När regnen upphör

Bok av Dag Öhrlund
Sveriges mest älskade kommissarie, den buttre men varmhjärtade Ewert Truut, kämpar vidare. Nu handlar det om en serie mord, till synes utan koppling, men där samtliga offer påträffas tillsammans med en del av en död mus. Ewert hamnar på sjukhus där han drabbas av en kvinnlig stalker som ger honom kalla kårar. Samtidigt ska han hantera stormar i sitt förhållande, Carolinas olyckliga liv och surkålsjuicen från medarbetaren och veganen Richard Kahn. Men allt ordnar sig med hjälp av Emser, John Silver, kattungar och en trogen Plymouth Valiant av 1975 års modell. Älska Ewert! Den buttre och tjurige men innerst inne kärleksfulle kommissarien Ewert Truut har på kort tid blivit läsarnas favorit. När regnen upphör är den femte boken på Lind & Co i serien om Truut och hans medarbetare Carolina Herrera och Måns Schmidt. DAG ÖHRLUND är tidigare mest känd för succéböckerna om psykopaten Christopher Silfverbielke, har innan han blev författare arbetat som journalist och fotograf. Han har rest och arbetat i 30 länder och hans reportage har publicerats över hela världen.
Sjätte delen om den omtyckte kommissarie Ewert Truut. Även i den här boken är den stora behållningen att få följa med den något buttre, konservative mannen med sina ickekorrekta uttalanden kommissarien. Han har även karismatiska kollegor som gör boken till den härliga läsning den faktiskt är. Brotten upplever jag enbart blir en liten del av bokens härliga innehåll. Jag uppskattar hur Dag Öhrlund för in samhällskritik i sina böcker där han kämpar för orättvisor kring utsatta.
Alltid lika givande att på nytt träffa kommissarie Truut. Lika cynisk och rättfram som vanligt har den här karln vunnit mitt hjärta. Att han sedan är en jäkel på att lösa brott gör inte saken sämre. Som tidigare har han Herrera vid sin sida och sedan förra boken också Kahn. Då författaren sammanför dessa tre kontraster kan det inte bli annat än roligt och bra.

Inledningsvis hittas en (ö)känd politiker mördad med ett råtthuvud i fickan. Det tar dock inte lång tid innan det visar sig att det är en seriemördare de jagar. Offren dödas på olika sätt men råtthuvuden finns med vid samtliga fall.

Den här gången bär det sig inte bättre än att Truut hamnar på sjukhus och i och med det så framträder författarens samhällskritik tydligt. Vad han tycker om dagens politiker och deras sätt att styra går inte att missa. Författaren visar ju ganska genomgående i sina böcker, om inte annat genom en och annan besk kommentar eller tanke från kommissarie Truut själv, vad han anser om våra politiker. Är det inte därför många av oss gillar den buttre kommissarien så mycket? Under sjukhusvistelsen hamnar naturligtvis vården i fokus.

Och utan att avslöja för mycket tänker jag att det är just bristen på vård och omsorg som i det här fallet har skapat en seriemördare.
En bok av Dag Öhrlund.
Handlar om Ewert Truut, en trött bufflig polis men med gott hjärta.
Ewert bryter benet och hamnar på sjukhus och träffar där en kvinnlig patient som sedan stalkar honom.
Samtidigt som han ska lösa en serie mord till synes utan koppling till varandra men som sedan visar sig ha ett samband genom att alla påträffas med en död mus..
Ewert ordnar upp allt med hjälp av John Silver, Emser och sin älskade Plymouth Valiant årsmodell n1975
Del 6 i serien om kommissarie Truut. En egentligen rätt osympatisk och inskränkt figur, men som man ändå tok-gillar. Man köper att han har sina manér och åsikter. Han har andra kvalitéer. Och när de glimrande till blir man desto gladare och tänker "jag visste väl det".
Jag har gillat alla delar i denna serie och denna är inget undantag. Dag väver in en del samhällskritik om de hjältar som kämpar på i sjukvården, de hemlösas hopplösa situation samt hur illa en del pensionärer har det trots allt de bidragit med och gjort i sina yrkesliv.

Historien handlar om tre mord med ett gemensamt tillvägagångssätt men utan en tydlig koppling till varann.
Den handlar även mycket om Truuts privatliv, sin relation till kollegorna, till sonen och till sin käresta.

Jag hoppas verkligen på en del 7.