Den som lämnas ensam kvar

Bok av Viktoria Höglund
[D]en intensiva berättelsen om psykologen Malin Dahl har ett oväntat driv. Lotta Olsson, Dagens Nyheter Mörkret har sänkt sig över parkeringsplatsen. Bankmannen Oscar Odin ska just låsa upp sin bil när en främling närmar sig. Några timmar senare hittas Odin brutalt mördad i en närliggande skogsdunge. Fallet hamnar på kriminalkommissarie Stefan Lindgrens bord. Samtidigt har psykologen Malin Dahl det tungt. Relationen till maken Niklas blir inte bättre. Kraven från hennes oförstående chefer tornar upp sig och det senaste uppdraget, en samtalsgrupp för anhöriga till obotligt cancersjuka, tär mer på henne än hon vill erkänna. Fler misstänkta dödsfall inträffar och de nya spåren leder rakt in i Malins samtalsgrupp. Men finns verkligen något samband mellan dödsfallen? Oväntade livshändelser ger Malin tid att ge sig in i jakten på en mördare. Den som lämnas ensam kvar är en efterlängtad återkomst för psykologen Malin Dahl från Viktoria Höglunds succédebut Den som haver barnen kär. Precis som i debuten ställer Höglund här stora och svåra frågor: Vilka blir vi när döden knackar på, när skulden för vår olycka är svår att placera och livets bräcklighet blir uppenbar? Hennes texter tar tag om hjärtat och kniper åt. [] [E]n författare som kommit för att stanna. Och en huvudperson i Malin Dahl likaså. Nils Scherman, DAST Magazine Temat är ovanligt inom genren men det är något som de flesta har eller kommer att få någon sorts relation till och därför är det så bra, viktigt och berörande. Kapprakt bokblogg
Spännande
Del 2 om psykologen Malin Dahl och poliskommissarie Stefan Lindgren. Jag har läst den första boken "Den som haver barnen kär" och gillade den mycket och jag tycker att denna bok levererar på samma nivå. Startskottet i boken börjar med att bankmannen Oscar hittas död i en skogsdunge, flera dödsfall inträffar efter hand och man undrar om det finns någon koppling mellan dessa.

Jag tycker att boken är välskriven och den börjar direkt, inget långt förspel i väntan på att något ska hända, sedan övergår boken i ett litet långsammare tempo, för att sedan bygga upp spänningen efter hand som jag läser - riktigt bra. Jag tycker att boken är en bra blandning av spänning och roman, det är mycket relationer och känslor och det gillar jag. Att få återkomma och läsa om Malins liv, arbete och hennes relation till sin partner Niklas uppskattar jag - kul och intressant att jag får möjlighet att lära känna henne bättre. Jag tycker att Viktoria är bra på att gestalta och beskriva människorna i sin bok, det känns som att jag kommer dom nära inpå och känner av deras olika känslor och det gör att jag får en starkare koppling till karaktärerna. En spännande kriminalroman som ger mersmak.
Handlingen är suverän - den byggs upp sakta men säkert, den kastar runt och bringar tvivel och så sitter man där och tror att nu har jag koll...
Bra flyt i historien och väl genomarbetad.

En bra fortsättning men för mig blev den lite för påtaglig då temat i boken var cancersjuka och döden.

