En gång slockna alla stjärnor

Bok av Kristina Falk
Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfyllt av kärlek? Freja tänker inte stanna i Umeå längre. Vill inte se pappa dö. Måste ut, bort därifrån. Hjärtat bultar när hon kliver av tåget i Stockholm. Det finns ingen sjukdom i vindarna. Alex och mamma har fel - hon kommer inte att ångra sig. Varg sitter på vardagsrumsgolvet och väger pillerburken i handen, vänder den upp och ner så att sömntabletterna rasslar. Minns solen som strålade in genom persiennerna när han vaknade på psykakuten. Om han ändå hade dött. En vecka senare korsas deras vägar. På taket som sluttar ner mot balkongen, sitter någon med kängorna stödda mot hängrännan. Hon skymtar en svart hoodie, en uppdragen luva. En ung man. Han lutar sig fram och tittar ner på henne. Vinden blåser i luggen. Blå ögon, kantade av svart kajal, lyser i skymningen. Det rusar till i Frejas bröst. Plötsligt står han nära. En meters mellanrum. "Varg", säger han. "En gång slockna alla stjärnor är en stark och dramatisk bok om både glädje och sorg. Författaren förmedlar tankar om psykisk ohälsa på ett seriöst sätt och poängterar vikten av att våga prata om självmord. Boken är skildrad ur ett ungdomsperspektiv, men lämpar sig även för vuxna för att ge en insikt i ungdomars svårigheter att leva." Leg. psykolog Britta Alin Åkerman, suicidforskare vid NASP, Karolinska Institutet "Kristina Falks förmåga att förmedla stämningar och konfliktsituationer är mycket trovärdig och tidstypisk ... Boken behandlar unga vuxnas psykiska ohälsa och omgivningens ofta förekommande bagatellisering av allvaret i de ungas tillstånd ... En viktig, läsvärd bok som är svår att lägga ifrån sig." Helhetsbetyg 5 = briljant. Lektör Agneta Willans, BTJ-häfte 8/2020 Av varje såld bok skänker Parus förlag tillsammans med författaren 5 kr till Suicide Zero.
❥ Recension

Jag kan inte annat än att stämma in i hyllningskören till den här boken. Den är fantastisk på så många sätt! Gestaltningen, relationerna, känslorna, tankarna. Den är så målande och levande. Det tog tid för mig att ta mig igenom boken då det är tunga ämnen som berörs och jag behövde en paus ibland och läste annat. De svåra ämnena är så viktiga att skriva och läsa om.

Falk fångar allvaret, ungdomligheten och lämnar ett djupt avtryck. Den här gripande berättelsen kommer jag bära med mig länge. Känner mig helt omtumlad. Tack Kristina Falk, för läsupplevelsen!

Boken får 🌲🌲🌲🌲🌲 av 5.
En bra och gripande bok. Som tar in dig i en värld av psykisk ohälsa och hur verkligheten är för en person som lider av det. Även de olika nivåer den psykiska ohälsan kan ligga på!
Vilket bok, vilken debut. Blev så berörd av denna bok och den kommer att följa med mig ett bra tag framöver.
I En gång slockna alla stjärnor får vi följa ungdomarna Freja och Varg genom vänskap, kärlek, glädje och sorg. Som ungdom själv i dagens samhälle med många runt om mig som lider av psykisk ohälsa så värmer det i hjärtat när andra uppmärksammar och förmedlar på ett realistiskt och seriöst sätt tankar om psykisk ohälsa, och detta har Kristina gjort riktigt bra. Rekommenderar verkligen denna bok för både ungdomar och vuxna.
Det här är en riktigt stark bok som lever kvar i mitt hjärta länge, länge...

Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfylld av kärlek? Fridas pappa har drabbats av ALS och hon flyr från Umeå till Stockholm. Hon lämnar sin döende pappa, sin oroliga mamma och den gravida tvillingsystern för att komma bort från allt.
Genom Pim-Pim som hon delar lägenhet med träffar hon Varg. Vincent Varg som har hoppat av sitt rockband, har djupa ärr på armarna och han gör allt för att glömma sin familj. Det är mycket fest, sprit och annat. Ett bottenlöst hål och så mycket svärta. Det gör stundom ont att läsa boken men den har ett sååå viktigt budskap! ❤️ Vi måste våga prata om psykisk ohälsa och självmord med de unga och med varandra!

Under läsningens gång är det så mycket glädje, skratt, sorg, tårar och kärlek. Jag gillar den här boken riktigt mycket!
Det här är en bok som precis alla borde läsa, gammal som ung. Den handlar om så mycket fint, som vänskap, kärlek, självständighet, mod, självförtroende och kreativitet. Men också om så mycket tungt och mörkt, som våld, dysfunktionella familjer, att må väldigt väldigt dåligt och om att vara anhörig till någon som är sjuk fysiskt och/eller psykiskt.

Kristinas sätt att skriva, särskilt om det tunga och svåra, är helt fantastiskt. Hon blandar perspektiven mellan bokens huvudpersoner Freja och Varg i ganska korta kapitel och väjer inte för att beskriva varken det vackra eller vidriga.

Meningsuppbyggnaderna och ordvalen känns rätt och äkta för karaktärerna och situationerna. Jag som läsare kommer in i berättelsen och läsningen bara flyter på, går inte att stoppa! Jag har inte riktigt ord för att beskriva vad den här boken gjorde med mig, mer än att den kommer stanna länge i mitt hjärta.

Det här är en otroligt viktig bok!