Hundra skäl att leva

Something to live for
Bok av Richard Roper
Bitterljuvt och upplyftande om kärlek, ensamhet och att våga ta livets chanser. Andrews nio till fem-jobb är dödstädning. När någon dör ensam är det hans jobb att leta igenom hemmet och försöka hitta kontaktuppgifter till anhöriga eller pengar som täcker begravningen. Det är ett tufft yrke men gudskelov har han en underbar fru och två fantastiska barn. Åtminstone är det vad han säger till folk. En dag sveper den nya kollegan Peggy in som en frisk fläkt och skakar om alla hans rutiner. Kommer han att kunna lämna lögnerna och börja leva på riktigt?
Andrew jobbar som dödsfallsutredare för kommunen. Andrew är ensam men det berättar han inte för någon utan han låter kollegorna på jobbet tro att han lever det lyckliga familjelivet med Diane och deras två barn... bara det att familjen inte finns. När nya kollegan Peggy börjar vänds hela Andrews liv upp och ner och han tycker om det. Han måste sluta med lögnen om familjen och hitta ett nytt liv som är på riktigt.

Boken är långsam, sorgsen men ändå finns det något i boken som gör mig glad och hoppfull. Andrew är en modig man som vågar ta det stora klivet.
Andrew arbetar som dödsfallsutredare vilket ofta är ensamt och otacksamt. Det är hans uppgift att försöka hitta anhöriga eller vänner när någon avlidit. Skönt att han har en underbar familj att komma hem till om kvällarna, fru och två barn, eller har han det? Sanningen är egentligen en helt annan. När han får en ny kollega som heter Peggy vänds hans liv plötsligt upp och ner. Andrew känner sig mer levande än någonsin, men vad ska han göra med ”familjen”?

Jag tycker att det här var en småmysig bok även om Andrews yrke inte är så trevligt i sig. Däremot upplever jag att berättelsen tappar lite fart på mitten, men tar sig rejält på slutet. En bok om kärlek, döden och ensamhet, men som ändå känns positiv.
Har läst så många recensioner som lovordat denna och hade rätt höga förväntningar men den föll mig inte riktigt i smaken. 2/3 av boken kändes mest sorglig då den enda bild jag tycker att man får av Andrew är hur han trasslar in sig i sina lögner.

I den sista delen av boken händer det lite mer och man får en förståelse för varför Andrew har ljugit om sitt liv. Tycker ändå att den sista tredjedelen av boken var bra! Även om boken nu inte riktigt föll mig i smaken så var den ändå så pass intressant att jag ville lyssna färdigt för att få veta hur det kommer gå för Andrew. Var även några missöden och skämt som livade upp stämningen lite här och där.
Jag är så glad över att ha läst boken, för detta är en pärla!

Huvudpersonen är Andrew, som arbetar på kommunen med att ordna begravningar för avlidna som inte har några anhöriga. Vi följer honom på det väldigt speciella jobbet och på fritiden. Det är svårt att skriva om boken utan att avslöja allt, men den är otroligt välskriven. Andrew är en ganska destruktiv, nedstämd och ensam person, som vi sakta får lära känna och även förstå lite bättre genom tillbakablickar från uppväxten. Vi lär känna andra sidor hos honom, som humor, mod och omtänksamhet. Andrew är en karaktär som jag tycker så mycket om och som jag så gärna skulle vilja hjälpa. Eller rättare sagt, hjälpa honom till att hjälpa sig själv att förstå sitt värde på jorden ❤️

