Ormen i Essex : roman

The Essex Serpent
Bok av Sarah Perry
En uppslukande roman som jämförts med Charles Dickens, Bram Stoker och Hilary Mantel och tagit Storbritannien med storm. London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra. Etta på Sunday Times bästsäljarlista, belönad med det brittiska bokhandelspriset Waterstones Book of the Year och British Book Awards Overall Book of the Year och nominerad till en lång rad priser, däribland Costa Book Award och Baileys Women's Prize for Fiction.
Nej detta var ingen bok för mig! Långsam och en massa beskrivningar som kändes onödigt. Ointressant och långtråkig!
I slutet av mars köpte jag en bok som jag hade varit nyfiken på en längre tid, Sarah Perrys Ormen i Essex. Boken har ett underbart vackert omslag, vilket fick mina associationer att gå till Miraklet. Men faktum är att det inte bara är vackra omslag som de båda böckerna har gemensamt: såväl Miraklet som Ormen i Essex har sina handlingar förlagda till 1800-talet men är skrivna av nutida författare.

Den unga Cora Seaborne lämnar London för lilla Colchester på landsbygden i Essex strax efter att hon har blivit änka. Med sig har hon sin sällskapsdam Martha, som hon har ett märkligt förhållande till, och sonen, den underlige Francis. Läsaren inser snart att Coras äktenskap inte har varit lyckligt. Hon är lite av en pojkflicka och eftersom det ryktas om ett sjöodjur i Colchester far hon dit i hopp om att hitta och klassificera ormen. Genom en ganska knäpp händelse med ett får träffar hon prästen William Ransome. De två bestämmer sig för att finna svaret på gåtan med ormen. Men samtidigt dras Cora och Will till varandra.

Det här är en konstig och annorlunda historia. Romanens händelser flyter otroligt långsamt fram. Målet är att hitta ormen, men det är resan dit som ligger i fokus i berättelsen. Genom teckningen av karaktärerna framstår de flesta i persongalleriet som udda på ett eller annat sätt. Cora är ovanlig för sin tid, sonen skulle idag troligen få en bokstavsdiagnos och Martha och Cora verkar inledningsvis nästan ha ett förhållande.

Handlingen vill inte riktigt fastna hos mig. Jag förstod ganska snart att detta inte skulle vara nån actionroman, men berättelsen segar sig fram som en liten å. Välskrivet och lustiga karaktärsteckningar har kanske gjort boken till såväl en bästsäljare som en prisbelönad roman. För mig räcker det inte även om jag tycker att omslaget är vackert.

Mitt omdöme blir medel.
Cora, vars dominerande make just dött, lever i London i slutet av 1800-talet. Hon är rik, egensinnig och vägrar acceptera samhällets syn på hur en kvinna ska se ut och uppföra sig. Hon lever tillsammans med sin speciella son Francis och sin barnflicka/väninna, den socialistiska Martha. I personkretsen finns bl a även den framgångsrike kirurgen Garreth, en man med ett mycket speciellt utseende (Martha döper honom till "Trollet") som skött Coras dödsjuke man och som är hopplöst förälskad i Cora.

När Cora reser till landsbygden i Aldwinter i Essex för att utforska fossiler stöter hon inte bara på den fascinerande prästen Will och hans TBC-sjuka hustru utan även på berättelsen om "ormen". Ormen har setts till vid flera tillfällen på senare tid och den för alltid med sig ond, bråd död.
Cora och Will dras till varandra medan Wills hustru blir allt sjukare och upplever att hela världen runt henne är blå. Samtidigt växer sig rädslan och oron för ormen allt starkare.
i London engagerar sig Martha för att försöka förbättra sättet att leva och bo för de allra fattigaste.

Även om det inte är den bästa bok jag läst hade jag väldigt svårt att lägga den ifrån mig.