Nattfåk

The Darkest Room
Bok av Johan Theorin
Detta är en spänningsroman med övernaturliga händelser. Hur en familj som säger sig inte vara skrockfulla, blir påverkade. Boken är lättläst och innehåller fina naturskildringar från Öland. En bok för alla som tycker om böcker om mystik, och att läsa om hur en sägen kan beröra så många år efter år.
Den här boken är en riktig bladvändare. Så välskriven med karaktärer som man bara vill veta allt om.
Nervkittlande thriller av Theorin som passar en manlig publik som inte vill att halva boken ska bestå av kärleks relationer och spänningen är olidlig. Innehåller en kraftig storm med is och snö som drar in över Öland och en huvudperson som har ett slitet hus som han behöver renovera. Öden korsas och spänning uppstår och massor av problem.
En familj från Stockholm flyttar och köper en stor gammal gård, kallad Åludden, på Öland. Frun i familjen, Katrine, har kopplingar till gården eftersom hennes mamma och mormor har bott där för väldigt många år sedan. Flera gamla sägner och historier finns om gården men det är inget som Katrine och Joakim Westin bryr sig om eller oroar sig för. Gårdshusen av trä sägs t ex vara byggda av skepp som har förlist när den stora vinterstormen, fåken, har dragit fram på havet och in över Öland. Vid gården finns även två fyrar varav en den bara sägs lysa dagen innan någon kommer att dö och vid jul återvänder alla till gården som har dött där.
I boken får man i nutid följa familjen Westins liv på gården men också en ung polis, Tilda, som nyss har fått tjänstgöring på ön och en av hennes första utryckningar blir till ett dödsfall som inträffat uppe vid Åludden. Är dödsfallet en olycka eller ligger ett brott bakom? Samtidigt som Tilda har fullt upp med jobbet som polis och att försöka en lösa en våg av bostadsinbrott intervjuar hon sin bortgångna farfars bror för att få veta mer om sin släkt och samtalet kommer in på sägnerna om Åludden och vad som hänt där. Vissa historiska händelser får man även berättat genom Katrines mamma. I bakgrunden lurar även den stora fåken som väntar på att blåsa in över Öland och vem vet vad den ställer till med den här gången.
Boken var spännande och läsvärd men den levde inte riktigt upp till förväntningarna som jag fått efter att ha läst bokens baksidestext.
En fantastiskt spännande och välskriven bok som håller fast en från första sidan. Rekommenderar den varmt.
Åludden, en gård på Öland, har stått tom länge, men nu har Joakim och Katrine Westin och deras två barn flyttat in. En sägen säger att huset är byggt av timmer från ett fartyg som förlist vid en fåk. Att det sker oförklarliga saker i huset, spöken och andar som besöker det. Familjen är inte skrockfulla, men snart börjar det hända overkliga saker. Den värsta myten sägs vara att alla som en gång dött på Åludden kommer tillbaka varje jul.

En spännande roman som inte rekommenderas som sänglektyr.
Denna kriminalroman utspelar sig på norra Öland. En Stockholmsfamilj flyttar dit, till Åluddens gård, belägen vid två fyrar. Det är vinter och tanken är att renovera fyrmästargården som stått tom länge. Gården och fyrarna är dock omgivna av läskiga sägner. Det sägs att flera dödsfall har skett i och kring byggnaderna, samt att bostadshuset är uppfört av timmer från förlista skepp. Många skepp har här gått under i "fåken", en isande storm som plågat bofasta och sjömän i århundraden. Svårförklarliga händelser sker runt familjen, konstiga ljud, röster, och aktivitet i de övergivna fyrtornen. Ett dödsfall sker, är det mord eller olycka? Sägnerna berättar att de döda återbesöker gården vid juletid och att fyren förutspår död. Vi får också följa ett kriminellt gäng på ön, den lokala polisen, samt andra öbors förehavanden.

Nattfåk är en uppföljare till Skumtimmensom också utspelar sig på Öland. En del karaktärer återkommer således här. Johan Theorin är skicklig, han bygger upp spänning och "målar" samtidigt kunnigt fram omgivningarna med ord. Det är bra ingredienser i denna berättelse också: fyrar, spöken, snöstorm och en övergiven gård, vad kan gå fel? Ja, det går ju såklart lite fel, för familjen alltså, och visst lider man med dem stundtals. Stora förhoppningar hade jag och storyn lever faktiskt upp till dessa. Det var intressant att ta del av det öländska landskapet och ”fåken" som jag förstår finns på riktigt. Det fanns ju även övernaturliga inslag, vilket jag länge inte trodde. Jag ska erkänna att jag hade lite svårt att hänga med någon gång, och inslaget med tjuvarna upplevde jag ibland udda, men så kan det vara ibland. I sin helhet är det en kanonbok som jag gladeligen rekommenderar. Så vill du fördjupa dig i en gastkramande berättelse där man ibland inte vet vad som är verklighet eller ond dröm – sätt dig då en kulen höstkväll och läs Nattfåk. En bok för dig med starka nerver och som inte har spökfobi.