Den första frosten

Bok av Anna Kuru
En otroligt spännande bok där tre livsöden vävs samman i de norrländska fjällen. Allis som sett en man klämmas till döds, Jonas som har ett sprucket förhållande bakom sig och Raumo från Helsingfors som bestämt sig för att fjällvandra i Sverige. Allis trodde hon valde ensamheten när hon åkte till de norrländska fjällen men istället kom hon att befinna sig i en mycket farligare situation än hon kunnat tro.
Det är roligt att det ibland trillar in böcker i brevlådan som jag inte frågat efter. Det gör att en kan upptäcka nya författare som annars kanske passerat obemärkt förbi. Den första frosten är en sån bok som låg i brevlådan som en trevlig överraskning och det är jag väldigt glad för, annars hade jag helt missat den. Läsningen har gått lite trögt sista veckan och jag har påbörjat åtskilliga böcker som jag inte fastnat i, ända tills jag tog upp Den första frosten. Här lyckas författaren dra in läsaren i sitt nät redan efter ett par kapitel och det är omöjligt att sluta läsa. Kapitlen är väldigt korta och är skrivna med ett starkt framåtdriv. Boken är lättläst och har en fängslande historia som hela tiden bjuder på överraskningar. Miljöerna runt Kiruna beskrivs så väl och det väcker en längtan efter att få resa dit. Jag gillar Allis som huvudkaraktären heter, hon är en spännande karaktär som agerar oförutsägbart. Jag blev positivt överraskad av Anna Kurus debutroman! Det är en psykologisk thriller som ger mersmak, jag är nyfiken på mer!
Otroligt spännande bok! Längtar redan till tvåan i denna trilogi. Starka karaktärer, twists och norrlandsnatur.
Det går inte snabbt i denna, relativt korta (6 tim 9 min), ljudbok som utspelar sig i Kiruna och i de närbelägna norrländska fjällen.

Ha tålamod! Långsamt, långsamt bygger upp en (an)spänning. Vad har hänt? Vad kommer att hända? Vilka är Allis, Jonas och Raumo - egentligen?

Jag känner att det är svårt att säga något om denna debutbok ännu. Jag behöver läsa del 2 och 3 i trilogin för att kunna avgöra vad jag tycker om helheten. Men starten är lovande. Mycket lovande! Jag ser fram emot fortsättningen!
En psykologiskt thriller som fångade mitt intresse från första stund, korta kapitel som gör att man bara vill läsa lite till och lite till och lite till. Tre människor på flykt från jobbiga minnen, alla ensamma på de norrländska fjällen, men vad är det egentligen som hänt i deras förflutna och hur farligt kan deras möte bli. Detta är första delen i en trilogi och nu längtar jag efter del 2 som kommer 2021.
Allis arbetar på en bilverkstad.

Jonas kör dumper.

Raumo har just lämnat sitt jobb i Helsingfors.

Dessa tre personer får vi möta i ”Den första frosten”.

Av olika skäl har de hamnat i fjällen. Allis behöver en paus efter en traumatisk upplevelse på jobbet. Jonas har semester. Raumo ska vandra. De träffar på varandra och deras möten är till en början trevliga. Men allteftersom tiden går kommer mörka sanningar upp till ytan och historien får en dramatisk vändning.

Vilken debutroman av Anna Kuru detta är. Boken är en riktig bladvändare och bjuder på den ena vändningen efter den andra. Jag ser fram emot att läsa del två i serien. Jag vill verkligen veta hur detta kommer att sluta.