Jannica Brandt, #2

Det hon slåss för

Bok av Andreas Ek
Mats Cronstedt, vd på Sveriges mest framgångsrika advokatfirma, drabbas av ett inbrott och blir bestulen på sin mörkaste hemlighet. När en anställd hittas mördad förstår Mats att det har kopplingar till stölden och att han kan stå på tur. Jannica Brandt på enheten för grova brott i södra Stockholm får huvudansvaret för mordutredningen. Tillsammans med kollegorna nystas ärendet upp och ett avslöjande som visar sig dölja en fruktansvärd sanning skapar ett eko runt om i världen. Det hon slåss för är den andra delen i serien om den ambitiösa utredaren Jannica Brandt och det yttre befälet Patrick Rydh, vars insatser på fältet får en avgörande roll i utredningen. Sagt om Mörkret inom honom, första delen: "En spännande bladvändare som bjuder på en hel del överraskningar..." Agneta Norrgård P4 Västernorrland "Språket i boken är medryckande och trovärdigt, precis som handlingen" Blogg 365 Böcker du borde läsa "Själva storyn är otroligt spännande" Blogg Vargnatts bokhylla Andreas Ek arbetar som kriminaltekniker och har tidigare skrivit de uppskattade spänningsromanerna Raseri och Törst. Törst nominerades till Selmapriset 2019 med motiveringen: "Denna välskrivna skräckthriller håller spänningen på hög nivå från och med första sidan."
Bokrecension och recensionsexemplar: Det hon slåss för av Andreas Ek

Handling: Det hon slåss för är den andra delen i serien om de två individer; Jannica Brandt som är utredare och Patrick Rydh som är en yttre befälhavare. I denna del fortsätter vi följa Jannica och Patrick. Dock har vi en ny huvudkaraktär, Mats Cronstedt, som är vd för ett av Sveriges mest framgångsrika advokatfirma. Mats blir utsatt av ett inbrott och kort därefter hittas en av hans anställda mördad. Mats blir orolig och förstår att inbrottet hemma hos honom har något med hans anställdes död att göra. En mörk hemlighet är bestulen och Mats försöker göra vad som helst för att överleva vardagen. Jannica, tillsammans med sina kolleger, kommer att dölja något fruktansvärt som kommer att skaka om många i samhället.

Recension: Även om boken är den andra delen i serien går det ändå att läsa den utan att ha läst första delen. Direkt i handlingen möts du av olika råa fall. Med det bildspråk och miljöbeskrivning som författaren använder sig av i handlingen känner man dofterna, att man kan se framför sig vad som sker och att man kan även tänka; ”Är det verkligen såhär i verkliga livet med?”. Det märks klart och tydligt att författaren kan sin grej och inte konstigt med det då han har jobbat som kriminaltekniker. Jag uppskattar hur en författare tar med sig kunskaperna om ett visst ämne in i sina böcker. Det blir mer levande och mer verkligt. Jag uppskattar även att författaren har tagit upp problematiken i fördelningen inom poliskåren. Det visar tydligt vilken problematik vi har i verkliga livet och hur fördelningen måste ses över av politiker. Det jag saknade var lite mer om bakhistorien om Mats. Varför var han som han var? Hur blev han såhär? Vad gick snett? Hur som haver, önskar jag, eller nej, JAG BEODRAR att författaren fortsätter skriva i denna serie. Rått, grovt och verkligt!

Boken får: 4/5 stjärnor
Författare: Andreas Ek @andreasekenek
Bokförlag: Eken Förlag
GoodReads: ArbereshaSabani
Instagram: @wandersinbookland

Tack för recensionsexemplaret @andreasekenek !
Andra boken om Jannica Brandt är spännande redan från första kapitlet och presenterar så vidriga karaktärer att jag hoppas något riktigt hemskt ska hända dem.

Jag tycker för det mesta om Jannica Brandt. Men det stör mig att en kvinna som hon, med så mycket pondus och förstånd, beter sig svartsjukt och spelar teater inför Patricks ex. Alla människor har givetvis både styrkor och svagheter. Jag upplever dock att detta skär sig så mycket mot hennes personlighetsdrag i övrigt och rivalitet mellan kvinnor, där den ena ser ner på den andra, blir jag bara trött och ledsen av.
Och Patrick. Honom tycker jag aldrig att jag får lära känna ordentligt. Han förblir en ganska ytlig karaktär som driver handlingen framåt i och med sitt arbete.

Det är betydligt mer intressant att följa Jannica, asen på advokatbyrån och den hemliga person vars bakgrund och motiv avslöjas bit för bit.
Först kände jag viss besvikelse över det rätt uppenbara motivet. Men den saken ordnade upp sig senare och jag satt totalt fast mot slutet.

