Min vän Anna : den sanna historien om den falska arvtagerskan som svindlade New Yorks societet

My Friend Anna
Bok av Rachel DeLoache Williams
Anna Delvey är världsvan, ambitiös, förmögen och tar sig på nolltid in i New Yorks innersta kretsar. Rachel, som jobbar på tidskriften Vanity Fair, träffar Anna under en utekväll med gemensamma kompisar och de blir snabbt goda vänner. Anna är generös - hon bjuder på middagar, drinkar och träningspass med en av New Yorks mest eftertraktade personliga tränare. När Anna bjuder med Rachel på en resa till Marrakech säger hon ja. Men Annas kreditkort slutar mystiskt att fungera och drömresan övergår i ett mardrömsscenario. Anna ber Rachel lägga ut pengar för flygbiljetter, shopping, middagar och den lyxiga villan de hyr. Anna svär att hon ska betala tillbaka så fort de är hemma i New York, men väl där händer ingenting. När Rachel alltmer desperat försöker få tag på henne upptäcker hon att Anna har lämnat ett spår av obetalda fakturor efter sig, var hon än har varit. Efter en osannolik händelsekedja är Rachel plötsligt inblandad i jakten på stadens mest ökända bedragerska.
När man först läser vad boken handlar om så kan man inte förstå hur en del människor kan vara så blåögda och godtrogna. Men den här berättelsen som är en sann historia handlar om författaren själv som såg gott i alla och trodde sig ha hittat en sann vänskap i Anna, men hon var så skicklig och manipulerande och ljög och lurade till sig enorma summor pengar.

När Anna bjuder med Rachel på en resa till Marrakech säger hon ja. Men Annas kreditkort slutar mystiskt att fungera och drömresan övergår i ett mardrömsscenario. Anna ber Rachel lägga ut pengar för flygbiljetter, shopping, middagar och den lyxiga villan de hyr.

Anna svär att hon ska betala tillbaka så fort de är hemma i New York, men väl där händer ingenting. När Rachel alltmer desperat försöker få tag på henne upptäcker hon att Anna har lämnat ett spår av obetalda fakturor efter sig, var hon än har varit. Efter en osannolik händelsekedja är Rachel plötsligt inblandad i jakten på stadens mest ökända bedragerska.
En bok jag verkligen kan rekommendera!!
Anna Delvey anlitade en stylist inför rättegången. När hon inte tyckte om de kläder de sammanställt grät hon, vägrade klä på sig och blev försenad till rätten. Men hon var inte någon snorrik advokat eller åklagare, hon var den anklagande och hennes försvarsadvokat tvingades be om ursäkt inför domaren. Annas beteende i rättssalen säger allt om henne som person. Fokus på ytan.

Rachel Williams mötte Anna genom andra vänner och vävdes snabbt in i dennas extravaganta och äventyrliga liv på Manhattan. Det sades att hon hade ett förskottsarv på gång, att hennes tyska föräldrar var miljonärer och att hon själv skulle starta en förening för att främja konst. Först höll de två sig till aktiviteter Rachel hade råd med men det eskalerade snabbt. Anna var generös och bjöd Rachel på dyra restauranger och sessioner med privata tränare men ibland fungerade inte Annas bankkort och Rachel fick lägga ut. Det jämnade säkert ut sig i slutändan, tänkte hon, och tackade ja till att resa till Marocko med Anna.

Det skulle hon aldrig ha gjort.

När denna boken damp ner i brevlådan var jag mitt i att läsa en annan men när jag hade läst baksidan tänkte jag att den skulle vara perfekt för min man. Han, till skillnad från mig, tar god tid på sig, ofta tar en bok flera veckor. Den här läste han på två dagar.

Kanske är det för att vi själva blivit utsatta för förskingring som vi fastande båda två. Vår och Rachels situation är totalt olika, men jag kunde ändå känna ångesten hon måste upplevt i samband med att sanningen uppdagades. Med tanke på den kritik Williams fått utstå tänker jag att man kanske måste ha upplevt ett svek av samma kaliber för att förstå att man inte behöver hamna på gatan för att uppleva det som traumatiskt.

Nu vill man ju veta hur det går! Ska bli spännande att se serien.
Jag kunde inte släppa denna boken. Den grep tag i mig från början till slut. I vanliga fall tar det mig en månad att läsa en bok, denna tog två dagar. Superspännande.
En bok baserad på en sann historia, skriven av Rachel om Anna som hon lär känna i New York. En tjej som glider in i hennes bekantskapskrets och blir en nära vän till henne. Men allt är inte som det verkar. Är Anna verkligen den rika tyska tjej hon utgör sig för att vara?

Jag tyckte att boken var ok men inte mer. Det blev lite mycket samma sak genomgående, vilket kan förklaras med att den skrevs från Rachels perspektiv.
Tänk känslan av att bli totalt grundlurad av någon som du trodde var din vän.Att bli bjuden på en lyxig resa där det slutar med att du betalar det mesta på din kredit för att ”vännen” har checkat in sin plånbok, glömt den på hotellet osv osv.Och att sen inte för tillbaka pengarna och får tjata, påminna och tjata ännu mer.Jag sitter med en frustration i bröstet medan jag läser och då är det inte jag som är drabbad utan författaren Rachel DeLoache Williams.Hon berättar den sanna historien om när hon mötte Anna som hon för en kort tid kallade sin vän och som hon blev betagen och totalt manipulerad av