Svikaren

Bok av Katarina Wennstam
Detta är en spänningsroman som både handlar om hatbrott och hur det är att vara homosexuell inom sportens värld. I detta fall är det den vad man tror väldigt manliga sporten fotboll. Boken kan också ses som en slags relationsroman. Där relation och spänning blir förenade i ett och samma tema.
6 utgåvor
Välj utgåva
SvikarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100125493
SvikarenSvenska - Pocket
ISBN: 9789174292992
PetturiFinska - E-bok
ISBN: 9789511288428
SvikarenSvenska - E-bok
ISBN: 9789100128029
SvikarenSvenska - Okänt
ISBN: 9789174331417
SvikarenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789173486040
Här får vi följa jakten på fotbollsspelaren Sebastian Liljas mördare. Lilja som är fotbollsspelare har nyligen bytt lag från AIK där han varit hela sin karriär till Hammarby. Frågan som måste besvaras av Charlotta Lugn, Shirin Lundin och de andra i boken är om mordet beror på lagbytet eller om det ligger nåt djupare bakom?
Som vanligt i Wennstams böcker får vi följa de olika karaktärerna och hur de snabbt, snyggt och läsvärt för boken framåt.
Fotbollsspelaren Sebastian Lilja har bytt klubb, från AIK till Hammarby. Sånt gör man förstås inte ostraffat. Förutom en massa hot och hat blir Sebastian dessutom ihjälslagen. Han hittas död i sin lägenhet. Lesbiska polisen Charlotta Lund får fallet på sitt bord. Shirin Sundin är förundersökningsledare och företräder Sebastians föräldrar. Men hur kan en ens förklara när en inte ens förstår hur sport kan få folk att hata så? För mördaren är förstås supporter och/eller huligan..? Snabbt får polisen upp spår på en riktig huligan som är starkt misstänkt. Dessvärre är det nåt som inte stämmer alls.

Det förvånar mig en del, men jag gillar den här boken. Den handlar egentligen inte så mycket om sport eller fotboll, utan låter enbart fotbollen vara en fond. Jag tänker inte gå på en fond mot vad, för då spoilar jag, men den här kriminalromanen har helt klart flera teman. Intolerans är ett av dem. Att författaren är journalist i botten gör med all säkerhet att romanen känns väldigt realistisk. Fallet påminner mig om nåt annat fall, fiktivt eller verkligt, jag minns dessvärre inte. Miljöerna tecknas ganska sparsamt, här är det personerna som lyfts fram. Detta är första boken i Shirin-serien, men Shirin Sundin har förekommet i tidigare böcker av författaren.

Mitt omdöme blir det högsta. Det här är så nära verkliga livet som det kan vara.
Målande gestaltning av både karaktärer och miljöer.
Karaktärerna som är huvudpersoner i serien är väldigt likeable. Jag ville läsa från pärm till pärm.
Fotbollsspelaren Sebastian Lilja har alltid spelat i AIK men ska nu börja spela för Hammarby (Bajen). Det är inget som fotbollssupportar tycker om. En dag hittas Sebastian bestialiskt mördad innanför porten i huset där han bor. Polisen tvivlar inte på att det är ett hatbrott för att han bytt fotbollsklubb. Efter att forskat lite i Sebastians liv får polisen reda på att han var homosexuell, och helt plötsligt måste de tänka om och börja leta efter nya ledtrådar.

Katarina Wennstam skriver alltid om aktuella och viktiga ämnen och det gör hon mycket bra. Hennes språk är rakt och fascinerande. Hon gestaltar både miljöer och karaktärer väldigt levande.