Som jag nämnde i min recension av del 1 märks det att Andreas har full koll på vad han skriver om. Det tekniska snacket och radiopratet förekommer även i denna (det är ju fortfarande en krimroman skriven av en kriminalare) men det är lite nedtonat motför i första boken.

Kort sammanfattat: Snabb, underhållande spänning!
Efter att tidigare i vintras ha läst den första delen om Jannica Brandt, och verkligen uppskattat den, så var mina förväntningar på den andra boken Det hon slåss för skyhöga. Jag behövde dock inte vara orolig, jisses vilken fullträff till bok det här är.

Giriga och hala advokater befinner sig plötsligt i livsfara efter att två av de sina har mördats, en mördare som inte skyr några medel för att straffa de skyldiga men trots allt verkar ha något slags rättspatos och poliserna Jannica Brandt och Patrick Rydh som intensivt försöker få fatt i mördaren innan nästa offer hittas.

Korta, snabba kapitel där spänningen byggs på mer och mer sida efter sida. De ruskiga brotten, miljön runt omkring dem och mördaren beskrivs så rakt på, detaljerat och målande att jag verkligen bygger upp en bild framför mig och det går inte att sluta läsa, man vill bara ha mer. Det är en fröjd att få lära känna poliserna Jannica och Patrick mer nyanserat och även få en inblick i deras privata liv och bakgrund men även mördaren utgör en väldigt intressant personlighet som får mig att i vissa stycken känna mer sympati för denne än för offren.

Andreas Ek är en verkligt duktig berättare och har en förmåga att vända och vrida på händelser och fakta som gör att jag knappt vet vad som är rätt eller fel, offer eller mördare, polis eller människa och jag kunde definitivt inte räkna ut slutet på historien.

Det här är en förbaskat bra bok och kriminalserie så läs den!!!
En spännande deckare med kortare kapitel som för handlingen framåt i ett bra tempo. Redan första sidan visade att detta skulle bli en spännande resa. Man får i denna andra bok om Jannica och Patrick följa flera perspektiv och försöka lista ut samtidigt med poliserna vad som händer, vem mördar advokaten och varför?

Slutet var verkligen oväntat!!

Har tidigare läst Raseri och Törst av denne författare och redan då tyckte jag att han var en ny favorit, nu efter att även ha läst denna så kan jag inte annat än bestyrka detta igen! Andreas Ek skriver på ett sätt som driver berättelsen framåt i ett utmärkt tempo utan att dra ner på beskrivandet och medkänslan läsaren får med karaktärerna.
En härlig deckare som jag inte kunde lägga ifrån mig.
Här fick jag lära känna Jannica, utredare på polisen och jag fick följa med polisen på fältet. Å andra sidan fick jag även följa advokaten som hade en mörk hemlighet och en mördares undersökningar. Boken var del 2 om Jannica och efter att ha läst denna beställde jag snabbt del 1.
Jag kunde inte lägga ifrån mig boken utan var tvungen att komma till upplösningen.
Andra delen i serien om utredare Jannica Brandt och yttre befälet Patrick Rydhz

En snöig vinterdag kastar sig en ung kvinna ner från sin balkong och dör.
VDn på Sveriges mest framgångsrika advokatbyrå drabbas av ett inbrott där inbrottstjuven får med sig hans mörkaste hemlighet. En tid senare blir en av advokaterna på hans byrå mördad. Mordutredningen hamnar på Jannicas bord.

Andreas Ek är kriminaltekniker och det märks i hur handlingen förs framåt med fler kriminaltekniska detaljer än vad många andra deckare har. Detaljerna är perfekt balanserade så det blir inte för mycket eller för tekniskt beskrivet utan förhöjer känslan av närvaro och autencitet och bidrar till spänningen. En riktig blandvändare, högt tempo, bra driv i handlingen, intressanta personer och med en oväntad tvist på slutet.

Jag hade inte läst den första delen, men det var inget problem att komma in i handlingen eller hänga med huvudpersonerna, men jag blir nyfiken på första delen för att lära känna Jannica och Patrick mer, så det blir att inskaffa den.

Dramatiskt omslag som lockar till läsning och håller vad det lovar. Gillade också hur den är tryckt men en ”vikning” på omslaget så det blev stadigt att läsa den.
Andra delen om Jannica Brandt är precis som första en riktig bladvändare! Det märks att författaren själv är insatt i polisyrket och jag uppskattar att läsa en deckare som lyckas vara både spännande och trovärdig.