Selma & Fridolf, #1

Selektiva Selma

Bok av Josefine Sandblom
Selma trivs inte med att vara pensionär. Alla hennes vänner har gått bort och emellanåt önskar hon att även hennes egen man ska gå samma väg. För att kunna hantera sin jobbiga vardag hittar hon på olika saker som ligger utanför lagen. När Selma läggs in på sjukhus utvecklas en oväntad vänskap mellan henne och en av vårdarna på sjukhuset.
Lättsam feelgood deckare/kärlek som är rolig att läsa. Lättläst enkel och underhållande. Min första bekantskap med författaren men jag kommer att läsa fler om det kommer ut nått nytt.
”Selektiva Selma” av Josefine Sandblom - är en helt underbar bok! 😍

Det här är en varm feelgood med en humoristisk ton och ett fint persongalleri. Framförallt gillar jag huvudpersonen Selma med sina galna upptåg och sin starka vilja. Vi får följa hennes utveckling från en ilsken, uttråkad pensionär till en tant som lever upp och visar sitt stora hjärta. Och ilskan visar sig ha sin förklaring.

Selma är missnöjd med pensionärstillvaron i Motala. Hon är uttråkad och längtar efter att något ska hända. Hon tycker att maken Fridolf är en riktig tråkmåns och att livet går på rutin. För att behålla någon form av livslust och uppleva spänning i livet rör hon sig lite utanför lagens ramar och sätter upp sina egna regler.

I Borensberg, två mil bort, lever Eva-Lisa ensam och saknar sina närmaste vänner i Stockholm. Hon lämnade storstan för kärlekens skull, men mannen i fråga har nu lämnat henne för grannens artonåriga dotter. Kvar blev hon med deras tolvåriga son, skammen, huslånet och ett underbetalt jobb på Motala Lasarett.

När Selma tvingas åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de båda kvinnorna. Det blir starten på en trevande vänskap och efter det blir ingenting någonsin sig likt igen.

Det är fint att se Selmas utveckling och den fina relationen som byggs mellan olika generationer. I boken finns också en allvarlig ton om att lida av en ätstörning, om svek och om längtan efter något mer.

Jag lyssnade på boken som Maria Lyckow läser väldigt bra. Det här är en mysig bok som gör en glad och ännu gladare blir jag när jag fått veta att det kommer ännu en bok om Selma, Eva-Lisa, Fridolf och övriga gänget. Jag ser fram emot att läsa ”Fridlysta Fridolf”.
En mycket rolig, kärleksfull och insiktsfull bok. Det är ingen bok man kan skumläsa för varje ord är viktig för handlingen.
Den handlar om Selma som är en uttråkad pensionär, hennes man Fridolf som gör allt för Selma och Eva-Lisa som arbetar som undersköterska på Motala lasarett samt deras familjemedlemmar. Deras liv vävs samman på ett snörpligt sätt. Boken ger mig hopp om att alla är värda att älska med och utan svårigheter. Den ger hopp för de som inte faller in i mallen för det normala på ett mycket kärleksfullt sätt.
Selektiva Selma ger mig skratt, tårar och hopp!!
Rekommenderas för den som gillar feelgood
En underbar bok som dessutom belyser ett viktigt ämne.
Selma är tanten som är selektiv vad gäller mat. Efter många sjukhusvistelser är det äntligen en sjuksköterska som förstår sig på Selma, och som dessutom kan lotsa Selma rätt och få henne att lära sig om ”sin” diagnos.

Detta är en bok skriven med den största portionen humor jag mött, jag skrattade så tårarna rann flera gånger och fick dessutom ökad kunskap kring selektiv ätstörning.
Det här är bok som både bär på sorg, men också glädje. Jag älskar blandningen. Att man omedvetet får lära sig saker (i det här fallet vad selektiv ätstörning är) är också ett stort plus. Oftast är det sådan kunskap som verkligen sätter sig, tycker jag.
Bokens handling drivs fram i ett snabbt tempo vilket jag verkligen gillar. Något annat jag uppskattar är att karaktärerna känns levande och man kan se olika scenarion i boken framför sig.
När jag hade läst ut boken kände jag: Nej! Hur kan den redan vara slut?! Ge mig mer! Jag hoppas verkligen på att få läsa mer om Selma och hennes galna upptåg i framtiden.
En fantastisk bok om den lite tokiga damen Selma som är väldigt selektiv i sin kosthållning. När hon träffar ensamstående Eva-Lisa och de så småningom utvecklar en vänskap får Selma veta att det finns ett namn på ätstörningen hon har. En jättehärlig bok som blandar kärlek, vänskap, humor och allvar på ett perfekt sätt. Att äntligen hitta en bok som behandlar selektiv ätstörning/ätovilja var guld värt. Alla som har anhöriga med diagnosen borde definitivt läsa boken. Rekommenderas varmt!
Oj, vilken bok! En riktig bladvändare. Är helt fast i boken efter bara några sidor. Vill direkt läsa mer om Selma, vad är det här för en tant som är i början är så bitter. Har skrattat så många gånger. En riktigt härlig feelgood som tar upp ett viktigt ämne. Väl beskrivna karaktärer, de flesta tycker jag så mycket om medans några vill man ta i kragen och bara skaka om.
Det är både roande och tänkvärt. Tala om att verkligen få gå i någon annans skor och lära sig något viktigt. För den här boken handlar om en sorts ätstörning, som annars inte brukar få ta plats i böcker.

