Så lärde jag mig att älska min kropp

Bok av Linda-Marie Nilsson
När Linda-Marie Nilsson lade upp en bild på sig själv i bikini blev det en världsnyhet. Kroppsaktivismen eller kroppspositivismen handlar om att alla har rätt till sin kropp och om att vara nöjd med sin kropp som den är, trots samhällets skeva ideal. Med hashtaggen #allastorlekarärvackra fortsätter hon att inspirera sina följare. Alltid med en stor portion humor, som i klippet där hon testar produkter för att låren inte ska gnida mot varandra. Eller när hon listar "50 saker som tjocka är trötta på att höra". Att hennes budskap behövs är det många som vittnar om. Bland hennes många fans hittar vi de unga tjejerna som inte vågar klä om på gympan men även äldre kvinnor som aldrig visar sig i baddräkt på stranden. Föräldrar söker också hennes råd kring hur de ska prata kroppsideal med sina barn. Nu har Linda-Marie Nilsson skrivit en peppande och inspirerande självhjälpsbok för att hjälpa fler att älska sig själva. Hon delar generöst med sig av sin egen historia men ger också massor av konkreta tips, allt från hur man hittar rätt kläder till hur man hanterar kroppshat på nätet.
Kraftigt överviktiga Linda Marie-Nilsson lade ut en bild på sig själv i bikini på sociala medier. Det fick stora svallvågor på Internet i form av tusentals kommentarer fyllda av kroppshat men också kritiska röster höjdes mot det skeva kroppsideal som råder i samhället.

Boken handlar om kroppspositivism och kroppsaktivism med fokus på stor kroppsyta. Nilsson utgår från sitt eget liv från barnsben till nutid. Förutom att generöst bjuda på sin egen historia ger hon konkreta tips på hur en ska tänka och agera för att tycka om sin kropp oavsett storlek. Hon basunerar ut ”Alla storlekar är vackra” och påminner läsaren om det genom hela boken. Texten är inspirerande, uppmuntrande, humoristisk och tänkvärd.

Författaren tar upp en mängd argument för varför en ska vara nöjd med sin stora kropp. Jag saknar dock det medicinska perspektivet. Det finns ju vetenskapliga belägg för att fetma orsakar hälsoproblem men dessa verkar författaren tyvärr blunda för.

Boken är läsvärd inte endast för den överviktige utan såväl för den underviktige som den som av annan anledning ogillar sin kropp. Den fick i alla fall mig att gilla min spegelbild lite bättre.
Rekommenderas för den som vill bli tryggare i sin kropp