Fula tjejer

Bok av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck m.fl.
En dag dyker Instagramkontot Fula tjejer upp och och ingen vet vem som ligger bakom det. Tjejerna på högstadieskolan i Gnesta gör allt för att inte sticka ut och bli publicerade på kontot. Klasskamraterna Tilde, Eleni och Jasmine bestämmer sig för att gå ihop och sätta dit personen som ligger bakom kontot.
Den här dundertrions första bok ihop handlar om en högstadieskola i Gnesta där någon skapat kontot Fula tjejer på instagram, där det läggs upp bilder på tjejer i skolan som hen tycker platsar där. Två av de tjejerna är Tilde och Jasmine, tillsammans med Eleni bestämmer de sig för att sätta dit vem det en är som gör det.

Tyckte så mycket om denna, känns inte som ett helt omöjligt scenario och tanken på att det kan leda till sådan girl power är hoppfull.
Tyckte jättemycket om denna bok! Om systerskap och att tillsammans bli starka i en jobbig situation. Lättläst och välskriven. Skulle passa perfekt som tv-serie. Hoppas på fler böcker om dessa tjejer.
VILKEN FANTASTISK JÄKLA BOK!! Ja nu svär jag för Hej och hå vad mycket girl power jag känner när jag läser den här. Jag har sträckläst den. Har verkligen haft svårt att lägga den ifrån mig. Och ja, jag kan ha frågat femåringen om vi kan läsa mammas bok som godnattsaga...

Tilde, Eleni och Jasmine går alla tre på Frejaskolan. Det har nyligen skapats ett Instagramkonto som heter Fula tjejer. Där hamnar både Tilde och Jasmine på bild. Detta får såklart tjejerna att må skitdåligt men de bestämmer sig tillsammans med Eleni för att ta reda på vem som ligger bakom kontot. Och sen är det payback time.
Det här måste vara årets young adult! det är hög igenkänningsfaktor, och jag vill ge den till alla tonåringar jag känner, och nästa till tonåringar jag inte ens känner. Jag ser verkligen fram emot de kommande delarna. Det märks tydligt att författarna gjort bra research o h är vana att skriva för den här målgruppen.
Fula tjejer är en bok jag tycker alla borde läsa. Den är så rak och ärlig och behandlar någonting som händer varje dag, överallt. I tider med mobiler och sociala medier är det självklart för många att man kan lägga ut vad som helt,  helt utan folks tillåtelse och inte en tanke på hur offret känner och tänker.

Detta skulle kunna hända på vilken skola som helst, och man känner själv igen sig i handlingen, i tjejernas reaktioner och känslor. Trots detta gillar jag ett det feminismen får ta sådan stor plats i boken också. Att tjejerna till slut inte låter sig tryckas ner av personen som skapat kontot, utan att de tillsammans bestämmer sig för att ta reda på vem det är och stoppa personen.

Det tog mig ungefär en dag att läsa ut den här boken, vilket inte är konstigt alls. När du väl plockat upp boken är den svår att lägga ifrån sig. Du kommer vilja fortsätta läsa, sida efter sida, för att ta reda på vem på skolan som, utan en tanke, har gjort en sådan avskyvärd handling.
Alltså den här!
Tre av Sveriges i särklass skickligaste ungdomsförfattare har gått ihop och skrivit en gemensam bok. Bara tanken får ju pulsen att öka! Och att det första man möts av dessutom är en illustration av Stina Wirsén gör ju knappast saken sämre.

Storyn känns väldigt spot on för målgruppen. På en högstadieskola i Gnesta startar någon ett anonymt Instagramkonto kallat Fula tjejer. Där läggs osmickrande bilder på olika tjejer ut ihop med förnedrande kommentarer. Det räcker att man råkat göra en konstig min i skolkatalogen för att hamna där eller att någon smygfotat en när man inte varit uppmärksam.
Ingen tjej går säker för oavsett vilken status man har, kan man vara nästa tjej som hamnar på kontot, som snabbt börjat följas av nästan alla elever på skolan.
Det gäller att tänka på hur man ser ut och beter sig varje sekund. Inte ha fula kläder, alltid ha lagom mycket smink, inte skratta eller prata för högt, bara gå rak i ryggen och ha munnen stängd.

Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men är väldigt olika och har inte pratat särskilt mycket med varandra. Men Fula tjejer för dem samman. De bestämmer sig nämligen för att tillsammans ta reda på vem som startat kontot och sätta dit den jäveln!

Det här är utan tvekan en av mina topp 5 ungdomsböcker jag läst på flera år!
Känslorna, språket, lärarnas och elevernas beteenden, maktspelen, ALLT är så träffsäkert!
Jag minns ångesten av att gå i högstadiets korridorer och önskar så att jag hade kunnat få ha Tilde, Eleni och Jasmine bredvid mig.

Det här är en SÅ viktig bok. Jag tänker bokprata ihjäl mig om den för varenda högstadieklass jag träffar för ALLA måste läsa den här!
Och vet ni? Det ska komma två delar till! Och det är himla tur för jag vill inget hellre än att få fortsätta läsa mer om tjejerna.
Sätt boken i händerna på alla från ca 12 år och uppåt (och alla vuxna med såklart!) som vill eller behöver läsa om sexism, självkänsla och systerskap. 💜
Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson är i mitt tycke några av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare och jag har läst i princip alla böcker som de skrivit var för sig. Lyckan blev stor när jag såg att de tillsammans startat ett projekt som innefattar tre böcker, där Fula tjejer är den första boken i serien. Boken utspelar sig på högstadiet i Gnesta och vi får omväxlande följa tre tjejer; Tilde, Eleni och Jasmine som till en början inte verkar ha så mycket gemensamt. Men när kontot Fula tjejer fortsätter att hänga ut tjejer slår de sig samman för att ta reda på vem som ligger bakom kontot.
Boken är förbaskat bra! Jag gillar hur tjejerna skildras och att de inte bara sitter där och tar emot all skit utan de tar saken i egna händer för att få stopp på den som ligger bakom kontot. Jag njuter för fullt när de lyckas sätta dit den skyldige och ger igen. Det är riktig girlpower de visar! Boken är otroligt välskriven och det märks inte ett dugg att det är tre författare som skriver, de är så samkörda och det lirar så snyggt att man inte märker vem som skriver vad eller när/om ett författarbyte sker. Det märks att författarna är rutinerade på den här målgruppen, det är trovärdigt med dialoger och händelser. Fula tjejer är en drabbande ungdomsroman om tjejer som blir starka tillsammans och jag längtar efter att få läsa fortsättningen!