Bara På Besök

The Switch
Bok av Beth O'Leary
Eileen är trött på att vara 79 år. Leena är trött på sitt liv som trettioåring. Kanske är det dags för dem att byta plats. Överpresterande Leena Cotton blir beordrad att ta två månader tjänstledigt efter att ha brutit samman under en stor presentation på jobbet. Sorgen hon bär på hinner i kapp henne, och hon flyr hem till mormor Eileen i Yorkshire för att vila upp sig. Eileen ska snart fylla åttio och har just blivit lämnad av sin man. Hon längtar efter en ny chans till kärlek, men den pyttelilla byn erbjuder inte många passande herrar. Leena föreslår en lösning: de byter liv under två månader. Eileen kan bo i London och leta efter kärleken. Under tiden kan Leena ta hand om Eileens förpliktelser i lantliga Yorkshire. Men de blir snart varse att det inte är så enkelt som de trott att vara på besök i varandras liv ... Leena inser att ett långdistansförhållande inte är så romantiskt som hon trodde, och sedan är det Jackson, den där irriterande perfekta läraren med de blå ögonen, som hela tiden dyker upp och försöker överglänsa henne när hon ska imponera på byborna i majfestivalkommittén. Eileen är omåttligt populär bland såväl sina nya grannar som Londons äldre singelmän. Men kanske fanns hennes själsfrände närmare hem än hon trodde? Bara på besök är en varm, charmig feelgoodroman, men med ett mörkt stråk, i samma stil som O Learys succédebut Sambo på försök.
Det är en mycket rolig, annorlunda idé som denna bok bygger på. Den 79-åriga mormorn, Eileen, och den 30-åriga barnbarnet, Leena, byter plats under två månader. Leena behöver en lugn och ro efter att ha bränt ut sig och Eileen behöver mer stimulans och framförallt ett större urval av män i lämplig ålder, än vad den lilla byn kan ge.Sagt och gjort. Leena upptäcker att det finns betydligt mer närhet, värme och intressant människor i den lilla byn och Eileen får chansen att verkligen leva upp och göra andra saker än hon är van vid. Dessutom hinner hon hjälpa en el del människor i London med sitt annorlunda synsätt.
En rolig, charmig feelgood, som var underhållande men jag kom aldrig karaktärerna riktigt in på livet. Framförallt inte alla runtomkring de två huvudpersonerna, som är så viktiga för att historien ska kännas trovärdig.