Se dig aldrig om

Ne lâche pas ma main
Bok av Michel Bussi
Ett älskande par i turkosvattnet på Île de la Réunion. Slappande, palmer, sol. En perfekt cocktail. Men drömmen tar slut. När Liane försvinner från hotellet blir hennes make, Martial, den självklare syndabocken. Skräckslagen, utan att veta hur han ska bevisa sin oskuld, flyr han med parets 6-åriga dotter. För polisen blir detta samma sak som ett erkännande. En Machiavellianskt skicklig författare som väver välgjorda intriger till sista sidan. /Le Figaro
Det är den första boken jag läser av den här författaren. Jag föll för att författaren är en av de främsta författarna i Frankrike och att hans böcker har fått bra recensioner men det här är en bok som jag tycker inte riktigt håller det måttet.
Handlingen är ganska svår att komma in i. Det spretar och drar åt alla håll och även om miljöerna är lockande och handlingen rafflande å är det svårt att hänga med i svängarna. Kanske beror det på att varje avsnitt är klockat, att man minut för minut, timme för timme hoppar mellan de olika skeendena, de olika karaktärerna. Det är inte förrän mot slutet av boken som jag har kommit sams med det här sättet att skriva på och slutet är väl lika väntat som en besvikelse.
Jag har läst en bok av Michel Bussi tidigare, det var Trollsländan, om ett barn som försvinner i en flygkrasch. Det var en bok som jag gillade och den väckte mitt intresse för att läsa fler böcker av författaren. Se dig aldrig om börjar riktigt spännande med att en kvinna försvinner på semestern på paradisön Réunion. Hon skulle gå upp och vila sig på hotellrummet men syns sen inte till mer. Maken börjar leta förtvivlat och kontaktar sen polisen men det dröjer inte länge förrän maken utpekas som den skyldige.

Boken fångar mitt intresse direkt när jag börjar läsa. Författaren har ett bra driv framåt som lockar till att läsa vidare. Han bjuder också läsaren på ständiga vändningar i berättelsen som lurar läsaren att fortsätta. Den har något som fångar mitt intresse men det går inte att komma ifrån att jag tycker det är en ganska rörig bok, den hoppar hit och dit ända in i slutet och skiftar ständigt med vilken karaktär som det handlar om så det är svårt att hänga med vem det är. Jag hoppades hela tiden att boken skulle lyfta men den gjorde inte riktigt det.
Första boken jag läser av Michel Bussi men den gav mersmak. Både miljö o människor är helt annorlunda mot ”vanliga” deckare eftersom den utspelar sig på å Île de la Réunion.
Intrigen är inte heller vad man förväntar sig... riktigt soännande!
Martial och Liane är vackra och framgångsrika. De har en 6-årig dotter som heter Sofa. Familjen bestämmer sig för att semestra på La Réunion i Indiska Oceanen. Ön tillhör samma ögrupp som den kanske mer kända ön Mauritius. Sol, bad och drinkar i skuggan. Allt är verkligen ett paradis - tills Liane försvinner på ett mystiskt sätt. Alla hennes kläder från rummet är borta och det är blodspår som tder på att hon inte försvunnit utan kamp. Martial blir genast misstänkt, vilket inte är så konstigt för han ljuger ju uppenbarligen om vad han har gjort och blånekar när han konfronteras med sina lögner. Så plötsligt försvinner Martial och tar dottern med sig. Detta bevisar ju att han är skyldig, för varför flyr han annars? Eller? Kanske saker och ting inte är som de ser ut. Men om Martial är oskyldig varför flyr han då?

Storyn i sig är jättebra och boken kunde ha varit så mycket bättre - men det är själva upplägget som förstör tycker jag. Att veta minut för minut vad som sker är bara störande för läsningen, som blir "avbruten" hela tiden. Handlingen drar ut på tiden och historien förlorar sig i en segdragen strid mot klockan. Upplägget att man får följa olika personer är helt okej och karaktärerna och miljön känns trovärdigt.

Hade jag inte haft så höga förväntningar, s