Selma är en karaktär som man känner allt mer för, ju mer man läser. I början gillade jag inte henne, men i slutet var det sorgligt att stänga boken och inte få hänga med henne.

Bokens andra huvudperson, Eva-Lisa, som blivit lämnad av sin vidrige man och som kämpar med att få ihop vardagen för sig och sin tonårige son, ger ett fint komplement till berättelsen.

Så summa summarum, jag tyckte väldigt mycket om denna pärla till feelgoodroman.
Selektiva Selma är en härlig läsning om två huvudpersoner Selma och Eva- Lisa och jag kom snabb in i handlingen som är lättläst, underhållande och roligt med en ton av allvar. Jag fick även veta om selektivt ätstörning i boken.
Roligt, härlig, lättläst feelgood om vänskap, relationer, familjer och kärlek. Selektiva Selma får ni absolut inte missa!
Det här var en riktigt njutningsfull lyssning! Uppläsaren passade perfekt till det rappa språket och Josefine skriver som vanligt medryckande och roligt. Jag gillade och sympatiserade med Eva-Lisa, älskade hennes son och hatade hennes ex, MEN den som lyfte hela skutan var Selma. Jag ser att vissa läsare tycker att hon går för långt i sin bitterhet/elakhet men för mig var det en fullträff. Hon gör sådant som man själv kanske hade velat göra (i tankarna i alla fall) men inte vågar. Som när hon blir skitsur på att en granne lämnat kvar tvätt i tvättstugan. För att lära grannen en läxa klipper hon sönder topparna på alla strumpor. Jag bara gapade. Så underbart elakt! Jag bara älskar den här tanten! Men så är jag ju en Slytherin också ...
Börjar lite knakigt och jag tycker intensivt illa om Selma, som känns mest som "en tant som heter Selma" och beter sig otroligt illa, men alltefter historien utvecklar sig, blir det en härlig feelgood med mysiga karaktärer som jag verkligen gillar (utom en, ni kommer märka vilken...).

Det jag tyckte var negativt (varning för spoilers) är kärlekshistorien som kändes lite väl bekväm, sexscenen samt - framför allt, det faktum att vi aldrig fick veta hur det gick med Selmas magont...? Pga att magoroblemet liksom bara glöms bort, hade jag velat sätta 3.5 stjärnor, men det får bli 4, tack vare alla skratt Selmas och Fridolfs sköna kommentarer gav
Selma är pensionär och bor i Motala men hon är inte speciellt nöjd med mycket här i livet. De få vänner hon haft har dött och hennes man Fridolf är riktigt trist enligt Selma. För att vardagen ska blir lite rolig och spännande hittar Selma på små upptåg som kanske inte alltid faller andra i smaken och kanske inte alltid hålls inom lagens ramar.
I Borensberg ett par mil från Motala bor Eva-Lisa med sin 12-åriga son. Hon lämnade Stockholm, för mannen som hon älskade hade lämnat henne för den yngre grannen. Nu jobbar Eva-Lisa på Motala lasarett och försöker få livet och ekonomin att gå ihop.

