Söndagsvägen

Bok av Peter Englund
Vad som till synes verkar vara ett självmord av en ung kvinna sommaren 1965 i Stockholm, leder i själva verket kommissarie G.W Larsson in på en mordutredning. Frågorna är många och mördaren visar sig till slut ha funnits i polisen närhet hela tiden. I tingsrätten blir han dessutom frikänd. Denna sanna berättelse ger en bild av både dåtidens optimism i samhället Sverige men även av en mörkare sida.
Söndagsvägen av Peter Englund handlar om ett verkligt brott på 60-talet. En ung kvinna hittas död och det som först verkar vara självmord visar sig vara ett brott. Det väckte på sin tid stor uppmärksamhet och omtalas som den största och mest komplicerade mordutredningen före Palme-mordet.
Själva mordutredningen är den röda tråden och kring den väver författaren in mycket som är tidstypiskt. Om de goda åren då många fick del av det välstånd som kom att bidra till ett mer individualiserat samhälle på gott och ont.
Genom mängden av arkivmaterial, polisprotokoll och intervjuer får man följa utredningen tills en bestämd man kan kopplas till mordet. Hos gärningsmannen som lever i ofrivilligt celibat finner man mängder av skrivet material. Genom dessa anteckningar får man ta del av hans sjuka fantasier och om hans ensamma liv. Ett liv där han beskriver sitt behov av att hämnas och där han ger andra skulden för sina misslyckanden.

Det är ett omfattande material som författaren presenterar och i hans roll som historiker är det lätt att förstå fokuseringen på det historiska sammanhang då det hela utspelar sig . Det är också största behållningen av boken. 3 av 5 blir betyget.