Under Londons broar

The Horse Dancer
Bok av Jojo Moyes
För första gången på svenska - ett varmhjärtat äventyr av publikfavoriten Jojo Moyes! Fjortonåriga Sarah lever för sin häst, Boo. Hon har fått den av sin morfar Henry, med en förhoppning om att hon i framtiden ska lyckas komma in på en prestigefylld fransk ridskola och följa i hans fotspår. Men när Henry hamnar på sjukhus får Sarah problem, och plötsligt riskerar hon att mista både Boo och drömmarna om Frankrike. Advokaten Natasha står alltid på de svagas sida. Men i privatlivet är det desto kämpigare: trots att de skilt sig tvingas hon fortfarande dela hus med sin karismatiske exmake Mac. När Sarah dyker upp i Natashas värld bestämmer hon sig för att strunta i alla regler och ta den unga tjejer under sina vingar. Och det beslutet kommer förändra allt i Natashas liv. Under Londons broar är ett varmhjärtat äventyr om att välja sin egen väg och sin egen familj. Med sin sedvanliga skarpa blick på kärlek, relationer och det brittiska klassamhället har Jojo Moyes skapat ännu en oförglömlig berättelse. På engelska utkom romanen 2009, och detta är första gången den översätts till svenska. "En historia full av ömhet och romantik." Marie Claire "Förvånansvärt originell - fångar läsaren från första sidan." Daily Express
När jag pluggade vid Uppsala universitet var mitt huvudämne litteraturvetenskap. Att låta julklappen från arbetsgivaren, Uppsala universitet, bli ett presentkort i en bokhandel kändes därför som rätt val. Den sista boken som presentkortet räckte till var Jojo Moyes roman Under Londons broar. Storpocketutgåvan kom ut i år (2021), men originalromanen gavs ut redan 2009.

Även denna gång, precis som i den senaste romanen av författaren jag läste, handlar det om hästar, men förstås också om så mycket mer. Tonåringen Sarah bor med sin franske morfar Henri, eller Henry. Morfadern tränar flickan och hennes häst Boo. Drömmen är att hon ska bli med i en fransk elittrupp med ryttare. Men så får morfar en stroke och hamnar på sjukhus. Tillvaron vänds upp och ner för Sarah. Advokaten Natasha håller på att separera från sin man Mac när Sarah dyker upp i deras liv. Plötsligt står även Natashas tillvaro på huvudet.

Det här är så mycket mer än en vanlig hästbok – eller ens en vanlig relationsroman. Jojo Moyes är en fantastisk författare som jag, som helst läser deckare, verkligen har fastnat för. Hennes böcker hänger för det mesta inte ihop i någon serie (förutom böckerna om Lou och Will). Var och en står böckerna trygga och säkra för sig själva, som små mästerverk.

Under Londons broar är inget undantag. Boken är sorglig och som läsare känner jag varmt med flickan från början. Det här är ingen trotsig, bortskämd tonårsjänta utan en ung tjej som älskar sin häst – och sin morfar – och som inget hellre vill än att leva upp till morfaderns dröm.

Karaktärerna skildras varsamt och med lätta penseldrag, även de mest burdusa av dem. Miljöskildringarna kunde ha varit fylligare och jag hade gärna läst mer om London. Nu utspelar sig emellertid inte hela berättelsen där och jag tycker därför att den svenska boktiteln är aningen missvisande.

Vackert, sorgligt och kärlek – utan att nåt blir för mycket – och dessutom ett underbart flyt i språket. Jojo Moyes har lyckats även denna gång.

