som fått namnet Wilde blir sedan indragen i en utredning kring två försvunna tonåringar tillsammans med advokaten Hester.

Det här är en bok som puttrar på framåt i maklig takt. Den blir lite seg emellanåt, för att sedan få lite fart igen, för att sedan bli lite seg igen och så vidare. Det var ingen bladvändare för mig tyvärr. Dock så älskade jag verkligen hur boken slutade. De sista sidorna var för mig tillfredsställande och fint komponerade.

Boken är mycket välskriven och det märks att Harlan Coben är en etablerad författare och att han har skrivit många böcker innan han skrev den här. Han väver skickligt in flera olika handlingar som efter bokens gångs knyts samman.

Det som tyvärr blev lite utav en besvikelse för mig är att jag hade velat få veta mycket, mycket mer om Wilde och hans historia då detta tyvärr lämnade många frågetecken efter bokens slut.
En pojke hittas ensam i skogen. Ingen vet vem han är. Han har inget namn och han uppskattas varsomhelst 6-8 år. Han bor i ett tält och sägs ha bott i skogen länge. Han går under namnet Wilde och att han inte har en identitet eller födelseattest är perfekt för hans jobb som vuxen där han kan flyga under radarn. En tonårsflicka försvinner och senare även en tonårspojke. Han tar på sig jobbet att hitta dem. En 30 år gammal hemlighet flyter upp till ytan. Boken är riktigt bra och lättläst. Man blir lite snopen när den redan är slut.
Den här boken var otroligt spännande från första till sista sidan.
Wild hittas i skogen som ung. Ingen vet vad han gjort innan eller hur han klarat att överleva ensam. En dag försvinner en tonårsflicka och Wild kopplas in i jakten på att hitta henne. Dialogen är rapp och cool. Karaktärerna kommer nära läsaren och berör. Författaren lyckas hålla flera röda trådar parallellt utan att det blir rörigt som läsare. Det gör bara det hela så mycket mer spännande! Jag känner mig faktiskt lite cool bara av att läsa den.
Rekommenderas för den som gillar spänning
Tack till Bookmark förlag för recex!

Pojken från skogen handlar om en pojke som hittades i skogen på USA:s östkust, som överlevt helt ensam utan mänsklig kontakt, och inget minne av vem han är eller vart han kommer ifrån. 30 år senare återvänder han för att bo i skogen, efter att ha lämnat en lovande karriär i militären. En dag försvinner en flicka spårlöst och Wilde blir indragen i fallet och tvingas där igenom återvända till samhället han aldrig passade in i.

Jag har läst några thrillers av Harlan Coben tidigare och gillar alla mycket. Men, den här föll jag inte lika hårt för. Jag tyckte att det var lite väl för många trådar uppe samtidigt och att alla inte riktigt löstes upp och fick svar på. Jag tyckte också att det hade varit intressant att få veta mer om Wilde, eftersom han ändå är en så pass viktig karaktär. Eftersom man inte fick veta så mycket om honom så var det även svårt att känna sig med berättelsen och inne i den, utan det blev mer att man tittade på.

Men, precis som Cobens tidigare thrillers är ju även den här en bladvändare, med flera handlingar som går in i varandra och skapar en dynamik i berättelsen som gör det svårt att lägga ifrån sig boken. Kapitlen är korta och karaktärerna många, vilket både gör det roligt men också utmanande att hålla koll på vilka alla är samtidigt som man försöker gissa sig fram till vem som är boven i dramat. Jag gillar också mycket att alla hans karaktärer känns väldigt verkliga och gråa (varken onda eller goda), vilket gör det lätt att känna medlidande och tillit till karaktärerna. Även om det här inte var min favorit av honom så ser jag oerhört mycket fram emot att läsa hans kommande böcker!

Rekommenderar till dig som gillar thrillers med många handlingar som löser sig lite mer och mer ju längre in i berättelsen man kommer, starka kvinnliga och manliga karaktärer och thrillers vars fokus inte är på mäns våld mot kvinnor.
Det har blivit lite av en tradition att läsa en ny bok av Harlan Coben runt nyår varje år och så blev det också i år. Coben är skicklig på att fånga in läsaren redan vid första kapitlet och för att sen hålla greppet kvar om läsaren ända till slut. Det är en bok som man sträckläser bara för att få veta hur det går och den är bra även om jag inte tycker att det är hans främsta bok. Jag är inte helt förtjust i hur författaren knöt ihop en del trådar på slutet och hade önskat lite andra vinklar där. Jag kan dock inte förtydliga det så mycket mer utan att spoila avgörande delar i boken. Det märks ju att författaren kan det här med att skriva thrillers som bjuder på oväntade vändningar, men jag tycker nog att de på senare år är ganska snarlika och det är lite svårt att hålla isär dem. Själv föredrar jag böckerna som Coben skrev i början av sin författarkarriär mer!