Huset i skogen

Solveig Olsson-Hultgren
Vid ett spaningsuppdrag så händer det som inte får ske, Hanna tvingas skjuta verkanseld mot den misstänkte men allt går fel, så väldigt väldigt fel. Hanna blir sjukskriven och mår riktigt dåligt. När det visar sig att hennes kollega Marko ärvt en stuga i Småland och att hon kan få bo där en tid så tvekar hon inte. Hon sätter sig i bilen och beger sig mot de småländska skogarna. Men Hanna hinner knappt mer än landa i Småland förrän hon dras in i det mysterium som Gertrud, stugans tidigare ägare, försökte nysta i när hon dog. Och hur ligger det egentligen till med Gertruds död, var det verkligen en olyckshändelse ..? SOLVEIG OLSSON-HULTGREN är författare och bor i Växjö. Hon har tidigare skrivit ett större antal barn- och ungdomsböcker. Huset i skogen är hennes debut som spänningsförfattare för vuxna.
3 utgåvor
Välj utgåva
Huset i skogenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789179032937
Huset i skogenSvenska - Okänt
ISBN: 9789179030766
Huset i skogenSvenska - E-bok
ISBN: 9789179033590
Det här är en spänningsroman som redan på första sidan fångar mig med välskrivna sidor och ett ganska skönt, långsammare tempo än vad jag är van vid.

Vi får följa Hanna, som är polis och som just har varit med om ett tillslag som går fruktansvärt fel.
Hon tvingas att dra sitt tjänstevapen och dödar en människa.
Efter den händelsen mår hon väldigt dåligt och kan inte fortsätta jobba.
Hennes kollega Marko har precis ärvt en stuga i Småland och Hanna erbjuder sig att åka dit och titta till det och samtidigt röja bland alla saker, då hon behöver miljöombyte.

Hanna stormtrivas i stugan i Småland och spenderar dagarna i skogen och på tomten i trädgårdslanden.
Hon blir mer och mer nyfiken på ägaren till huset, Gertrud, och hennes historia.

En dag hittar hon ett hus i skogen som ligger helt öde. Det ser ut som att de som bodde där har gett sig av hastigt.
När hon börjar fråga runt vem som bodde där möter hon en märklig historia med en man som helt plötsligt gav sig av, utan anledning eller mål, och en kvinna som blev lämnad kvar med en bebis i magen.
Och som sen inte stod ut med att vara kvar efter det oerhörda sveket hon blir utsatt för.
Hon får reda på att Gertrud var en av dem som trodde att något inte stod rätt till med försvinnandet. Varför skulle mannen helt plötsligt ha gett sig av när han mådde så bra?
Hanna börjar luska lite i detta och snart visar det sig att flera är inblandade och de är måna om att inte något nytt ska komma fram om försvinnandet.
De kommer inte att sky några medel för att skydda sin hemlighet...

Samtidigt börjar Hanna misstänka att Gertruds död kanske inte var en olyckshändelse och samtidigt kan hon inte befria sig från känslan att hon är iakttagen när hon är i stugan...

En jättebra bok! Spännande, bra personbeskrivningar och en oerhört sympatiskt huvudrollsinnehavare.
Hanna är en sjukskriven polis vars hemmasittande beror på ett fall med en vådaskjutning. Hennes kollega Marko stöttar henne massor och när Hanna får reda på att han har ärvt en stuga i Småland så räds hon inte att fråga om hon får vila upp sig där. De småländska skogarna fascinerar henne men det är något med stugans tidigare ägare som stör henne. Vad var det Gertrud hade kommit över för information?
Det här är en lagom pulshöjande spänningsroman med, för ämnet, snälla karaktärer. Jag gillar verkligen Hanna och Marko som karaktärer och jag skulle gärna se en fortsättning. Är det en cliffhanger på slutet tro? 🤔
För er som är sugna på en spänningsroman som liknar böckerna om Pastor Viveka av Anette Haaland och har en liten ådra av Karin Brunk Holmqvists böcker ska läsa den här boken tycker jag 😊
Rädsla som får hjärnan att förvränga det man ser, invecklade lögner, oskyldigt drabbade, en inte helt självklar upplösning...Helt klart fångade den mig.
Vilken härlig debutroman för vuxna som Solveig Olsson-Hultgren har åstadkommit. Boken Huset i Skogen är en lite lågmäld spänningsroman som tar för sig mer och mer vartefter sidorna bläddrar förbi och spänningen stegras under slutet av boken. En mysdeckare som i vissa inslag nästan får en feelgood-känsla.

Vi får följa polisen Hanna som efter ett olycksaligt polisingripande blir sjukskriven och som får låna ett torp i Småland dit hon åker för att vila upp sig. Under en av sin första skogspromenader stöter hon på ett ödetorp mitt i skogen och synen som hon ser när hon kikar in genom de dammiga fönstren lämnar henne ingen ro. Hon bestämmer sig för att försöka ta reda på vad som hänt i ödetorpet och vart ägarna tagit vägen. Med hjälp av kollegan Marko och grannen Sigvard börjar Hanna nysta i mysteriet.

Boken Huset i Skogen fångar mig och det är svårt att sluta läsa. Jag vill vet mer om de försvunna personerna från ödetorpet. Men jag fascineras även av relationen mellan Hanna och Marko och den nyvunna vänskapen mellan Hanna och pensionären Sigvard. Jag får en bra känsla för dessa tre personer och deras sympatiska personligheter. Framförallt fastnar jag för Hanna och hennes upplevelse av att komma till torpet i Småland, utflykterna i skogen och i samhället. Hennes kamp att komma bort ifrån sjukskrivningen genom att nysta i försvinnandet och genom att röja upp i det lånade torpet efter den tidigare ägaren Gertruds plötsliga död. Genom Gertruds hus och ägodelar lär Hanna känna den gamla avlidna damen.

Boken avslutas nästan med lite av en cliffhanger och om vi har tur så innebär det att det kanske kommer en fortsättning av boken där vi får fortsätta att följa Hanna, Marko och Sigvard. Jag skulle gärna läsa en sådan uppföljare och det skulle vara spännande att se vad de kan tänkas hitta på härnäst.
Rekommenderas för den som gillar deckare