Den här boken tycker jag är fantastisk, jag fullkomlig älskade att läsa om Selma - hennes speciella personlighet, upptåg, ilska, glädje och det varma hjärta som gömde sig långt där innanför hennes skal. Boken är lättläst och den är rapp och har bra driv framåt. Jag tycker Josefine har fått till många härliga karaktärer med olika personligheter som jag gillar att läsa och lära känna. Boken är enligt mig underbar - innehåller oväntad vänskap över generationer, kärlek, humor och även allvar. Jag är tacksam att Josefine lyfter upp ett allvarlig ämne i boken - selektiv ätstörning, en ätstörning som de flesta inte ens vet att den finns, viktigt att den lyfts fram för att öka kunskapen om den och öka förståelsen för hur tuff den är för den som lever med detta.
En så underbar bok. Den bjuder på så mycket skratt trotts att den även belyser ett svårt ämne. Jag kan bara säga LÄS DEN!!!
En mycket underhållande bok som får en att dra på smilbanden på Selmas alla påhitt. När du väl börjat läsa vill du inte sluta! En toppen feelgood bok!
Selektiva Selma är en underbar feelgood med både svärta och humor. Välarbetade karaktärer som är lätta att tycka om. Välskriven och svår att lägga ifrån sig! Boken uppmärksammar selektiv ätstörning på ett väldigt bra sätt.

Selma är en 70 plussare som är ganska sur och lite småkriminell. Hon lider av selektiv ätstörning och äter bara ett fåtal saker. Detta gör att vi alltid känner sig utanför vid sociala tillställningar och vardagen kan bli svår att få ihop. En dag hamnar Selma på akuten för svåra magsmärtor. Hon är sur och vresig mot personalen men sköterskan Eva- Lisa når fram till Selma och en underbar vänskap växer fram.
Denna bok tar det ett tag att hämta sig ifrån. Boken beskrivs som en feelgood med både svärta och humor och det är sant. Jag skrattade högt flera gånger, men samtidigt fick jag också många klumpar i halsen. Ett av syftena med boken är att uppmärksamma selektiv ätstörning, en diagnos som blev erkänd som sjukdom 2013. Bokens huvudperson har i hela sitt liv haft ett minst sagt begränsat matintag som består av pommes, chips, snabbmakaroner och ibland lite kyckling.

Selma är 70+ och bor i Motala med sin man Fridolf sedan cirka fyrtio år tillbaka och hon är så innerligt trött på sitt liv. De få vänner hon haft är döda och hon tycker att Fridolf är så trist. Enda sättet för henne att känna lite livslust och spänning är att göra saker man inte får, som att tex klippa sönder andras tvätt. Samtidigt har Selma ofta ont i magen, men ingen läkare har hittills kunnat hjälpa henne och säga vad hon lider av.

Två mil därifrån i Borensberg bor undersköterskan Eva-Lisa. Hon lever ensam med sin tolvårige son Gabriel sedan hennes man lämnat henne och sonen för grannens artonåriga dotter. Eva-Lisa bor kvar i deras hus med ett gigantiskt lån och en usel lön, samtidigt som hennes grannar är exmakens nya svärföräldrar.

En dag hamnar Selma akuten för magsmärtor och träffar Eva-Lisa. Selma är sannerligen inte den trevligaste patient avdelningen har skådat, men sakta växer en vänskap fram mellan de båda kvinnorna. Sen blir ingenting sig likt igen.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken även om Selma är en riktig ragata i början. Tänk att Fridolf så tålmodigt stått vid hennes sida i fyrtio år!
Fy vad härligt det har varit att få följa Selma! Inte för att hon är speciellt härlig, tvärtom! Däremot är hon intressant, rak på sak, lite småjävlig och en aning annorlunda mot hur jag föreställer mig en tant på 70 plus. ⁣
Fint att även få lära sig något av boken, jag hade väldigt dålig koll på selektiv ätstörning men känner att jag har fått en ökad förståelse för det genom att läsa Selmas historia.⁣

Boken var väldigt lättläst och även om den nu kanske mest fokuserar på Selma så får man kärlekshistorier på köpet. Fridolfs kärlek till Selma var så rörande och fin. Hur han till en början framstod som lite tråkig och gammal när han egentligen bara anpassade sig för att göra Selmas liv (och framförallt matsituation) lättare! ⁣
Selektiva Selma är en härlig feelgood med ett starkt driv och underbara karaktärer. Den är lättläst, välskriven och innehåller både humor och allvar. Den har också ett viktigt budskap om att inte döma människor för fort, man vet inte vad som döljer sig bakom en hård fasad eller olika beteenden. Rekommenderar boken varmt!
Jag läste boken med ett leende på läpparna. En riktig feelgood men med en allvarlig underton. Boken skildrar en diagnos som jag inte visste så mycket om men som känns viktig att känna till! Jag vill inte avslöja mer utan läs eller lyssna!

