Selektiva Selma

Josefine Sandblom
Selma trivs inte med att vara pensionär. Alla hennes vänner har gått bort och emellanåt önskar hon att även hennes egen man ska gå samma väg. För att kunna hantera sin jobbiga vardag hittar hon på olika saker som ligger utanför lagen. När Selma läggs in på sjukhus utvecklas en oväntad vänskap mellan henne och en av vårdarna på sjukhuset. Mindre

Selma trivs inte med att vara pensionär. Alla hennes vänner har gått bort och emellanåt Mer

I Selektiva Selma får vi följa pensionären Selma, som är en väldigt speciell person. Till en början har jag lite svårt för henne och undrar vad det är för människa, men efter ett tag kommer jag på mig själv med att plötsligt gilla henne och alla hennes egenheter. Hon är en frisk fläkt, med ett argt yttre men därunder gömmer sig ett stort hjärta. Vi får även följa den ensamstående mamman Eva-Lisa som kämpar med att få ihop vardagen med sonen Gabriel och samtidigt slita på det underbetalda jobbet på sjukhuset. En dag korsas Selmas och Eva-Lisas vägar och det lider in på vägar de aldrig kunnat tänka sig.
Det är en underhållande roman som är rolig att lyssna på men den har en hel del stråk av allvar i sig med. Som t.e.x. selektiv ätstörning som Selma kämpar med. Jag är glad att författaren tar upp ämnet, det är stor okunskap om diagnosen och det är bra att det uppmärksammas mer. Jag känner till selektiv ätstörning ganska bra då en person i vår närhet kämpar med det. Språket är rappt och i ett högt tempo, vilket passar mig perfekt som ogillar sega böcker. Boken knyts ihop på ett trevligt sätt till slut men ändå är jag nyfiken på hur det gick sen för alla. Kanske får vi veta det i en fortsättning? Jag fick boken som en trevlig överraskning med posten och hade tänkt läsa den framöver men så fick jag syn på den av en slump på Storytel och började lyssna istället. Jag har inte lyssnat på Maria Lyckow så mycket innan, men hon läser väldigt bra, så det gick bra för mig som ovan lyssnare att hänga med och hålla fokus genom hela boken.