Kvinnan i den vita kimonon

The Woman in the White Kimono
Bok av Ana Johns
Två kvinnor skiljs åt av både hav och årtionden, ändå är de oupplösligt sammanlänkade av gemensamma hemligheter. Japan, 1957. Sjuttonåriga Naoko Nakamuras arrangerade äktenskap ska säkra hennes familjs ställning i det traditionella japanska samhället. Men Naoko är förälskad i en amerikansk sjöman och om hon gifter sig med honom kommer hon dra skam över hela sin familj. När det visar sig att Naoko bär på sjömannens barn faller hon i onåd och blir ivägskickad, och tvingas till ofattbara val med konsekvenser som kommer att kasta sin skugga över flera generationer. USA, nutid. Medan Tori Kovac sköter om sin döende pappa hittar hon ett brev med ett omskakande avslöjande. Tori ger sig av för att ta reda på sanningen, på en resa som för henne till en avlägsen kuststad i Japan där hon måste möta det förflutnas demoner för att bana väg för försoning. Kvinnan i den vita kimonon är inspirerad av verkliga händelser, och målar upp ett brännande porträtt av en kvinna som slits mellan sin kultur och sitt hjärta, och en annan kvinna som gett sig av på en resa för att upptäcka vad ett hem verkligen är. "En historisk roman som bygger på noggrann research, inspirerad av författarens fars upplevelser under militärtjänsten. Den belyser ett mörkt kapitel i Japans historia som är okänd för många läsare." - BOOKLIST "Johns väver samman det förfl utna och nuet på ett fantastiskt sätt ... berättelsen är sprungen ur grundliga efterforskningar, den är rörande med en filmisk känsla." - TORONTO STAR "En stark och minnesvärd debut." - PUBLISHERS WEEKLY Ana Johns studerade radio- och tv-journalistik och arbetade i över tjugo år inom kulturen, både som konstnärlig ledare och som egen företagare, innan hon sadlade om till att skriva skönlitterärt. Kvinnan i den vita kimonon klättrade omedelbart upp på Globe and Mail & Toronto Stars bästsäljarlista och blev utvald av BBC Radio2 Book Club. Boken finns utgiven på 20 olika språk och är hennes första historiska roman.
Boken är delvis baserad på verkliga händelser.

Japan 1957. Naoko Nakamuras är 17 år och familjen vill att hon gifter sig med en utvald man, en man som skulle vara bra för familjen.
Men Naoko har förälskat sig i en amerikansk sjöman, och vill gifta sig med honom. Men det skulle dra skam över familjen så det är inget alternativ.

Nutid i USA. Toris pappa är döende när han ber henne läsa ett brev. Det blir ett omskakande avslöjande.
Då Tori inte kan släppa vad hon fått veta, ger hon sig iväg till Japan för att söka efter sanningen.

Wow. Vilken bok. Vilken historia. Jag kunde inte sluta läsa utan var helt fast i boken. Sträckläste boken och kan inte sluta tänka på den.
Dåtid varvas med nutid. Det är spännande och mycket gripande.

Miljöbeskrivningarna gör att jag är där. Karaktärerna gillade jag mycket. Så mycket känslor, sorg och smärta, att man lider tillsammans. Men även mycket kärlek och hopp.

Intressant att få ta del av det Japanska livet. Så olikt från här, att man ibland blir förvånad.

Denna bok får full pott av mig. Grep verkligen tag i mig, och när man vet att den bygger på verkliga händelser gör det att den blir ännu bättre.