Romanens huvudperson Selma är en till synes arg och vresig tant som har svårt att bli omtyckt. Men jag tycker om henne!

Handling:

Selma är inte nöjd med speciellt mycket i sin pensionärstillvaro i Motala. Ingenting alls, för att vara exakt. Hennes få vänner har dött i cancer och annan jävelskap, och hon önskar allt oftare att hennes trista karl ska gå samma väg till mötes. För att behålla någon form av livslust och uppleva spänning i livet rör hon sig lite utanför lagen.
I Borensberg två mil därifrån saknar Eva-Lisa sitt sociala nätverk. Hon lämnade Stockholm för kärlekens skull, men mannen i fråga har nu lämnat henne för grannens artonåriga dotter. Kvar blev hon med deras tolvåriga son, skammen, huslånet och ett underbetalt jobb på Motala Lasarett.
När Selma tvingas åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de två kvinnorna. En trevande vänskap växer fram och efter det blir ingenting någonsin sig likt igen.
Denna boken är en mysig feelgood bok som fångar läsaren genom att ge karaktärerna liv. En lättsmält men ändå bra och betydelsefull bok som ger en en tankeställare emellan varven.
Selma är en bit över sjuttio och har med tiden utvecklats till en motvallskärring av rang. Men under det hårda och smågnälliga skalet finns också en annan sida, för det är alla svårigheter Selma har behövt tackla som har gjort henne till den hon är. Det svarta hålet inuti, problemen med en ätstörning ingen någonsin har velat diagnostisera och de följdsjukdomar som kan komma med en ensidig kost har gjort henne utsatt, men ingen har någonsin lyssnat. Hon har bara varit Selektiva Selma, som om hon någonsin hade haft ett val.

Berättelsen handlar också om Eva-Lisa som arbetar på Motala Lasarett. Hon är numera ensamstående mamma efter att hennes man dumpade henne för en barnbrud som inte ännu passerat tjugo. Men det är inte förnedringen i det som är det värsta. Kampen handlar istället om överlevnad; att ha råd att försörja sin son och att tackla det utanförskap det innebär när alla gemensamma vänner har tagit makens parti.

Selma och Eva-Lisa träffas på sjukhuset och en annorlunda vänskap växer fram. Relationen som byggs över generationsgränserna är ett fint inslag som Josefine Sandblom verkligen har lyckats med till fulländning. Det är en jordnära berättelse om riktiga människor och allas vår vardag. Här finns både värme och humor, men även ett djup som tillför en extra dimension. För Selektiva Selma handlar också om svårigheter, och skildringen av hur Selma år efter år blir avfärdad när hon söker hjälp för sin problematik svider. Det är en naken och sårbar gestaltning av en situation som allt för många kan relatera till, i någon form. Utsattheten och uppgivenheten som följer i nonchalerandets spår är smärtsam, men i kombination med berättelsens övriga segment och Josefine Sandbloms drivna berättarglädje blir Selektiva Selma en hoppfull historia som visar att det aldrig är försent för förändringar i tillvaron.
Den här boken går bara inte att släppa ifrån sig! Karaktärerna liksom klistrar sig fast, med hjälp av skratt, gråt och mycket kärlek. Historien tar sig fram genom att vi följer Selma och Eva-Lisa perspektiv i ganska korta kapitel. Det är lättläst, men fortfarande med ett bra språk.

