Mina åtta år i Kality

ANGELINA
Ingela Jansson och Lena Lindehag
I väntan på fängelsedom flyr tvåbarnsmamman Ingela Jansson rättvisan i Sverige för att senare fängslas i ökända Kality i Etiopien. Hon döms till lagens strängaste straff, 55 år. I det hårda fängelset genomlider hon umbäranden som få kan föreställa sig. Långt borta är drömmen om framgång, stora pengar och ett idylliskt familjeliv. I Kality upplever hon misär och förnedring. De mest basala behoven blir allt som räknas och hon är nära att dö när kroppen försvagas i brist på mat och sjukvård. Men hon hittar också oväntad vänskap och värme bland de prövade etiopiska kvinnorna som delar hennes liv i Kality. Helvetet blir vardag. Hur hamnade hon där? Vilka val i livet ledde henne dit? Det här är Ingelas egen berättelse.
3 utgåvor
Välj utgåva
Mina åtta år i KalitySvenska - Inbunden
ISBN: 9789137155883
Mina åtta år i KalitySvenska - Ljudbok
ISBN: 9789137158396
För ett antal år sedan läste jag boken ”El Choko” om Jonas Andersson som satt många år i fängelse i Bolivia efter ett misslyckat försök att smuggla narkotika. Jag tänker fortfarande än idag på den boken och hur ett antal fel beslut kan få katastrofala följder.

.

Ingela Janssons bok beskriver ett liv fyllt av fel beslut. Boken skriker brist på impulskontroll, obefintlig riskanalys och katastrofala konsekvenser. Det är en väldigt gripande bok och jag har sträckläst den. Boken väcker mycket tankar om brott och straff, etik och moral. Den är välskriven och det är absolut inte tal om någon självömkan eller bortförklaringar utan den är snarare självutlämnande. Även om jag har svårt att förstå många av de val Ingela Jansson gjort längs vägen är det en bok som berör och väcker medkänsla.

.

Funderar även en del på vad det säger om ett land...hur man behandlar de som står absolut lägst på samhällsstegen. Kan inte mycket om Etiopen så jag tänkte ge mig på 438 dagar nu när jag ändå är i farten.
Ingela väntade på sin fängelsedom i Sverige när hon förstod att hon kommer mista vårdnaden om dotter vid fängelsestraff. Hon väljer då att fly med dottern.

Men ännu en gång hamnar hon på fel sida om lagen och döms till 55 års fängelse, det strängaste straffet du kan få. Hon hamnar på ökända Kality i Etiopien.

Katily är ett fruktansvärt ställe att hamna på. Här lever man i misär. Smutsigt, dålig sjukvård och brist på både mat och vatten. Flera gånger är Ingela nära döden.

Efter åtta långa år blir Ingela benådrad.

Detta är en intressant, skrämmande, gripande och stark historia. Det går inte att föreställa sig hur det är.
Jämfört med Sverige är Katily helvetet och svenska fängelser lyxlivet.

På löpsedlarna här hemma i Sverige fick vi läsa om storbedragerskan.

Det är lätt att döma någon när man läser om någon på löpsedeln, men vi vet inget om personen och hur bakgrunden ser ut.
Mina åtta år i Kality berättar ”storbedragerskan” Ingelas historia bakom löpsedlarna på kvällstidningarna och hur det kom sig att hon fick sitta åtta år i fängelse i Etiopien. En gripande och tänkvärd historia om hur familj och uppväxt kan påverka de val man gör i livet. Vi får också följa med Ingela innanför fängelsets väggar och en miljö med stor misär. Det blir en lång resa och Ingela får också stora problem med sin hälsa.