Ganska mycket av döden... men jag gillar extra mycket att det inte är utmålade ondskehandlingar i boken. Alla förstår utan att man måste gå in i detalj, stort plus på det.
Psykologen Malin Dahl som vi lärde känna i Den som haver barnen kär, är äntligen tillbaka igen i den nya boken Den som lämnas ensam kvar. Malin är en karaktär som jag genast fastnade för när jag läste den första boken och det var med rätt höga förväntningar som jag började läsa Den som lämnas ensam kvar. I denna får vi följa Malin i hennes arbete som psykolog och det är stort fokus runt en samtalsgrupp för nära anhöriga till obotligt cancersjuka. Det är en bok som väcker mycket tankar om cancer, döden och att man aldrig någonsin kan vara säker på morgondagen. Författaren beskriver alla dessa känslor och tankar hos de drabbade så väl att jag bitvis läser med en stor klump i halsen. Även om det är en kriminalroman så läggs inte alla fokus på polisjakten och det jobbet utan det är så mycket runtomkring. Det gillar jag! Det märks att författaren har koll på psykologi och det blir en trovärdig skildring av det yrket. Boken känns välarbetad och den bjuder på ett väldigt fint läsflyt. För mig är det här en riktig bladvändare! Jag började läsa i den tidig kväll och kunde inte sluta läsa förrän jag läst ut den mitt i natten. Jag hoppas att det inte dröjer länge innan nästa bok om Malin Dahl kommer, för jag vill läsa mer nu!
En otroligt välskriven, fint gestaltad bok som innehåller spänning, sorg och extremt mycket känslor. Vid flera tillfällen kommer jag på mig själv att svälja högt och hårt - gestaltningen av människorna i sorg blev så otroligt påtaglig och nära.

Vid vissa tillfällen stör jag mig lite för mycket på Malin Dahl, främst hur hon förhåller sig till sin man och hur menlös hon känns vid dessa tillfällen. Samtidigt tänker jag att det är något fint (?) i och med att jag stör mig på en fiktiv karaktär, anser jag att författaren därmed har lyckats skapa en så mänsklig och trovärdig karaktär som det bara går..
Ska man vara petnoga så skulle det kunna få vara lite högre tempo, men samtidigt är bokens historia och ämne så skört att det vore att förminska människor i sorg. 🖤
Gripande skildring om vad som kan hända då den du älskar mest för och du blir själv kvar.Samma psykolog och polis som i hennes tidigare bok.
Bankmannen Oscar Odin är på väg hem från jobbet när en mystisk man dyker upp och ställer konstiga frågor. När han inser att mannen är farlig flyr han i panik. Dessvärre hittas Oscar mördad inne i en skogsdunge några timmar senare.
Psykologen Malin Dahl kämpar med relationen till sin man Niklas. Samtidigt har hon det tungt på sitt jobb på företagshälsan. Hon skulle helst av allt vilja sluta och satsa på sitt egna företag. Just nu har hon en samtalsgrupp med anhöriga till obotligt cancersjuka, vilket är svårt att gå oberörd ifrån. Fler dödsfall inträffar och alla verkar ha en koppling till Malins samtalsgrupp.

Detta är del 2 av Viktoria Höglund. Vi får än en gång följa Malin Dahl och polisen Stefan Lindgren. Jag gillar krimlnalserier med starka karaktärer i. Denna är inget undantag, boken fångar mig redan från första sidan. Författaren har ett sätt att skriva på som gör att man fastnar. Man får följa flera olika karaktärer genom de olika kapitlen vilket gör att spänningen är på topp hela tiden. Jag ser fram emot att läsa mer av Viktoria.
Psykologen Malin Dahl är tillbaka i en ny spänningsroman. Och även om det startar med ett mord så ligger spänningen främst i relationerna och det gör det absolut inte mindre spännande. Tvärtom är författaren en mästare på subtil spänning som stegras alltmer mot bokens slut.

Malins och Niklas relation är allt annat än bra. Trots att de bestämt sig för att satsa på sitt förhållande är det som att Niklas ser fel i allt hon gör och säger. Samtidigt tyngs hon av arbetet på företagshälsovården. Det aktuella uppdraget med samtalsgrupper för anhöriga till cancersjuka är krävande och blir inte enklare av oförstående chefer.

När flera misstänkta dödsfall visar sig ha kopplingar till hennes grupp kan hon inte låta bli att engagera sig i det som händer.

Den som lämnas ensam kvar är minst lika bra som förra årets debut, Den som haver barnen kär. Om inte till och med lite vassare. Författaren har en imponerande förmåga att med små medel bygga uppen spänning som håller från första till sista sidan.