Vad är det då som gör att boken står ut i mängden? Jo det brutalt svarta och mörka ämnet som står i fokus. Jag tänker inte avslöja vad, men jag tänker uppmana er att läsa den här romanen genast! Dels för att få läsa en bra bok, dels för att få lära er mer om ett svårt ämne. Förhoppningsvis hjälper ni någon på vägen i framtiden, genom att inte kommentera så mycket om hur hen gör, även om det är i all välmening.
I Selektiva Selma får vi följa pensionären Selma, som är en väldigt speciell person. Till en början har jag lite svårt för henne och undrar vad det är för människa, men efter ett tag kommer jag på mig själv med att plötsligt gilla henne och alla hennes egenheter. Hon är en frisk fläkt, med ett argt yttre men därunder gömmer sig ett stort hjärta. Vi får även följa den ensamstående mamman Eva-Lisa som kämpar med att få ihop vardagen med sonen Gabriel och samtidigt slita på det underbetalda jobbet på sjukhuset. En dag korsas Selmas och Eva-Lisas vägar och det lider in på vägar de aldrig kunnat tänka sig.
Det är en underhållande roman som är rolig att lyssna på men den har en hel del stråk av allvar i sig med. Som t.e.x. selektiv ätstörning som Selma kämpar med. Jag är glad att författaren tar upp ämnet, det är stor okunskap om diagnosen och det är bra att det uppmärksammas mer. Jag känner till selektiv ätstörning ganska bra då en person i vår närhet kämpar med det. Språket är rappt och i ett högt tempo, vilket passar mig perfekt som ogillar sega böcker. Boken knyts ihop på ett trevligt sätt till slut men ändå är jag nyfiken på hur det gick sen för alla. Kanske får vi veta det i en fortsättning? Jag fick boken som en trevlig överraskning med posten och hade tänkt läsa den framöver men så fick jag syn på den av en slump på Storytel och började lyssna istället. Jag har inte lyssnat på Maria Lyckow så mycket innan, men hon läser väldigt bra, så det gick bra för mig som ovan lyssnare att hänga med och hålla fokus genom hela boken.
Åh Selma! Selektiva Selma en ståndaktig kvinna på 70+ med sina principer som ibland, eller ja ganska ofta, både trampar i klaveret och gör mer än ett övertramp. Denna varma goa tant...dam...kvinna...människa lägger grunden för denna fantastiska, varma & feelgoodiga bladvändare! Av en händelse möts undersköterskan Eva-Lisa & Selma och grunden för en oväntad vänskap byggs upp.

Det finns ett djup och ett allvar i boken. Om hur vi alltför ofta bygger upp vårt pansar mot omvärlden för att skydda oss eller anpassar oss efter andra så till den grad att vi tappar bort oss själva. Vi kan inte heller se på utsidan vad som finns på insidan hos andra. Men det finns hopp för alla.

Selektiva Selma har jämförts med ”En man som heter Ove” -men den här är ännu mer älskvärd! Här breds historien ut vidare utan att bara kretsa kring Selma & jag älskar det! Den ultimata feelgooden med både vemod & humor! Jag vill läsa mer om Selma & Eva-Lisa!
Selma kom att bli min favoritperson när jag läste denna bok. Selma är inte speciellt nöjd med sitt liv. Hon är pensionär och bor i Motala med sin man Fridolf. När inget spännande händer i Selmas liv och hon känner sig förorättad rör hon sig lite utanför lagen. Hon klipper sönder grannens tvätt i tvättstugan, stjäl brev, lägger stöldskyddade varor i barnvagnar och väskor etc.
Selma hamnar vid ett flertal tillfällen på sjukhus med magproblem. Sköterskan Eva-Lisa och Selma lär där känna varandra och Eva-Lisa hjälper Selma komma fram till att hon lider av selektiv ätstörning vilket innebär att Selma bara äter vissa matprodukter som chips och pommes.
Vi följer också Eva-Lisa som bor i Borensberg tillsammans med sin son. Efter skilsmässa har hon förlorat mycket av sitt sociala nätverk. När Selma erbjuder sin tjänster som barnvakt är det starten på en ny vänskap.
Jag har skrattat, gråtit och sympatiserat med personerna i den här boken. Jag korar denna till sommarens feelgood. Jag verkligen älskar den här.
Vilket nöje att läsa den här boken, att få hänga med Selma och Eva-Lisa! Selma är en missnöjd pensionär som för att stå ut med vardagen hittar på en del bus.

Eva-Lisa saknar sitt sociala nätverk, hennes kärlek har lämnat henne och deras 12-åriga son.

När Selma måste åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de och en trevande vänskap växer fram.
Det är en härlig bok Josefine har skrivit. Det är humor och allvar, kärlek och ett rappt språk. Man kan inte annat än att älska Selma, hon är en underbar karaktär att följa trots att hon är lite ilsk och sätter sig på tvären.
Den här boken är en härlig feelgood med både hjärta och smärta. En historia som även lyfter upp en ätstörningsproblematik som är relativt okänd.

Josefine är bra på att skriva humor med allvar som fångar mig som läsare. Hon synliggör sin egen ätstörning på ett bra sätt, en ätstörning som vi behöver veta och lära oss mer om.
Jag tokdiggar den här boken, storyn, språket, karaktärerna. Läser gärna mer om människorna runt selektiva Selma.
Rapp, rolig & rejält tänkvärd är denna lättsmälta men allvarsamma humor-feelgood som kör runt dig på en känslomässigt äventyr där du får uppleva saker som ger dig tårar av både skratt och gråt. Jag hoppas innerligt på fortsättning med de här karaktärerna! Man vill ha mer.