Boken är egentligen ganska dyster, men författaren lyckas använda humor och språket på ett sätt som gör det tunga lättare. Det påminner lite om Fredrik Backmans sätt att skriva. Det finns flera tvister i boken som gör att hoppet för Andrew tänds (och ibland släcks) och det skapar ett väldigt driv framåt. Detta är en bok som är svår att släppa ifrån sig och Andrew kommer finnas kvar hos mig länge! ❤️
Andrew är en man i fyrtio års åldern. Han har ingen familj, inte heller några vänner men han har en syster som ringer en gång i kvartalet. Inte mycket att skryta med, så på en arbetsintervju hittar han på att han har både fru och två barn. Han får jobbet, ett jobb som inte ska göra honom till en lyckligare människa då han ska ägna hela dagarna åt att städa upp i olika dödsboenden. Men en dag dyker Peggy upp, hans nya arbetskollega som ska öppna upp Andrews ögon och ge honom en ny syn på livet. Nu vill han lämna sina lögner bakom sig och bryta sig loss från sin falska fantasivärld. Hur han nu ska göra det utan att förstöra det lilla han fått tillbaka i livet återstår att se.
-
En charmig berättelse som absolut var läsvärd och som gav mig en behaglig paus från verkligheten utan tvingad eftertanke under tiden jag läste. Men det var inte en bok som stannade kvar hos mig, när den var utläst då var den just det och sen har jag inte tänkt mer på den, ibland behöver man just sådana böcker också. Hundra skäl att leva innehöll ämnen som ensamhet och död samt vänskap och kärlek men trots det så kände jag inte mycket, blev inte berörd på det sättet jag hoppats på men däremot så uppskattade jag humorn som blandades med allt det tragiska. En helt okej bok men som försvinner i mängden av alla andra böcker jag läst.
Boken handlar om Andrew en man som arbetar som dödsfallsutredare ,när en person avlider ensam är det Andrews jobb att försöka hitta någon anhörig. Ett väldigt speciellt jobb,men även Andrew är speciell han lever ensam och har utanför jobbet mest kontakt med folk på internet. Andrews arbetskompisar tror dock att Andrew är en lyckligt gift två barnspappa för det är den bilden Andrew berättat om på jobbet.
Det är en väldigt sorglig bok om en ensam person som försöker hålla upp en fasad på sitt arbete , han googlar upp svar på frågor han kan få om familjelivet. Andrew är inställd på att fortsätta leva sitt inrutade och ensamma liv, men då får han en ny kollega Peggy som bli vän med Andrew och han börjar så smått släppa in henne i hans liv. En fin bok om ensamhet, lögner, och kärlek.
En sorglig och mycket fin berättelse, med väldigt målande beskrivningar av karaktärerna.
Vad jag tyckte om den här boken, berättelsen om världens ensammaste man. Det här är en bok som griper tag i mig och som stannar kvar när den är slut.
Hundra skäl att leva är en bok om ensamheten och döden men också om att våga ta risken att leva på riktigt.
Andrew jobbar som dödsfallsutredare, vilket är ett ganska ensamt, vemodigt och speciellt arbete. Men även Andrew är speciell. Han lever ensam och lever precis på samma sätt som han alltid har gjort. Men på hans jobb tror alla att Andrew lever lycklig ihop med fru och barn.

Så börjar Peggy på hans arbete, och i takt med att de lär känna varandra så börjar hans murar att falla och Andrew vågar att släppa in någon i sitt liv.
Har du inte läst denna fantastiska berättelse så gör det. Författaren har lyckats skriva en sådant fint berättad historia med både vemod och underfundig humor så man både vill skratta och gråta. Jag tycker att både karaktärs- och miljöbeskrivningarna är underbara och målande vilket gör att det är lätt att se både handling och personer framför sig.
Boken är lätt att läsa och att tycka om då språket är väldigt vackert. Hundra skäl att leva är en väldigt charmig bok med mycket värme och kärlek trots det ganska sorgliga ämnet.
Andrew jobbar som dödsfallsutredare och försöker leta reda på anhöriga när någon dött ensam. Det är ett speciellt jobb men Andrew är också ganska speciell. Han lever ensam och trampar på i exakt samma hjulspår som han alltid gjort, men på jobbet tror alla att han har både fru och barn. När chefen kommer på att de ska köra hemmahos-kvällar hos var och en får Andrew panik. Hur ska han ta sig ur det?

Det är en berättelse som griper tag direkt och jag blir som uppslukad i Andrews liv. Till en början är det en ganska tragisk berättelse om en väldigt ensam man. Det nästan skär i hjärtat av att läsa om den ofrivilliga ensamheten, men samtidigt är boken så fint berättad och har en sån härlig underfundig humor att det är omöjligt att inte skratta. Man får känslan av att vilja skratta och gråta på samma gång. Författaren gestaltar dessa karaktärer otroligt bra och bjuder samtidigt på målande beskrivningar så det känns som en film som spelas upp framför ögonen på mig. Den här boken skulle passa väldigt bra att göra film av och jag hoppas att någon snappar upp den och gör det. Hundra skäl att leva är författarens debutroman, det är en bok som bjuder på en charmig läsupplevelse som stannar kvar i hjärtat långt efter att boken är utläst!
Boken tog slut men jag stannar kvar. Vilken känsla. Att bli så berörd av en bok, precis så ska det vara. Jag lider, skrattar och gråter med Andrew. Andrews jobb som dödsfallutredare är ensamt och vemodigt tills han möter nya kollegan Peggy. Med henne så faller Andrews murar och han vågar att släppa in någon annan i sitt liv. Men det blir komplicerat för Andrew har fru och barn.... eller.