Vara vuxen

Grown Ups
Bok av Marian Keyes
Ett bitterljuvt familjedrama från feelgood-genrens drottning! Precis som i Marian Keyes tidigare romaner blandas här mörkare delar med humor. Familjen Casey är en lycklig familj. Johnny Casey, hans två bröder Ed och Liam och deras fruar och barn träffas hela tiden. Och de har det bra. Utåt sett i alla fall. Men under ytan är det mörkare. Medan vissa personer knappt klarar av varandra, tycker andra om varandra lite för mycket. Allt är under kontroll fram tills Eds fru Cara får en hjärnskakning. Och plötsligt inte kan hålla sina tankar för sig själv. Efter en ogenomtänkt kommentar på Johnnys födelsedagsfest, med hela familjen närvarande, börjar Cara avslöja hemlighet efter hemlighet. I chockvågorna efter de stora avslöjandena frågar sig var och en av de vuxna i familjen om det - äntligen - har blivit dags att växa upp. Marian Keyes debuterade med Vattenmelonen, som utgavs på svenska 1998. Sedan dess har hennes romaner sålt i miljontals exemplar världen över och utkommer numera i närmare trettio länder. Vuxna människor är Keyes fjortonde bok.
Rörig bok med alla karaktärer att hålla reda på, samt tidslinjen. Det handlar om en stor familj med många barn och bonusbarn och just barnen lär man sig aldrig vem som är vem. Trots detta fastnar man i den fantastiska dramatiken och den är svår att lägga ifrån sig trots hela 700 sidor.
Wow, jag har läst nästan alla Keyes böcker och det här är en av mina favoriter. Trots att den är nästan 600 sidor lång ville jag inte att den skulle ta slut. Älskade att få följa alla karaktärerna och deras olika bekymmer i livet. Handlingen var hyfsat stillsam i början men eskalerade allteftersom på ett realistiskt sätt. Fantastisk!
Familjen Casey är en lycklig familj, utåt sett i alla fall. Johnny Casey och hans fru Jessie, som är navet i berättelsen, samt hans två bröder Ed, Liam och deras fruar umgås ständigt. Även om det på ytan framställs som att familjerna lever ett drömliv med lyxiga semestrar och goda middagar så är det mörkare under ytan.

Vara vuxen inleds med en prolog från en urartad släktmiddag där Ed’s fru, Cara, får för sig att säga exakt vad hon tänker om allting p.g.a. en hjärnskakning. Hemligheter avslöjas och relationer står på spel och därefter skjuts vi sex månader tillbaka i tiden för att få historien om vad som ledde fram till den katastrofala middagen.

Jag har tidigare framhållit hur mycket jag älskar Marian Keyes böcker. Hennes senaste bok, ”På egen hand”, blev jag däremor djupt besviken på. Vid releasen av ”Vara Vuxen” var jag hoppfull om en succé. Keyes är fenomenal på att ta upp viktiga händelser i livet med inslag av en gnutta humor där vi alla kan känna igenom oss. Skilsmässor, ätstörningar, politiska åsikter, kärlek utan gränser, vänskap och mycket annat är bara några av de ingredienser som vävts in i berättelsen. Det fanns en möjlighet för en bästsäljare och en bok jag sent skulle glömma. Jessie var en karaktär som var lätt att tycka om. Med alla sina försökt att bjuda familjemedlemmar på dyra semestrar och därigenom få bekräftelse och uppleva den vänskap som hon saknade som en framgångsrik affärskvinna. Övriga karaktärer ansågs dock som överdriva, obalanserade, och föga tilltalande. Med så många olika karaktärer blir det också komplicerat att hålla ordning på dem, många av dem helt onödiga i sammanhanget. Intesset svek också när familjerna åkte på dyra lyxiga semestrar som varvades med exklusiva middagar då det i princip inte hände någonting! Det fanns även bitar som hade kunnat lämnats utanför för att göra det till en bättre läsupplevelse, utan att uppnå 600 sidor. Marian Keyes lever på sina tidigare alster som är fantastiska, de två senaste böckerna har dock varit en fullständig besvikelse. Men jag slutar inte hoppas på att Keyes kommer ut med en bästsäljare framöver!
Kunde inte lägga denna ifrån mig! Läst alla Keyes böcker och denna hittar tillbaka till de hon skrev på 90-talet. Med skärpa och humor, relationsproblem, familjedynamik och vad som kan hända när någon inte kan ljuga längre... Väldigt underhållande och tänkvärd!
Minns fortfarande känslan när jag läste hennes första bok, Vattenmelonen. Då kändes det som något helt nytt och fantastiskt. Jag älskar fortfarande feel-good men saknar att få den där wow-känslan!

Vara vuxen handlar om familjerelationer, tragedier, konflikter, kärlek och uppror. En bok att sitta med i sin skönaste fåtölj nu när höstmörkret faller.

Definitivt läsvärd feelgood!
Verkligen en feel-goodroman, men ändå med små twister. Det är många karaktärer att följa, gilla och ogilla. Det blir en tankeställare hur livet kan vända och hur det är att vara vuxen.
Jag är egentligen inget stort fan av feelgood, men för marian keyes gör jag gärna ett undantag-gång på gång. precis som i hennes tidigare böcker väjer hon inte undan från att skriva om svåra saker , uppblandar med en stor portion humor. trots att det finns väldigt många huvudkaraktärer i boken så har den en tydlig röd tråd. det är en riktigt trevlig bok och jag läser gärna mer om personerna i den
Om du vil läsa en bok hur det är att vara vuxen 40+ och hur det är att vara gift och ha syskon så är detta boken för dig. Jag älskar Marianne Keys böcker och här har hon satsat på att skiva om bröder med respektive. Med en gnutta svart humor och mycket känslor tar hon mig även nu med storm.