Millennium-serien, #6

Hon som måste dö

The Girl Who Lived Twice
Bok av David Lagercrantz
“Hon som måste dö” är den sjätte boken om Lisbeth Salander. Millenniumböckerna som skrivits av Stieg Larsson har blivit en enorm global succé med mer än 90 miljoner sålda böcker. Efter Larssons död tog David Lagercrantz över pennan och skrev färdigt historien om Lisbeth Salander och Michael Blomqvist. Denna bok löser mysteriet med den döde uteliggaren.
Sjätte och sista delen i serien om Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist.
Lisbeth och hennes syster Camilla är båda besatta av att den andra måste dö, men Lisbeth tvekar när hon får tillfälle att döda Camilla. Detta leder till att både Lisbeth och personer i hennes närhet utsätts för fara.
Spännande från början till slut.
Den tredje delen av David Lagercrantz böcker om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Boken är skriven i samma stil och anda som de tidigare och är spännande från första sidan. Lisbeth är ute efter att utplåna de sista resterna av sin ondskefulla familj genom att jaga upp och döda sin syster Camilla. Samtidigt dras Mikael in i det mystiska fallet med en mördad hemlös man i Stockholm. Klart värd att läsa. Har du läst och gillat de tidigare delarna i serien så är den här boken ett måste.
Det här är fortsättningen på serien om Lisbeth Salander, som också kan läsas helt fristående.

Lisbeth befinner sig utomlands men lider fortfarande av sviterna efter kampen mot sin syster Camilla, en kamp som är långt ifrån över ska det visa sig. Kampen har bytt plats och utspelar sig inte längre i Sverige. Nu är den i Moskva och Lisbeth kan där kopplas till en hackerattack. Just den här attacken avser att stoppa och förinta ryska fabriker med nättroll som sprider hat, falsk information och propaganda. Kvar i Sverige finns Mikael Blomkvist och han kontaktas av Fredrika Nyman, rättsläkare. Nyman arbetar med ett ärende och behöver Mikaels hjälp. En hemlös man har hittats död i en av parkerna i Stockholm och det finns vissa varningsklockor. Bland annat den att mannen pratat om olika konspirationsteorier. Fredrika misstänker att mannen dött på grund av att han haft fel information och frågan är hur mannen från början hamnat i Sverige. Det visar sig nämligen att mannen är en sherpa från Himalaya, och att en sådan påträffas i Sverige är ovanligt - än mer ovanligt när personen är i avlidet skick.

Vad jag tycker om boken
Här blandas ämnen som historia, modern it-teknik, bergsklättring och DNA på ett bra och detaljrikt sätt. Man kan inte bortse från att författaren gjort rejält mycket efterforskning och det är just det som gör boken extra bra. Det kan dock inte bortses från att boken ibland inte känns helt trovärdig och kanske är det inte heller meningen, men vissa saker som drabbar Mikael Blomkvist är så långt ifrån en vardag man kan komma. Det gör att man som läsare får svårt att hänga med i vad som egentligen sker och man kommer inte karaktären nära på ett bra sätt.

Det här är en bok som berör toppskikten i samhället och de skandaler som finns eller kan finnas där. Dessutom berörs faktumet att den som hotar med att ta fram skandalerna i ljuset riskerar att tystas när personen upptäcks. Ibland sker det med våld.

Överlag är boken spännande rakt igenom men som läsare kan man inte låta bli att sakna Salander en aning. I den här boken går hon från att vara en stark kvinnlig huvudroll till att mer bli en bakgrundsfigur. Slutet överraskar och som läsare kan man fundera på om det här verkligen är sista boken i serien. Det finns fortfarande en del knutar att lösa upp.
“Hon som måste dö” är den sjätte boken om Lisbeth Salander. Millenniumböckerna som skrivits av Stieg Larsson har blivit en enorm global succé med mer än 90 miljoner sålda böcker. Efter Larssons död tog David Lagercrantz över pennan och skrev färdigt böckerna. Resultatet är en bok av varierad kvalitet.

Historien och handlingen är det egentligen inget fel på. En uteliggare hittas död i Stockholm. Till en början verkar det bara vara ett tragiskt dödsfall, men snart visar det sig att det är något som inte stämmer. Den döde hemlöse mannen visar sig ha kopplingar till såväl politiker som underrättelsetjänsten. Mikael Blomkvist blir kontaktad av rättsläkare och mot sin vilja tänds ett visst intresse för detta fall. Han har ju hört den hemlösa mannen nämna Sveriges försvarsministers namn så många gånger. För att reda ut mystiken kontaktar han Lisbeth Salander för att be henne om hjälp. Lisbeth har dock lämnat Sverige och befinner sig i Moskva. Detta hindrar henne dock inte från att vara närvarande i fallet och ta saken i egna händer när det behövs…

Boken har potential, men tyvärr håller den inte måttet jämfört med de andra Millenniumböckerna. Dels känns det som att historien redan berättats och dels är språket alldeles för enkelt. Saker händer snabbt och författaren misslyckas med att bygga upp spänningen. Dessutom är slutscenen mycket kort och saknar detaljer, vilket leder till ett visst antiklimax. Det känns som att denna bok var skriven lite väl hastigt för att hinna rida på framgångsvågen som de andra böckerna framkallat. Jag gillade verkligen de tidigare Millenniumböckerna, men detta var ett riktigt bottennapp. Lagercrantz har lyckats bra med de tidigare böckerna, men inte denna. Jag hade hoppats på ett värdigare avslut, men lämnades istället med en besviken känsla.