Mitt omdöme blir det högsta och den hårda jag fäller en och annan tår.
Helt underbar bok av Jojo Moyes som skildrar en ung flickas drömmar om att följa sin morfars fotspår på hästryggen. Boken skildrar Londons utsatta områden och relationen mellan djur och människa. Hur ett separerat par tvingas omvärdera sina liv och hur vägen framåt kan formas av tillfälligheter och möten med andra.
Man blir aldrig besviken på en bok av Jojo Moyes. Det här är en stark och engagerande berättelse om en ung flicka som lever i London tillsammans med sin morfar. Hon har en häst som betyder allt för henne. När morfadern hamnar på sjukhus omhändertas hon av de sociala myndigheterna. Hästen försvinner. Hon får kontakt med en advokat som hjälper henne. Och en äventyrlig resa inleds för att rädda hästen..
Det är välsktivet, spännande och sorgligt på en och samma gång. En känslomässig berg- och dalbana. Boken får högsta betyg av mig.
Under Londons broar av Jojo Moyes.
Sarah lever tillsammans med sin morfar i London. Sarahs mormor dog köpte de en fin häst för att både jobba bort sorgen med kroppsarbete och mötas i ett gemensamt projekt. Fyra år senare har nu 14-åriga Sarah och hästen Boo byggt djupa band mellan varandra och lärt sig ofantligt mycket om tillit och korrekt ridning av Sarahs morfar. Han var i sin ungdom elev på en ridskola i Frankrike som endast tog emot några få elever varje termin. Dessa elever drillades till att bli Frankrikes bästa ryttare. En kunskap han gav vidare till sitt barnbarn Sarah.
Engdahl drabbas morfadern av en hjärnblödning och blir kvar på sjukhuset en längre tid. Flera veckor klarar sig Sarah själv men en kväll brakar allt när hon möter Natascha.
Natascha är en framstående advokat som specialiserat sig på mål med barn och ungdomar. Hon och hennes make, Mac, separerade ett år innan och snart går skilsmässan igenom. De har båda gått vidare med sina liv och plötsligt står han i hallen i deras gemensamma hus som han lämnat året innan utan anspråk. Nu vill han, under några veckor, dela huset med henne för att hans jobb är i närheten.
Natascha kan omöjligt opponera sig mot detta och i samma veva stöter hon ihop med Sarah som vänder upp och ner på tillvaron för alla tre.
En tonåring med lögner för att skydda det dyrbaraste hon har är beredd att offra sig själv för att ordna allt. En advokat som inte släpper in någon inpå livet ska nu hantera sin (snart) före detta man och en tonåring. En fotograf som inte tagit ansvar för någon annan tidigare hamnar i en familjesituation med slitningar och känslor. Och i allt detta står hästen Boo trygg i sin värld med Sarah.
En handling jag inte förväntade mig. Absolut läsvärd, som de flesta av Moyes böcker 🤓 Gillar du hästar gissar jag att du kommer uppskatta den här boken 🐎
Utgiven 2009, svenska 2020
En fin och spännande bok. 14 åriga Sarah lever för sin häst och bir tillsammans med sin morfar Henry. Men när han hamnar på sjukhus så börjar det gå snett för Sarah. Jag älskar denna bok och Jojo är en av mina favorit författare
Boken utspelar sig i London. Vi möter advokaten Natasha som står på toppen av sin karriär. Hon företräder de barn och familjer som behöver henne som mest. 14-åriga Sarah växer upp med sin morfar. Hon lever för sin häst och drömmer om att gå i morfaderns spår och göra karriär på en berömd ridskola i Frankrike. När morfadern blir sjuk och hamnar på sjukhus korsas Natashas och Sarahs vägar. Jag rekommenderar boken varmt. Precis som Jojo Moyes andra böcker är den gripande, känslosam och stannar kvar länge i minnet efteråt.
Under Londons broar kom ut redan 2009 men först nu är den översatt till svenska. Jag har läst alla böcker som blivit översatta av Jojo Moyes hittills på svenska och inte helt oväntat är Livet efter dig favoriten av hennes alster. Men nu har den fått konkurrens av Under Londons broar som är en berättelse som fångade mig helt. Det är en hjärtskärande historia om fjortonåriga Sarah som bara har sin morfar och sin häst Boo som morfar gett henne. De båda är hela hennes värld och när morfar plötsligt blir sjuk rasar allt för Sarah. Hon har ingenstans att bo längre och hästen riskerar att kastas ut ur stallet då ingen betalar stallhyra för honom längre, när inte morfar kan. Jag blir otroligt berörd av historien om Sarah som får kämpa något enormt i motvind och hennes ensamhet och utsatthet gör ont i hela hjärtat. Parallellt med Sarahs historia får vi också följa advokaten Natascha, hon lever ett helt annat slags liv men kämpar på sitt sätt och inte helt oväntat korsas snart deras vägar. Boken är på hela 501 sidor men det märktes inte att den var så tjock. Jag läste som besatt för att få veta hur allt skulle knytas ihop till slut och det blev precis så som jag önskade. Författaren skriver på ett sätt som tilltalar mig och hon beskriver så fint hur ett djur kan vara ens allt och ens tröst när man är alldeles ensam. Det var länge sen jag blev så berörd av en bok som jag blev av Under Londons alla broar, den framkallar hela registret av känslor hos mig och det är en läsupplevelse som kommer stanna kvar länge hos mig!
Boken är varmhjärtad och äventyrlig . Fjortonåriga sara avgudar och lever verkligen för sin häst som hennes älskade morfar gav sara. För morfadern tror på att såra kommer uppfylla sina drömmar att få komma in på en fransk prestigefyllda ridskola med sin häst Boo. Morfadern blir sjuk hamnar på sjukhus och det blir problem för Sara och risken är stor att drömmarna krossas fall inte advokaten hjälper Sara
Under Londons broar är ännu en roman som levererar en otrolig och fascinerande berättelse, som författaren Jojo Moyes alltid gör.
I romanen möter läsaren Natascha, advokaten som står inför en toppkarriär och företräder de barn och familjer i samhället som behöver henne som mest. Den 14-åriga Sarah lever med sin morfar som blir sjuk. Tillsammans har hon och morfadern ett mål, att de ska ta sig till en prestigefylld ridskola i Frankrike. Nataschas och Sarahs vägar möts och deras världar vänds upp och ned.

Romanen är skickligt berättad, som alltid av Moyes. Berättelsen tar oss genom en resa i London, det gamla och det nya, där klassamhället skildras på ett för mig nytt sätt. Moyes beskriver alltid relationerna och karaktärerna på ett detaljerande och fint sätt och gör så även i denna roman. Berättelsen får sin extra krydda av alla möjliga franska uttryck inom dressyrkonsten. Romanen är fascinerande, läs den!