Mina åtta år i Kality

ANGELINA
Bok av Ingela Jansson och Lena Lindehag
I väntan på fängelsedom flyr tvåbarnsmamman Ingela Jansson rättvisan i Sverige för att senare fängslas i ökända Kality i Etiopien. Hon döms till lagens strängaste straff, 55 år. I det hårda fängelset genomlider hon umbäranden som få kan föreställa sig. Långt borta är drömmen om framgång, stora pengar och ett idylliskt familjeliv. I Kality upplever hon misär och förnedring. De mest basala behoven blir allt som räknas och hon är nära att dö när kroppen försvagas i brist på mat och sjukvård. Men hon hittar också oväntad vänskap och värme bland de prövade etiopiska kvinnorna som delar hennes liv i Kality. Helvetet blir vardag. Hur hamnade hon där? Vilka val i livet ledde henne dit? Det här är Ingelas egen berättelse.
Boken handlar om Ingela Jansson 29 åt, när hon hamnar i det okända fängelset i Kality Etiopien. Hon anklagas för ekonomisk bedrägeri o döms till över 50 års fängelse. Här får man följa hennes tid i fängelset och se hur jätte tufft det är. Hennes man döms också och sitter på samma ställe. Då skickas Ingela dotter hem till Sverige fosterfamilj. Åren i fängelset är smutsigt, vanvård , brist på mat - vatten , undermålig sjukvård. Som var nära ta livet . Blev opererad många gånger. Får även läsa korta avsnitt om uppväxten. Mot alla odds klarar hon åtta år, tills hon blev benådad, pga sjukdom .
Om hon vetat vad som väntat hade hon tagit ett kortare fängelse straff i Sverige , efter vad hon rymde i från efter vad som hände . Saknade sina döttrar jätte mycket
Har lyssnat på den här boken och det är Hedda Stjernstedt som läser vilket jag gillar.
Det är intressant, något för långa utsvävande anekdoter/sidospår ibland som tappar mitt intresse ibland, men i det stora hela, väldigt intressant att få ta del av hennes unika historia.
För ett antal år sedan läste jag boken ”El Choko” om Jonas Andersson som satt många år i fängelse i Bolivia efter ett misslyckat försök att smuggla narkotika. Jag tänker fortfarande än idag på den boken och hur ett antal fel beslut kan få katastrofala följder.

.

Ingela Janssons bok beskriver ett liv fyllt av fel beslut. Boken skriker brist på impulskontroll, obefintlig riskanalys och katastrofala konsekvenser. Det är en väldigt gripande bok och jag har sträckläst den. Boken väcker mycket tankar om brott och straff, etik och moral. Den är välskriven och det är absolut inte tal om någon självömkan eller bortförklaringar utan den är snarare självutlämnande. Även om jag har svårt att förstå många av de val Ingela Jansson gjort längs vägen är det en bok som berör och väcker medkänsla.

.

Funderar även en del på vad det säger om ett land...hur man behandlar de som står absolut lägst på samhällsstegen. Kan inte mycket om Etiopen så jag tänkte ge mig på 438 dagar nu när jag ändå är i farten.
Ingela väntade på sin fängelsedom i Sverige när hon förstod att hon kommer mista vårdnaden om dotter vid fängelsestraff. Hon väljer då att fly med dottern.

Men ännu en gång hamnar hon på fel sida om lagen och döms till 55 års fängelse, det strängaste straffet du kan få. Hon hamnar på ökända Kality i Etiopien.

Katily är ett fruktansvärt ställe att hamna på. Här lever man i misär. Smutsigt, dålig sjukvård och brist på både mat och vatten. Flera gånger är Ingela nära döden.

Efter åtta långa år blir Ingela benådrad.

Detta är en intressant, skrämmande, gripande och stark historia. Det går inte att föreställa sig hur det är.
Jämfört med Sverige är Katily helvetet och svenska fängelser lyxlivet.

På löpsedlarna här hemma i Sverige fick vi läsa om storbedragerskan.

Det är lätt att döma någon när man läser om någon på löpsedeln, men vi vet inget om personen och hur bakgrunden ser ut.
Mina åtta år i Kality berättar ”storbedragerskan” Ingelas historia bakom löpsedlarna på kvällstidningarna och hur det kom sig att hon fick sitta åtta år i fängelse i Etiopien. En gripande och tänkvärd historia om hur familj och uppväxt kan påverka de val man gör i livet. Vi får också följa med Ingela innanför fängelsets väggar och en miljö med stor misär. Det blir en lång resa och Ingela får också stora problem med sin hälsa.