Vinterkrigare

Bok av Agneta Arnesson Westerdahl
När en slavhandlare besöker Rindis hem lurar han henne att gå ombord på skeppet, skeppet seglar iväg och Rindi kommer allt längre bort från sitt hem. Ett en tid lyckas hon rymma, men snart säljs hon återigen, till en annan slavhandlare. Vinterkrigare är den andra delen i den omtycka Vikingaserien.
Vinterkrigare är den andra boken i Vikinga-serien. Serien inledde starkt med Havets hundar och den fortsätter i samma stil med Vinterkrigare. Boken börjar med med en liten resumé över vad som har hänt i den första boken, det är något jag uppskattar då det alltid är bra att friska upp minnet lite. Men det är även bra för de som inte läst den första delen innan. Det är en intressant story som berättas med starka kvinnliga karaktärer i fokus och där en del män kan visa en annan sida än de råbarkade, kalla och okänsliga som vanligtvis syns i den tidseran. Det känns som en välskriven roman och det märks att författaren har full koll på sin historia vilket gör berättelsen trovärdig. Berättelsen löper på i sakta mak och jag tycker att den är aningens seg till och från. Det tar tid att ta sig igenom boken och vid något tillfälle överväger jag till och med att ge upp den för det är så segt. Men sen tar den sig igen och det är värt att fortsätta läsa om man liksom jag gillar historiska romaner!
Det här är fortsättningen på Havets hundar. Det är en fördel om man har läst den först men det funkar nog att hoppa in i berättelsen ändå om man inte har läst den.
Dagar och Rhanis dotter Rindi har blivit kidnappad av slavhandlare och hon förs iväg söderut. Hon lyckas fly och där börjar hennes långa väg och kamp att ta sig hem igen.
När boken är slut så vill man ändå ha mera.
Boken börjar med en sammanfattning av den första delen av serien och det uppskattar jag. Det gör att den som inte läst den första boken faktiskt kan hänga med i handlingen, och de som läst föregångaren blir påminda om vad som hänt.
Handlingen fortskrider i ett lagom tempo och språket är lättförståeligt.
Gillar man att läsa berättelser som rör vikingar kan man nog falla för denna bok.
Den spännande fortsättningen på Havets hundar, rekommenderar att man läser böckerna i ordning eftersom man följer personerna vidare. Nu handlar det om dottern till Saga, Rindi som blir bortrövad från hemmet på Gotland under festligheter. Slavhandlaren Ingjald lyckas få med sig Rindi och skeppet lägger ut. Hon lyckas fly tillsammans med en liten pojke, dock blir de snart upptäckta och förs till en annan by, där hon igen har otur och säljs på nytt. Denna gång till en man som känt igen henne och som planerar sälja tillbaka henne till fadern som enligt ryckte ska ha mycket silver. Skeppet är dock på väg bort från norden mot söder där man ska sälja slavar, bärnsten och skinn till köpmän österifrån så Rindi tvingas med på en lång resa. På nytt lyckas hon fly och har med sig ett visst skydd men om det räcker är ovisst och kommer hon någonsin att komma tillbaka till Gotland.
En spännande bok så glädjande att det finns flera delar i serien.