Happy fat : hur du tar plats i en värld som krymper dig

Bok av Sofie Hagen
Med exklusivt förord av Stina Wollter. I Happy fat berättar komikern Sofie Hagen hur hon gjorde sig av med alla fettfobiska influenser i sitt liv och började acceptera sig själv i en värld där fördomar mot och diskriminering av feta personer är mer regel än undantag. Från skam till kärlek, från trånga flygplanssäten till att fastna på offentliga toaletter, från kläder som aldrig passar till kränkande kommentarer och känslan av att aldrig duga eller passa in. Här ger hon läsaren praktiska tips och delar med sig av visdom från andra människor som hon mött på vägen. Happy fat är både en utlämnande självbiografi och ett debattinlägg en humoristisk, arg och brinnande beskrivning av hur man tar plats i en värld som vill krympa en. "Upplysande. Rolig. Viktig." - MONICA LINDGREN, GO'KVÄLL "Perfekt, snäll, vansinnigt rolig och övertygande. Den här boken är för alla som någonsin känt att de inte passar in i den här världen ... Sofie Hagen är den som ingen förtjänar men som alla behöver." - LENA DUNHAM "Det här är den feta bästisen du alltid önskat att du haft medan du desperat försökt passa in." - SCOTTEE *** SOFIE HAGEN (född 1988) kommer från Danmark men bor i London. Hon är en hyllad och prisbelönt komiker, stor på sociala medier och engagerad fettaktivist och feminist. Happy fat är hennes första bok.
Betyg 3
En bok om Sofie som är komiker och bosatt i Danmark, hon skriver om hur det är att vara tjock. Hon har alltid varit tjock och i denna bok skriver hon öppet och utlämnande om detta. Hur det är att leva som tjock med alla förväntningar och fördomar kring detta och hur hon idag har gjort sig av med alla fettfobiksa tankar och accepterar och älskar sig själv för den hon är.

Det här är en oerhört viktig bok om att lära sig acceptera och älska sig själv och förstå att jag är lika mycket värd som alla andra oavsett om jag är tjock eller smal. I boken skriver Sofie om sina egna upplevelser och tankar kring att vara tjock men hon intervjuar även andra om deras upplevelser kring detta. Boken är lättläst och välskriven och ibland skrattar jag högt och ibland blir man ledsen och arg när man tänker efter att det är så här många människor har det i sin vardag, så trots att boken är fylld med humoristiska inslag finns det en allvarlig underton. Det är allt från vilka upplevelser de som är tjocka har när de ska sätta sig i en flygstol, köpa kläder, sex, att våga sig till ett gym etc. Stundtals tycker jag boken är lysande på många sätt men det som drar ner betyget är att jag ibland upplever att det blir lite upprepningar. Jag gillar ett av Sofies tips om att gosa med sin egen mage en liten stund varje dag för att acceptera och känna att den är ok, trots att den är mjuk och sladdrig - underbart!
Sofie är stå-upp komiker från Danmark och hon berättar om sin uppväxt som ett tjockt barn, som tjock tonåring och sedan en tjock vuxen. Hur hon bantar och misslyckas med det. Hon berättar om händelser där hon själv hamnat i besvärliga situationer. Som när hon fastnar på en toalett. Eller när hon inte fick flyga hem från Australien, för hon var för tjock.
Boken handlar framförallt om hur hon gjorde sig fri från fettfobi i sin vardag och började acceptera sig själv som hon ser ut, i en värld där man inte ’ska’ vara stor. Man behöver inte ens vara sådär jättestor för att mötas av fördomar och diskriminering.

I boken intervjuar hon olika människor som själva möts av det diskriminerande i att vara tjock. Och av andra anledningar. Det är en del praktiska tips och tankar att ta till sig .

Det är en intressant, självutlämnande bok. Ett inlägg i en viktig debatt om hur man tar plats i en värld som inte vill att man syns. Att Sofie är komiker genomsyrar hela boken. Jag gillar alla hennes fotnoter.
Detta är definitivt boken för dig som letar efter kroppspositivism. Sofie blandar sitt eget liv, fakta och intervjuer med tjocka människor (som ofta även drabbats av någon annan diskriminering).

Jag gillar Stina Wollter och valde därför den svenska ljudboken. Jag gissar att originalet, som verkar vara på engelska och inte danska, i ljudboksformat läses upp av Sofie själv.

Jag hade nog förväntat mindre fakta och intervjuer och mer av Sofies liv därav mitt betyg på boken.